En trevlig fredagsnyhet tyckte jag det var att Systembolagets tidning Bolaget har "Grön revolution" som huvudtema i sitt senaste nummer.
"Såväl hälsan som klimathotet talar för att vi bör äta mindre kött och mer grönt. Men då måste vegetarisk mat anrättas med mer finess. Det har vår kock gjort - och vi har provat de bästa dryckerna till."
Spännande, roligt och ett tecken i tiden! Spana in tidningen på http://www.systembolagetkampanj.se/bolaget/
s
s
Den som vill göra recepten i tidningen helt veganska byter enkelt ut vispgrädden i första receptet mot soja- eller havregrädde. Det andra receptet är vegansk om man bara tar mjölkfri mörk choklad. Lasagnen är lite klurigare så jag skulle rekommendera Lasagne Broccoliani från kokboken Vego Paradiso av Pia Hall istället:
Ingredienser för fyra portioner
1 paket fryst broccoli
2 st gul lök(ar)
4 msk olja
6 st morot/morötter
1 burk(ar) krossade tomater
3 msk tomatpuré
1 msk basilika
1 msk timjan
1 tsk muskotnöt, malen
3 st vitlöksklyftor
1 msk salt
1 tsk svartpeppar
1 paket lasagneplattor (ägg och mjölkfria såklart, från t.ex. Barilla)
3 msk bryggerijäst
Vit grundsås/béchamel
50 g margarin
knappt 1 dl vetemjöl
6 dl sojamjölk
muskot
salt
svartpeppar
Smält margarinet i en kastrull. Blanda i mjöl och mjölk, vispa hela tiden tills det kokar upp. Sänk då värmen på en gång. Låt sjuda på lägsta värme i 5 minuter. Rör om då och då. Smaka av med muskot, salt och peppar.
Gör så här
1. Sätt ugnen på 250 grader. Tina och skär borccolin i småbitar.
2. Hacka löken. Fräs löken i oljan tills den blir guldgul.
3. Riv morötterna grovt. Blanda morötter, broccoli och tomatkross.
4. Blanda béhamelsåsen med bryggerijäst, tomatpurén och kryddor. Häll så pass mycket sås i en ugnfast form att den precis täcker botten.
5. Lägg i ett lager lasagneplattor, sedan ett lager grönsakssås.
6. Avsluta med att hälla över ett par deciliter béchmelsås.
7. Gör ett nytt lager lasagneplattor, grönsakssås och béchamelsås. Avsluta med ett lager lasagneplattor och sås.
8. Gratinera i ugn 50 minuter.
Ingredienser för fyra portioner
1 paket fryst broccoli
2 st gul lök(ar)
4 msk olja
6 st morot/morötter
1 burk(ar) krossade tomater
3 msk tomatpuré
1 msk basilika
1 msk timjan
1 tsk muskotnöt, malen
3 st vitlöksklyftor
1 msk salt
1 tsk svartpeppar
1 paket lasagneplattor (ägg och mjölkfria såklart, från t.ex. Barilla)
3 msk bryggerijäst
Vit grundsås/béchamel
50 g margarin
knappt 1 dl vetemjöl
6 dl sojamjölk
muskot
salt
svartpeppar
Smält margarinet i en kastrull. Blanda i mjöl och mjölk, vispa hela tiden tills det kokar upp. Sänk då värmen på en gång. Låt sjuda på lägsta värme i 5 minuter. Rör om då och då. Smaka av med muskot, salt och peppar.
Gör så här
1. Sätt ugnen på 250 grader. Tina och skär borccolin i småbitar.
2. Hacka löken. Fräs löken i oljan tills den blir guldgul.
3. Riv morötterna grovt. Blanda morötter, broccoli och tomatkross.
4. Blanda béhamelsåsen med bryggerijäst, tomatpurén och kryddor. Häll så pass mycket sås i en ugnfast form att den precis täcker botten.
5. Lägg i ett lager lasagneplattor, sedan ett lager grönsakssås.
6. Avsluta med att hälla över ett par deciliter béchmelsås.
7. Gör ett nytt lager lasagneplattor, grönsakssås och béchamelsås. Avsluta med ett lager lasagneplattor och sås.
8. Gratinera i ugn 50 minuter.
Vegorörelsen lever, växer och blir alltmer accepterad, vilket är kanonbra.
SvaraRaderaSystembolaget har hängt med på det rätta tåget, vilket visar att vego växer!
Finns det någon läsare här som vet hur många vegetarianer resp. veganer det finns i Sverige och om antalet av dessa kloka människor har ökat eller minskat de senaste åren?
I media är vegotrenden tydlig, men hur har det slagit igenom i människors val av kost?
Kolla gärna i tidningen "Bolaget" om bra vin och öltips till vegomat.
Vi gjorde en undersökning i maj (men har varit lite dåliga på att redovisa resultatet). Minns inte antalet just nu, men det har inte ökat överdrivet mycket - om ens något.
SvaraRaderaDäremot pekar alla undersökningar jag har sett på att antalet personer som äter vegetariskt ökar - samtidigt som antalet vegetarianer nödvändigtvis inte gör det.
Vilket man tolkar som att det är fler och fler som äter vego då och då men inte hela tiden - och därmed inte kallar sig för vegetarianer. Särskilt i Storbritannien verkar detta vara en väldigt tydlig trend - antalet vegetarianer står still, eller minskar, men försäljningen av vegetariska produkter ökar.
Fint att också Systembolaget har hakat på vegotrenden, den enda rätta vägen att gå.
SvaraRaderaTack för en intressant blogg Peter Nilsson med ständiga nyheter, alltid uppdaterad.
Lite intressant att tidnigen Bolaget inte enbart tar upp att vi av hänsyn till klimatet ska äta mindre mängd kött, utan även av hälsoskäl. Det är inte så vanligt.
SvaraRaderaDet lär nog dröja att tidningen Bolaget skriver att vi av djurrättsskäl bör avstå från köttätande helt, men det var ändå en fantastisk fin vinkling från deras sida, som vi tackar för.
Många små steg...............