10 januari 2012

Är det ok om jag petar bort din röv från min tallrik?

Dagens roligaste tweet, från soflex:
"Ribbing anser i DN att veg bara kan peta bort ev kött. Kan hon själv tänka sig att bara peta bort min röv om jag satt den på hennes tallrik?"
Magdalena Ribbings etikettråd fiinns i DN idag, och handlar om en vegetarian som känner sig utpekad på en fest:
"Jag är bortbjuden på middag hos en nära vän. Jag är vegetarian och det har även min vän varit under många år tills rätt nyligen. Av de gäster som ska närvara på denna middag är jag den enda som är vegetarian. Min vän bestämde sig för att delegera, vilket gick ut på att jag ska ta med mig eget vegetariskt alternativ till den kötträtt hon ska bjuda övriga gäster på. Detta gäller också sallad till mig själv. En annan gäst har hon bett göra snittar, men har sagt till mig att hon inte upplyst denna om att jag är vegetarian. Således önskar hon att jag ska ta med egen mat, grönsaker och snittar. Jag känner mig utpekad och obekväm. Är det fel av mig att känna så här?"
Ribbing konstaterar:
"Du är inte utpekad – du har bara andra matvanor än övriga gäster."
Och fortsätter:
"Men snittmakargästen gör nog något utan kött eller fisk ändå, eller någon sort som du kan peta bort rostbiffen eller räkorna på exempelvis."
Har diskuterat det här med en kollega, och en del vegetarianer kan såklart tänka sig att peta bort rostbiffen och trycka i sig snitten. Men som generellt etikettråd så är väl det just precis som att peta bort någons röv från tallriken där rumpan precis satt. Eller att vifta bort prutten någon precis lade på snitten med räkor - flaxa med händerna ett tag så försvinner lukten, ingen big deal.

6 kommentarer:

 1. Min familj vägrar ju att inse att jag är veg, som jag varit i 2 år nu, men jag har turen att ha en sambo vars familj alltid gör något litet extra till maten, eller lagar helvegetariskt när vi kommer på middag och dom har inga problem med det. Sådana människor är ovanliga.

  SvaraRadera
 2. Hon har tidigare sagt att man inte bör fiffla med maten utan ska äta den som den serveras, exempelvis INTE pilla bort vissa saker, eller ens skära upp osten som ev. tillkommer och lägga den i salladen. Enligt Ribbing ska man inte ändra maten och därför bör man väl också inte pilla bort räkorna.

  Hur ska en allergiker förhålla sig till en middag undrar jag?

  SvaraRadera
 3. Problemet är att många viktiga sociala framsteg också innebär etikettsbrott och att "experter" som Ribbing inte kan skilja på bra och dåliga etikettsbrott. Förr sågs det säkert som ett opassande etikettsbrott att berätta att man var homosexuell.

  Om jag ska vara värd så försöker jag ta hänsyn till alla gästerna och att ingen ska känna sig placerad i strykklass. Om någon är allergisk mot nötter kan man laga mat helt utan nötter, inte nötfärs och så någon specialare till allergikern. Samma med folk som har vegogäster. En god värd ser det som en chans att servera vegomat till allihop istället!

  SvaraRadera
 4. Kul att det blev en längre diskussion(om än något tröttsam) i anslutning till den här frågan på DN. Tycker att den här och nära besläktade "problemsituationer" är väldigt intressanta och för mig vanligt förekommande. Jag känner mig fortfarande osäker på hur de hanteras på bästa sätt och då menar jag inte för min egen bekvämlighet. Det handlar snarare om att jag vill utnyttja varje tillfälle för att sprida en positiv inställning till vegetarianism.

  Det kan till exempel handla om att ta med väldigt god vegetariskt mat som är enkel att laga, att hjälpa värden hitta god mat och att möta frågor (även måltiden är ett illa valt tillfälle för frågor) kring vegetarianism på ett konstruktivt vis, oavsett om de är nyfikna eller av mer provocerande karaktär

  För egen del försöker jag tänka på att inte distansera mig utan snarare framstå som en enkel och syndig människa, att aldrig ta en diskussion för att vinna den utan för att så ett frö.
  Samtidigt framstå som rak dvs. att det för mig omöjligt att förena köttätande med djurens väl. Att man som köttätare får ta ansvar för vad djurens utsätts för i sin resa till tallriken.

  Det vore oerhört intressant att höra om hur andra gör för att sprida en positiv inställning till vegetarianism, speciellt i de här mer trängda lägena där det börja hagla någon form av blandning mellan frågor och kränkningar. Tänker att det här vore ett strålande område att behandla i tidningen från Djurens Rätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker uttrycket "lead by example" är bra. För egen del så har jag slutat ge mig in i diskussioner för det leder bara till dålig stämning och jag tror inte djuren haft någon nytta av det.

   Radera
 5. Kul att höra lite om andras upplevelser vid bjudningar etc. Själv har jag t ex vid möten där det serverades ost/skinkfrallor blivit ombedd att ta bort skinkan - bortsett från det oetiska, svarade jag att det smakar ju skinka ändå. Annars har mina icke-vegetariska vänner alltid ställt upp och jag brukar få underbart god vegetarisk mat vid fester. På jobbet blir jag ofta trakasserad (vänligt!!) och uppmanas att börja äta "riktigt". Ibland kickar jag tillbaka och det är ingen av mina kollegor som vill kallas sig annat än djurvän, så det känns som om jag ändå ligger steget före.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.