13 januari 2012

Varför borde det finnas en DjurO? Sex korta anledningar

 1. En Djurombudsman behöver därför att det måste finnas en myndighet med djuren som huvudsakliga ansvarsområde. Det var så det var med den världsunika Djurskyddsmyndigheten. Det är inte riktigt så det är med Landsbygdsdepartementet (namnen skvallrar ju lite om detta…). Att balansera olika intressen är svårt, och det behövs någon som slipper göra det när det kommer till det ansvar vi har gett oss själva i det vi utsätter andra djur för.
 2. En Djurombudsmannen skulle ha (med utgångspunkt utifrån vad de rödgröna förde fram som förslag i senaste valrörelsen) till uppgift att driva på den djuretiska debatten i samhället och ha en djuretisk överblick. Ombudsmannen skulle ha en opinionsdrivande funktion, snarare än att upprätthålla lagar och kontrollera dessa. Idag fylls dessa uppgifter av organisationer som Djurens Rätt. Men vill vi vara ett land med världens bästa djurskydd ska inte detta ligga på frivilligorganisationer, det borde finnas i ett statligt uppdrag att inte bara kontrollera djurskydd utan att även driva en djuretisk debatt.
 3. Eftersom det finns en Diskrimineringsombudsman, Barnombudsman och Konsumentombudsman (samt en Pressombudsman, lite vid sidan av). Att dessa finns är ett tecken på att vi anser dessa vara viktiga och angelägna områden. Sverige vill vara världsbäst på djurskydd. Då borde vi ha en Djurombudsman.
 4. Eftersom det har funnits en. Ingrid af Trolle utsåg sig själv 1977 - eftersom hon ansåg att det borde finnas en sådan. Det finns alltså historia i namnet, även om den förra inte var ett myndighetsuppdrag. Men det finns inte 2012
 5. Därför att DjurO ligger bra i munnen.
 6. Inte ett motargument, men om det är något område där kvinnor visat vägen så är det inom detta. Så kanske är det dags att gå mot strömmen i detta fallet. Djurombudskvinna?

9 kommentarer:

 1. Travsporten har en hästombudskvinna. Det behövs i den sporten.

  https://www.travsport.se/

  SvaraRadera
 2. Åh, alla dessa könsbundna ord. Varför ska det vara man eller kvinna med i alla ord?
  Varför inte bara DjurO/Djurombud?
  *fattar inte*

  SvaraRadera
 3. Rasmus, skrev om detta i augusti på http://djurensratt.blogspot.com/2011/08/hastombudsman-bra-eller.html. Ska bli intressant att se vad det blir av.
  Camilla, ombud och ombudsman är väl egentligen två olika saker. Så Djurombud kanske inte funkar. Men i övrigt har du såklart helt rätt.

  SvaraRadera
 4. jag tycker det är skamligt att djuren inte har ett ombud!! Och vill ha tillbaka Djurskyddsmyndigheten. Känns nästan som om man måste skapa ett parti (som jag tänkt på mkt) bara för att då det bättre för djuren.

  SvaraRadera
 5. Ingrid Af Trolle utsåg sig inte själv till Djurombudsman. Det var Nordiska Samfundets Mot Plågsamma Djurförsök styrelse som utsåg henne till detta.

  SvaraRadera
 6. Säker på det Mikael? I så fall har jag verkligen dålig koll. (Vilket jag inte brukar ha...). Ska kolla med vårt historieorakel.

  SvaraRadera
 7. Källan är "Djurens Rätt 125 år". Skriven av Birgitta Carlsson och utgiven av Djurens Rätt.

  SvaraRadera
 8. Jösses. Och det var ju just henne jag skulle fråga. Men detta var ju intressant, jag har hela tiden levt i uppfattningen att det var ett namn hon gav sig själv. Och har uppenbarligen inte läst igenom den boken tillräckligt noga. Tack för upplysningen Mikael!

  SvaraRadera
 9. DjurO kan nog vara bra.
  Vad som helst är ju bättre än Länstyrelsen.
  Som med sina utstuderade arbets-metoder oftast "hittar på"
  onödiga och grundlösa djurskyddsärenden.
  Detta "såkallade" svenska djurskydd är så sorgligt och missriktat
  att man kan gråta..och har pågått alldeles för länge.
  Att en stenhård djurskyddslag har fått "missriktade" resultat
  med nästan enbart avlivningar och utrotningar som följd.
  1.Varför synes "alla" följa med när Länstyrelsen "trålar"
  efter vanvårdade djur och djurplågare?
  Kan inte LST skilja agnarna från vetet?
  2.Att hitta på brott eller vanvårdsfall är enl lag INTE tillåtet.
  3.Varför ljuger LST till media att omhändertagna djur var vanvårdade när dom VET.Besiktats U.A?

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.