18 januari 2012

Bara så ni vet - minkarna har det bra

Idag dömdes en djurrättsaktivist till 3,5 års fängelse för mordbrand och olaga hot (det längsta straffet i Sverige som en djurrättsaktivist dömts till, vad jag vet). Och det finns väl inte jättemycket att säga om detta som inte är självklart och/eller redan sagt (minkarmerna kommer att placeras i historieböckerna, och det kommer ske med hjälp av sunt förnuft, argument och empati - det räcker).

Men så kom då Sveriges pälsdjursuppfödares riksförbund och försökte plocka poäng i samma veva som domen kom.

Visst, jag fattar hur det hela fungerar. Dom mot djurrättsaktivist = bra läge för pälsfarmsgänget att plocka poäng i debatten. Djurens Rätt skulle säkert gjort likadant om situationen var den omvända (tyvärr är ju straff på 3,5 år i princip omöjliga för djurplågeri...). Men:
"Svenska minkar mår bra. Det stora antalet oanmälda kontroller som länsstyrelsens professionella kontrollanter utfört under de senaste åren har inte visat några missförhållanden på svenska gårdar. Det goda djurskyddet är resultatet av ett gott samarbete mellan myndigheter och en högst seriös bransch som hela tiden tar nya initiativ till förbättringar. Och så sent som i april i fjol beslutades med klar majoritet i Sveriges riksdag att minknäringen ska få finnas kvar."
Känns inte detta lite som när någon i publiken...  

[Note to self: att uppdatera bloggen med appen BloggerPack - inte så smart, eftersom appen verkar ha strukit bort halva inlägget. Men det jag skulle skriva var:]

... börjar prata om något helt annat än vad föreläsningen handlar om? Ni har säkert alla varit med om detta. Debatten handlar om EU och personen börjar mala på om vindkraftverk. För hur minkarna mår har ju inte med ämnet att göra - i Johan Daléns debattinlägg blir det ett paket - olagliga djurrättsaktivism är dumt och minkar har det bra. Och det blir tokigt.

Till saken om att minkar har det bra, att kontroller inte har hittat missförhållanden och att branschen hela tiden tagit initiativ till förbättringar kan man anföra t.ex. att:
 • här kan du läsa om två minkfarmer i Halland som fått förelägganden av länsstyrelsens djurskyddsinspektörer för att avlivningen av minkarna utsatt dem för en långdragen och plågsam död.
 • här kan du läsa om minkfarmare som ljög för djurskyddsinspektörer.  
 • här kan du läsa om vad inspektörerna egentligen hittade under sina inspektioner. 
 • här kan du läsa om en minkfarmare som åtalats för djurplågeri.
Det var bara vara lite av det som tyder på att han kanske inte har helt rätt i att svenska minkar är bra och att detta är helyllebranschen nummer ett.

Avslutningsvis, den tydliga politiska majoriteten han pratar om - i dagsläget är siffran, i princip, 157 röstar för och 152 röster mot. Ingen gigantisk majoritet precis. Även om han har rätt i att den var tydligare i april.

4 kommentarer:

 1. Jag skulle ju gärna vilja veta vad skillnaden är mellan en mink och en katt tex. Om jag bor i en två på 50 kvm och har 80 katter där inne, som skiter överallt, äter på varandra eftersom dom bor så trångt och det luktar fruktansvärt. Ungarna dom får klarar sig inte och det ligger döda katter lite här och var i min lägenhet. Då är det inte ok eller hur? Då kan det komma dit någon viktig person och rädda katterna och jag blir sedd som djurplågare och folk gråter när dom ser bilderna på min lägenhet i tidningen.

  Men säg att jag har minkar istället, stänger in många på en liten yta, där dom äter på varandra, ungarna dör och det luktar förjävligt, och dessutom för dom inte plats att röra sig, då är det helt ok? Eller hur funkar det? Och utöver det så ska minkarna flås och deras skinn ska hamna på någon moderiktig kvinnas krage? Vad är skillnaden mellan djur och djur? Varför är det ok att plåga vissa men inte andra? Förvirrande tycker jag.

  SvaraRadera
 2. Jonna: En del av förklaringen är att myndigheterna avsätter enormt större andel resurser och personal per djur att kontrollera katter och hundar i människors hem än de miljoner djur som spärras in och dödas industriellt. Förklaringen till det är enkel - industrierna skulle tvingas slå igen om kontrollerna blev tillräckligt noggranna.

  SvaraRadera
 3. Jonna - För att folk anser att katter har känslor. Människor känner ju ofta någon katt och kan därför relatera till dem men med minkar... Ja, dem skiter dem helt enkelt i.

  Allt lidande är ju lidande. Katt eller mink spelar ju liksom ingen roll. Jag håller med dig om att det är förvirrande.

  SvaraRadera
 4. Jag tycker att det är skamligt att det finns minkfarmar kvar överhuvudtaget, 2012.

  Allting handlar om vinst och inte om djurhållning-det gäller hela djurhållningsindustrin.

  Eftersom en höger regering inte bryr sig om varken djur eller utsatta människor är det viktigt att man påverkar på annat sätt exempelvis som djurrättsaktivist.
  Människor som är tysta ger enbart medhåll till djurplågeriet som pågår hos Scans storinsustrier som skulle kunna likställas med minkfarmarna.

  Köp Krav-märkt kött och mejeriprodukter från Sverige !

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.