9 januari 2012

J.R. Ewing är vegan - och annat smått och gott


När Vegokoll och Pinto gjorde en lista över 2011-års bästa vegogrejer var en av kategorierna "Årets överraskningsvegan". Herrarna Clinton och Tyson blev valet då. Kanske blir J.R. Ewing (läs: Larry Hagman) årets överraskningsvegan 2012? "I'm totally vegan" säger Ewing/Hagman till tidningen Mail Online. Visst, det handlar om att bli frisk från cancer, han säger också att det smakar "c**p" och att han kommer ge sig på fisk och ägg igen. Men varje social rörelse som får J.R. Ewing på sin sida, om så bara för en kort tid, måste ju vara en vinnare, eller hur?
"The world is littered with the bodies of people that tried to stick it to ole J.R. Ewing."
Dallas, avsnitt 308 (1989)
En domstol i New York ska ta ställning till om djur har en själ. Enligt tidningen NY Daily News handlar det om en sjuk hundvalp, Umka, som dess ägare, Elena Zakharova, menar har utsatts för lidande på grund av sina dåliga knän och höfter - på samma sätt som en människa skulle ha gjort i samma situation. "Pets must be recognized as living souls, not inanimate property. Umka feels love and pain like any human being whose pain and suffering would be recognized in a court" säger Zakharovas advokat och menar att djuraffären bör ställas till svars för hundens lidande (och betala de skyhöga veterinärräkningarna). Fortsättning följer i frågan om djurs själar.

Trevlig artikel i Fria Tidningen om Djurens Rätts hästgrupps kartläggning av hästar dödade inom trav- och galoppsporten.

Det har varit en hel del debatt i om avdragsgilla gåvor till organisationer. Det är Skatteverket, som utifrån regeringens direktiv, gör en lista över avdragsgilla gåvor, och idag finns inget om djur med bland dessa. Och kritik har framförts om att urvalet tänkbara organisationer är för begränsat. Men denna kritik är för snäv menar riksdagsledamoten Mikael Ocarsson (KD), och tar Norge som exempel på länder där avdrag är möjligt för gåvor till organisationer inom fler områden - och han nämner djurskydd som ett av flera tänkbara exempel. Detta är ett första steg på vägen i Sverige menar han. Och idag debatterar fyra organisationer vidare på SvD:s Brännpunkt. Så vi får se hur det blir i framtiden. Om det inte är så att hela processen bara innebär väldigt mycket mer administration för en liten summa pengar för organisationen i fråga?

Soppan med offentlig upphandling, Rättvik, djurskydd och Servera går vidare. Senaste beslutet är ett bakslag för Rättvik och djurskyddet (vilket LRF tycker är dåligt). Nu kommer dock regeringens experter till undsättning. Så svaret på frågan om huruvida kommuner kommer kunna ställa krav på djurskydd i den offentliga upphandlingen återstår att lösa. Den som lever får se.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.