31 januari 2012

Best Speech You Will Ever Hear

Ja, så kallas Gary Yourofskys föredrag om veganism som finns på Youtube i sin engelska version. Nu finns föredraget också med svenskt text (en stor eloge till den som jobbat med översättningen!). Vilket med andra ord är en perfekt möjlighet för dig att avgöra om det faktiskt är det bästa som hörts. Medryckande om djurs rättigheter i en timme och tio minuter är det hur som helst.

16 kommentarer:

 1. Om alla tänkte som han här så varför skall djur födas för att slaktas när vi kan äta annat o må lika bra och tom bättre då vi vet att inget djur behövde bli mätta..tänk vad härligt att känna att inget djur behöver dö för min skull....människan är så djävla egoistisk och elak...har inget hjärta...har vi inte kommti längre än så här

  SvaraRadera
 2. Djur skall inte behöva dö för att vi skall bli mätta när vi kan bli det på ett annat sätt...oskyldiga djur...slaktas hängs upp ...slås flås levande (i kina pga päls) men alla verkar inte bry sig...människan är ond hoppas det kommer någon över oss och gör så med oss så får vi nog se hur det känns..

  SvaraRadera
 3. Christer, vegan2 februari 2012 17:48

  En fantastisk talare, om än något forcerad och självgod.
  Talet var bra ända tills han började "visa reklam" för olika
  köttersättningsprodukter.
  Är han möjligen betald av dem?
  Varför måste vi äta vegansk kalkon?
  Jag tycker att han motsäger sig själv då han så starkt motsätter sig köttätande, men gör reklam för "köttersättningsprodukter"
  Vi måste lära oss att kött inte är gott och som veganer hitta andra produkter och det finns många, som erbjuder helt nya smakupplevelser.
  Det bästa i hans tal var att visa respekt för den köttätare som fångar en ekorre och äter upp den rå. Då är man köttätare och vågar stå för sitt kostval!
  Tyvärr typiskt amerikanskt, men visst innhöll talet mycket tänkvärt, t.ex. om att våra kroppar är växtätarkroppar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller egentligen med dig om det du skriver om "köttersättningsprodukter". Problemet idag är bara att en stor del av befolkningen har så förvrängda matvanor och uppfattningar om hur mat ska smaka, att det nästan blir omöjligt för en vanlig "Svensson" att gå över till en kost utan kött eller animaliska produkter, utan ersättningsprodukter. Förändring tar tid och jag tror att det är bra att produkterna finns. Jag tror till och med att det behövs fler, för att människor ska få hjälp med att bli av med deras köttberoende.

   Radera
 4. Christer: men vi kan väl se härmprodukterna som en smidig inkörsport till det andra? Allt som får folk att våga prova vego är bra.

  off topic: I den här forskningsartikeln finns en del statistik (några år gammal) om antalet vegetarianer på några svenska skolor. Kan vara något att blogga om? Ganska intressant läsning även om det kanske inte säger något om landet i stort.

  http://www.medicaljournals.se/acta/content/?doi=10.2340/00015555-1305&html=1

  SvaraRadera
 5. Jag har undrat varför denna video inte pratats mer om tidigare. Den är ju så jäääääävla grym! Det bästa som någonsin hörts - definitivt!

  Jag mejlade till Gary Yourofsky i höstas för att berömma honom, han är ju så jävla bra, och han svarade! Coolt! :D (haha...)

  SvaraRadera
 6. Christer - Fast veganism handlar inte om att kött inte är gott, veganism handlar om att det är fel att döda och utnyttja djur. Om kött smakar bra eller ej har ingenting med saken att göra.

  SvaraRadera
 7. Christer, vegan2 februari 2012 21:31

  Kött är äckligt för att det är producerat av lik, varför skulle jag då äta produkter som liknar dessa likskändarprodukter.
  Förövrigt tror jag att han är betald av dessa köttersättningsproduktsfirmor, då han nämner deras namn lite för ofta och alltför tydligt.
  Nya vanor, nya smaker!
  Alltså en betald profet!
  Som jag skrev tidigare, typiskt amerikanskt och också typiskt amerikanskt att köpa hela hans budskap oreflekterat och höja honomt ill skyarna.

  SvaraRadera
 8. Jag tycker kött är väldigt väldigt gott. Har dock inte ätit det på 5 år. Vad skönt det måste vara om man tyckte kött, ägg och ost var äckligt. :)

  SvaraRadera
 9. Anonym, såg den undersökningen häromdagen. Lite intressant. Djurens Rätt gjorde för några år sedan en liten undersökning bland skolmatspersonal som visade att vegokonsumtionen hade minskat jämfört med hur det var för 10 år sedan. Men detta var ju trevligt höga siffror. Tack för tipset!

  SvaraRadera
 10. Jag har nyligen blivit vegan, och varit vegetarian i några år, och jag är så glad över det. Jag kan inte förstå varför människor gör så här mot någon. Nu ska min familj få se filmen, och jag bad min lärare att få visa den för klassen. Han är väldigt duktig på att prata, och jag hoppas att det kan påverka många.

  SvaraRadera
 11. Christer - Vilken tur då att det inte är lag på att veganer måste äta köttersättningsprodukter!

  SvaraRadera
 12. Hej fina medmänniskor och djurvänner,

  översättaren som skriver. Jag blev oerhört tagen när jag för första gången såg Garys anförande, och ni som sett det förstår säkert att jag gärna ville bidra till dess spridning! Jag skriver egentligen bara för att upplysa om trenne saker:

  1. Videon har fått större genomslagskraft än man kanske skulle ana! Släng ett öga här: http://www.gary-tv.com/en/

  2. Videon finns att ladda ner här (avi-format, 1,4 Gb): http://bit.ly/GaryFile

  3. Svenska undertexter finns att ladda ner här:
  http://dotsub.com/media/5de97c21-1363-4574-a9ee-37f492ecea3e/c/swe/srt
  och engelska här:
  http://dotsub.com/media/5de97c21-1363-4574-a9ee-37f492ecea3e/c/eng/srt

  Ta väl hand om er, vänner,
  var snälla mot er själva och andra.

  SvaraRadera
 13. Hej fina Anonym! Med hjälp av din video så har två av mina vänner börjat springa runt bland veggiehyllorna på ICA istället för i charken, det du!

  Det är en fruktansvärt bra föreläsning och han använder sig av en skicklig retorik, däremot tveksamt om den hade gått hem här i Sverige. Vi behöver någon motsvarande person som kan dela ut lika hårda kängor så rättframt, fast anpassat till kulturen och klimatet här.

  Tack för länkarna! Du är bäst!

  Kärlek och fred!

  SvaraRadera
 14. Väldigt bra! En del fakta som var nya för mig. Ska sprida den vid nåt tillfälle.

  Men OMG!!! Inte lämplig att se med tom mage den här tiden på dygnet!!! En macka med fejkrostbiff, som dryper av ost. Och finns Lightlife i Sverige mån tro? Jag MÅSTE få smaka åtminstone några av de där.

  SvaraRadera
 15. Jag har sett o lyssnat med hela min kropp!! Så himla bra föredrag, vilken människa. Jag är verkligen tagen av det han sa o de bilder jag såg. Jag tänker ta ett steg längre.. finns många bra produkter! Tack så mycket!

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.