25 januari 2012

Undrar vad kycklingarna och burhönorna har att säga?

"Finns det något mer uttjatat än idén om att bara djur som mår bra ger bra produkter?"
Tydligen har det pratats minkar i Ring P1 idag. Och tydligen ringde den alldeles nyligen i denna blogg diskuterade VD:n för pälsgänget in. Från Ring P1 på Twitter:
"VD för Pälsdjursuppfödares riksförb: "Vanvård av djur är en mycket dålig affärsidé. Det blir inga bra produkter om inte djuren mår bra"."
Mer finns på deras webb, med möjlighet att hoppas in i debatten. Har inte hört programmet, och tror jag avstår från att göra det. Men finns det något mer felaktigt eller uttjatat än idén om att det inte blir bra produkter om inte djuren mår bra? Det är som all den tid och energi djurnäringarna lägger på avel inte finns, eller räknas.

Många tycker kycklingkött är det godaste som finns - trots att det är rätt vedertaget att få djur i livsmedelsproduktionen har det värre än just kycklingar, med ben som knappt bär dem.

Många uppskatta kött från grisar - trots att vi sett bilder på hur de hålls, och trots att de flesta aldrig ser solens ljus under sina liv (vilket man skulle kunna hävda är ett sätt att må bra).

Och uppenbarligen blir minkpälsen fin trots att man håller dessa djur i en liten nätbur under hela sitt liv.

Är dessa tre exempel bevis för att kycklingar, grisar och minkar mår bra. SÅKLART INTE. Det förstår ju vem som helst. Det är ett bevis för att vi har varit duktiga på att avla fram djur som ger oss det vi vill ha från dem. Inte för att de mår bra, utan oavsett hur de mår.

Om man vill skulle man också kunna dra en parallell till det vi kunnat läsa om elitgymnaster i Dagens Nyheter de senaste veckorna. Är bra prestationer i idrottsvärlden ett tecken på att idrottarna mår bra? Uppenbarligen inte.

3 kommentarer:

 1. Fast de som seriöst pratar om att kött håller bättre kvalité om djuren inte lider och lever hyfsat naturligt (exempelvis äter i huvudsak gräs ist för kraftfoder och soja) hävdar ju också att människor förlorat känslan för vad bra råvaror innebär. Och på den sistnämnda punkten är jag själv benägen att hålla med. Sen handlar folk inte med gommen, även om de hävdar att kött är gott, utan de gör det generellt på slentrian, av vana och efter plånboken.

  SvaraRadera
 2. Men detta motsäger ju inte det faktum att djur producerar "bra" kött oavsett om djuret mått bra eller inte (vilket i regel är inte).

  Sedan kan man förstås hävda att annat kött smakar bättre, och att det beror på hur djuret levt. Eller så handlar detta om att man lägger en värdering i det man äter?

  SvaraRadera
 3. Pälsdjursuppfödarnas Riksförbunds vd Johan Dalén fick breda ut sig i Sveriges Radios Ring P1 idag en lång stund. Det går att kommentera inlägget på Ring P1:s hemsida vilket jag gjort och jag hoppas fler gör.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.