7 mars 2012

Även de andra

"Travhästar och akvariefiskar - djur även de."
Djurens Rätt har fyra huvudsakliga arbetsområden - djurförsök, lantbrukets djur, päls och djurvänlig konsument. Det är inom dessa fyra områden vi ska lägga våra stora resurser, det har organisationen gemensamt fattat beslut om. Men sedan finns det också så mycket mer.

Två roliga exempel på detta tycker jag är vårt pressmeddelande från gårdagen om akvariefiskar. Den första kommentaren på Facebook när vi lade upp Ekots nyhet om dessa fiskar var att det är svårt att tycka synd om dem (akvariefiskarna alltså, inte Ekot). Och det kanske det är, på ett sätt. Men det känns fint att Djurens Rätt står upp även för dem, oavsett om de är lätta eller svåra att tycka synd om.

Det andra exemplet är Djurens Rätts arbetsgrupp för hästfrågor, vilket är en fasligt aktiv arbetsgrupp (spana in deras årsrapport för 2011). Läste precis i Sportbladet om "nya V86" (vad hände med V75 från när man själv var liten?) och noterar detta citat:
"– Vi tittar hela tiden på hur vi kan ge vår publik en bättre och intensivare upplevelse. Att komprimera V86-kvällarna, självklart utan att tumma på djurskyddet och spelsäkerheten, tror vi är helt rätt väg att gå, säger Tore Fyrand, travbanechef på Solvalla, i ett pressmeddelande."
Hade ordet djurskydd funnits med i det sammanhanget om inte ovan nämnda arbetsgrupp varit så engagerad - och att det inom Djurens Rätt även finns utrymme för "de andra" djuren? Kanske. Eller kanske inte?

5 kommentarer:

  1. Jätte fint!! Underbart att ni finns!

    SvaraRadera
  2. Håller med ovanstående, underbart att ni finns.
    Tycker det finns saker som är väldigt märkliga, för det var ingen som a åt mig hur akvariefiskar känner eller har det elelr att man ska tycka synd om dom. jag har växt upp med akvariefiskar, hela livet, men började själv tänka på hur fel det var för dom små liven att bli begränsade till en så liten yta, bara för att vi vill ha något att titta på.
    Varför kan inte alla en gång i sitt liv försöka sig på ordet empati? Sätta sig in i någon annans situation, och framförallt, behandla andra som man själv vill bli behandlad. Märklig värld det här.

    SvaraRadera
  3. Hej!
    Skulle inte Djurens Rätt kunna anordna en öppen chatt med Camilla och Benny? Det börjar bli allt för många rapporter om hur illa Djurens Rätt sköts. Det är hög tid att de ansvariga träder fram och ger oss medlemmar möjlighet att få ställa frågor offentligt till dem.

    SvaraRadera
  4. Hej Johan,

    problemet med chattar är att det är väldigt svårt att ta ställning till det som sägs eftersom allt är anonymt, och särskilt när det gäller allvarliga spörsmål som detta. Det är omöjligt att veta om det är medlemmar som verkligen har frågor, eller någon som "bara" vill misskreditera en organisation (vilket ju inte är helt ovanligt).

    Det är svårt för mig att veta om du verkligen är en medlem som undrar, eller någon som inte gillar Djurens Rätt och som bara vill få folk att tro att organisationen sköts illa. Eller hur?

    Men det finns sätt att använda det på. Vi har ett forum, som vi till viss del styr behörighet utifrån medlemsnummer. Där får du gärna skriva. Djurens Rätt är också en demokratisk organisation, med årliga stämmor och konferenser, där de som bestämmer saker kan ställas till svars. Det är förstås den optimala vägen. Organisationen har en demokratisk struktur som är jätteviktig.

    SvaraRadera
  5. "johan" Har du provat att maila eller ringa de som du har frågor till? Jag ställer frågor till människor varje dag, och jag har aldrig känt behov att använda en "öppen chat".

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.