5 september 2012

Dagens två ord: carnism och rapsgris

"Dagens två ord: carnism och rapsgris."
När Melanie Joy var i Stockholm tidigare i år nämnde hon att en det pågick arbete med att skapa en ny sida om carnism (vad "carnism" är förklarar hon i filmen nedan). Och nu verkar sidan vara klar - surfa in på http://www.carnism.com. Spännande!Lika spännande är det inte att Scan i dagarna lanserat sin rapsgris. Tanken med namnet är förstås att skapa en känsla hos konsumenten som inte överrensstämmer med verkligheten. En Bregott-bild av en nöjd gris som strövar runt i ett gult svenskt fält fullt med raps. Men nej, inte helt korrekt.

Vad det handlar är att man tillsätter raps till grisens foder, för att förändra smaken på det kött som återstår när rapsgrisen inte längre finns kvar bland oss. Men grisen äter inte rapsmjöl istället för importerad soja. Och det är ingen skillnad i djurhållningen. För att citera Matens pris på Facebook:
"[rapsgrisarna] trängs alltså fortfarande inomhus på betonggolv med (om de har tur) några nävar halm och äter ofta soja som är odlad i Brasilien med hjälp av bekämpningsmedel som är förbjudna i Europa för att de är på tok för farliga för våra arbetare och vår natur".
Med andra ord - det är precis lika fel att äta en rapsgris idag som det var att äta vilken annan gris som helst, igår och imorgon.

12 kommentarer:

 1. Carnis och rapsgris i all ära. Idag är nog orden "unga jägare". Hörde på nyheterna nu på morgonen att allt fler ungdomar går med i jägarförbundet och ut i skogen för att skjuta djur.
  Vad gör Djurens Rätt? Nu vill jag inte låta gnällig, men jag har varit medlem i Djurens Rätt sedan barnsben, sedan början av 90-talet. De senaste åren har det känts som om Djurens Rätt blir mer och mer passiv, att vi får väldigt lite gjort. När det gäller jakt så har vi väl mer eller mindre tystnat helt. Blev väldigt ledsen i morse när jag insåg att nyheterna inte såg Djurens Rätt som någon naturlig motpart att ta med i inslaget. Vad gör vi då det gäller att påverka unga till att inte välja bössan??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anna. Jag tror vi ska ta den informationen med en nypa salt, men det är sant att Jägareförbundet har använt riktade kampanjer för att få fler unga intresserade av jakt. Jag missade detta reportaget, men det kanske helt var så att de inte var intresserade av en diskussion?

   När det kommer till jakt har vi en aktiv grupp som jobbar med detta - kika in på http://www.djurensratt.se/ur-den-jagades-synvinkel och http://www.facebook.com/pages/Djurens-R%C3%A4tts-jaktgrupp/197316673728704.

   Det är inte min bild att Djurens Rätt är mer passiva, däremot är det tyvärr ett faktum att djurutnyttjandet är väldigt stort och att det finns krafter med betydligt mer resurser än vad vi har som försöker jobba i motsatt riktning. Detta gäller allt från djur i lantbruket, djurförsök, djur i underhållning, pälsindustrin, jakt osv.

   Kontakta gärna vår arbetsgrupp och tipsa dem om saker som du tycker behöver göras. Eller ännu bättre, anmäl ditt intresse för att hjälpa till. En stor del av Djurens Rätts arbete sker ideellt, och bygger på att det finns många som vill vara med och göra skillnad för djuren.

   Radera
  2. Min bild är lite som Peters. Tycker att Djurens Rätts arbete mot jakt är mer strukturerat än tidigare. Läser i medlemstidningen och på hemsidan om remissvar, anmälningar och debattinlägg.

   Så jag vill säga till de som håller i anti-jaktarbetet: Bra jobbat!

   Radera
  3. Svar till Anna B: Om djur behandlades rätt, hade det funnits mindre jägare. Tycker det är härligt att fler och fler börjar inse att vi jägare inte är kallblodiga mördare.

   Läs mitt inlägg här:

   http://www.nogg.se/blogg.asp?idBlogg=1185824&intShowMenu=a6&idHomepage=37461

   Så förstår du varför jag jagar.

   Radera
 2. En sak måste bara sägas: jäklar vad Melanie Joy är bra! Suverän video!

  SvaraRadera
 3. Inte bara Jägareförbundet utan också skogsbolagen som kallar t.ex. älgarna för skadedjur! Hur kan en älg veta vad den får äta eller ej i skogen där den lever?!

  Och vem är skogens skadedjur egentligen?! Vilka puckon vissa människor och myndigheter är.

  SvaraRadera
 4. Lägg energi på något vettigt, har ni inget liv? Vem bryr sig om älgar, kor, grisar så länge man får njuta av deras saftiga kött.... Get a life trädkramare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad säger denna kommentar om de personer som kommenterar i bloggar av personer som inte har något liv? Det kanske är en större fråga.

   Radera
  2. Det är just därför som jag inte kommenterar det här.

   Radera
  3. Jag tror du just gjorde det :)

   Radera
 5. Personligen tycker jag att Djurens Rätt är en viktig och bra motvikt till ett för övrigt ganska ogenomtänkt samhälle. Vi har tappat kopplingen till hur och varför vi gör saker, och det är livsfarligt. Samtidigt förlorar ni all trovärdighet när ni å andra sidan också förlorar kopplingen till hur och varför, och blir lika verklighetsfrånvända.
  Jag tycker definitivt att djur ska ha det bra, att det arbetet är mycket viktigt och att det görs för lite inom vissa områden. Samtidigt är jag karnivor, eller egentligen omnivor eftersom jag gillar både grönsaker och kött (sorry Melanie Joy, det finns visst ord för detta och är alltså inget som du hittat på).
  Om en vecka ska jag slakta min egenuppfödda fårbagge, som kommer att avnjutas med bland annat svampsås av egenplockade kantareller. För mig är det jätteviktigt att rådjuret jag skjuter, eller vildsvinet, eller fåret jag slaktar har haft ett bra liv innan det dör. Att ifrågasätta människan som köttätare är intressant ur ett filosofiskt perspektiv, men knappast något att slåss för.
  Att djuren har rätt till ett bra liv har med en utvecklad kultur att göra. Vi har kommit så långt i vårt etiska tänkande att vi inbegriper djuren i detta. Det är bra. Men att disneyfiera djuren och ge dem mänskliga känslor om "rätt" eller "fel" eller "liv och död" gör att ni förlorar trovärdighet. Djur som har det bra har det bra, hur de sedan dör och om vi äter upp dem efter att de dör förändrar inte deras goda liv.
  Och anledningen till att jag kom in på den här bloggen var att jag googlade på rapsgris, eftersom jag precis besökt en sådan gård. Och tro mig, dessa grisar har det osedvanligt bra i sina betongboxar. Därmed inte sagt att de kunde ha det bättre, för det tycker jag nog, men det måste finnas så mycket mer pressande djurrättsfrågor att jobba med.
  Och jakt av vilda djur, kom igen?!? Finns det några djur som har ett bättre liv än de som lever vilt?
  Däremot var uppgiften om billig soya från Brasilien intressant. Här skulle ni faktiskt kunna väcka verklig opinion och göra stor skillnad.
  Happ! Kämpa på, och tänk på det här med myggor och kameler.
  Kram

  SvaraRadera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.