18 september 2012

Vegomässor – djurrättsrörelsens viktiga derbyfester

"Vegomässor - derbyfester. Nästan samma sak."
I helgen som gick arrangerades Bra Mat-mässan i Göteborg. Och det spelades ett fotbollsderby i Stockholm inför 30 857 åskådare. Nästan samma sak med andra ord.

Från Bra Mat-Mässan i helgen. Foto från deras Facebook-sida.

Sport är inget som intressera alla, men de flesta kan nog hålla med om att det är något spännande med 30 000 personer som under ett par timmar är extremt fokuserade på exakt samma sak. Och hälften av dem klär sig dessutom i samma färger, och brinner för samma mål. Att ingå i en gemenskap med 15 000 andra – också något väldigt spännande.

Någon direkt motsvarighet finns inte riktigt i djurrättssammanhang. Men det hade varit något, alla Sveriges djurrättsengagerade personer som klämmer ihop sig och vrålar tillsammans. Vilken grej! Men det finns förstås anledningar till att så inte sker.

Den självklara – djurrätt är liv och död, sport är ett nöje. Det är lättare att samla många som gillar samma sak om anledningen i grunden är trivial. Men också: i fotboll är det enkelt att mäta resultat - flest mål vinner. I vårt sammanhang kan det som någon hävdar är en framgång av en annan ses som fel väg att gå, eller något med fel fokus. Ungefär som att hälften av fotbollspubliken skulle jubla över ett mål, medan den andra halvan tror att målet kan skicka fel signaler till allmänheten.

Det beror också på att tillfället inte finns. En gång i djurrättsrörelsens historia kändes det som att alla lyssnade på samma musik, och då blev hardcore-spelningarna närapå ett sådant tillfälle. Demonstrationer kan vara det, men lockar sällan tillräckligt mycket folk, och oftast är deltagarna lite för arga. Djurens Rätts riksstämmor? Lite mycket formalia.

Så, till poängen – det närmaste djurrättsrörelsen kommer derbyfester? Vegomässor såklart! En idé som i Sverige etablerades av Djurrättsalliansen, och som sedan fått förgreningar i Bra Mat-Mässan (arrangerad av Djurens Rätt Göteborg) och Vegovision (arrangerad av Djurens Rätt Umeå). Och så har vi ju Vegofesten i Örebro, arrangerad av Vegosällskapet.

Jag tror dessa mässor är extremt viktiga, inte bara i sitt upplysningssyfte. Det är djurrättsrörelsens till antalet största fysiska arrangemang, och det är ett tillfälle där allt är positivt – för vego, istället för mot motsatsen. Ibland måste man dansa till revolutionen, för att anspela på ett känt citat från Emma Goldman, och jag tror djurrättsrörelsen behöver sina tillfällen då vi kan samlas, vara glada och känna den gemenskap (som orättvist nog kommer på köpet när man håller på ett lag i någon sport).

Så, bra gjort Djurrättsalliansen! Bra gjort alla ni som arrangerade Bra Mat-Mässan 2012 och lycka till med Vegovision senare i år ni som är engagerad i den! Vegomässor behövs - för djuren och för djurrättsrörelsen.

2 kommentarer:

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.