19 september 2012

Jägarnas blodtörst kan inte längre styra jaktdebatten

"Djurens Rätt debatterar idag jakt på SVT Debatt."
Idag publicerades vår debattartikel Jägarnas blodtörst kan inte längre styra jaktdebatten på SVT Debatt. Läs och sprid gärna. Och var gärna med i den följande diskussionen på SVT:s sida.
"De flesta jägare anser att jakten i första hand ger dem avkoppling i naturen och trevlig samvaro med jaktkamrater. I en undersökning från Sveriges lantbruksuniversitet konstateras samtidigt att två tredjedelar av Sveriges befolkning är negativa till ”jakt på älg, hjort och rådjur, om anledningen är att få spänning och avkoppling”. Nästan lika många anser att ”alla former av jakt för spänning och avkopplings skull är grymt mot djuren”.

Trots detta står det fritt för jägarna, som utgör en minoritet av Sveriges befolkning, att döda och skada runt 100 000 älgar årligen – för nöjes skull."

62 kommentarer:

 1. Intressant i sammanhanget är väl urvalet för undersökningen. Om jägarna anser en sak och övrig del av befolkningen anser en annan? Vem är det som jagar och helt enkelt vet hur det går till? Problematiken idag ligger snarare i att relationen med naturen gradvis försämras hos gemene man. köttet kommer från ICA (no questions asked). Jakten visar effekten av ett naturligt händelseförlopp i naturen. För när slutade människan att vara en del av näringskedjan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Vem är det som jagar och helt enkelt vet hur det går till?"

   Du verkar sitta fast i ett vanligt feltänk bland jägare där. För du bara antar att det brist på information gör att så många är motståndare till nöjesjakt. Det är helt enkelt fel. Miljontals svenskar, många fler än det antal som är jägare, har övertygelsen att nöjesjakt är avskyvärd, omoraliskt och vill att det ska på sikt förbjudas helt.

   Radera
  2. Snälla. Vad är nöjesjakt? Jakt bedrivs enligt riktlinjer från NVV, EU samt varje enskild människas respekt för det vilda. Ingen njuter av att döda. Men många njuter av naturen och sammanhanget. Själva skottet är en mycket liten del av viltförvaltningen. Återigen så står jag fast vid mitt resonemang ovan. En del av (den svenska) befolkningen har valt att distansera sig från naturen och flyttat till staden. En annan del har valt att bo kvar och leva i naturen. Två olika människor med två olika synsätt. Jag föreslår att du tar kontakt med en yrkesjägare och följer med en dag. All the best.

   Radera
  3. Och en sak till. När hamnade människan utanför den biologiska näringskedjan? Ingen har funderat över konsekvenserna att smälla upp en radhusområde eller anlägga nya järnvägar...... Men jakt där några gubbar lyckas fälla ett rådjur bör förbjudas?

   Radera
  4. Hejsan! Definition av nöjesjakt är i min värld att den inte är nödvändig. Och det är nog svårt att hävda att all jakt som sker är nödvändig, särskilt utifrån att antalet djur bestäms utifrån jakten som ett intresse.

   Den biologiska näringskedjan tror jag vi lämnade för ett bra tag sedan, när vi började manipulera och anpassa djuren och naturen utifrån våra preferenser.

   Radera
  5. Anonym 14:53, av alla jägare som jag känner så har jag bara träffat på en enda som inte verkar tycka att jakt är ett nöje. Alla övriga jägare som jag känner tycker jakt är det roligaste finns, så nog tror jag att man njuter av dödandet. Har inte sett en jägare som gått ut i skogen med hängande huvud över att man "måste" jaga.

   Och det där resonemanget att det är inte jakten i sig som man vill åt utan det är "naturupplevelsen", det tror jag inte en sekund på.

   Radera
  6. Jakten är för vissa ett nöje, ja. Men även ett yrke eller livsstil. Precis som fiske eller boskapsuppfödning. Men återigen, vissa väljer att distansera sig från landsbygd, tradition och naturliv. Vissa väljer det motsatta, så kommer det alltid att vara. Fråga dina bekanta om det är just dödandet som är roligast, eller kanske spänningen, sammanhanget, naturen och det sociala? Om nu dödandet står i centrum är min rekommendation att dem börjar jobba på ett slakteri (eller TV-spel). Varför kliva upp i ottan och sitta och frysa på en stubbe om den enda önskan man har är att släcka ett liv?

   Jakt handlar om betydligt mycket mer. Vi tar ett aktivt beslut att beskatta naturen (under noggranna premisser och med full respekt). En biodynamisk, ekologisk och närproducerad köttbit utan någon som helst kemikalie (antibiotika). Vissa tar ett annat beslut och går till Ica.

   Närhet eller distans till natur/djur är huvudfrågan!

   Radera
  7. Anonym 17:33, att jobba på ett slakteri är förstås inte lika mycket "sport" som att döda ett djur i skogen. Inte mycket att skryta med att man dödat någon som är instängd.

   Ordet tradition tycker jag är ett dåligt argument för jakt. Det har funnits många urdåliga traditioner genom tiderna. Jag vill veta de SAKLIGA argumenten.

   Jag har väldigt svårt att tro på det du skriver att ni beskattar naturen "under nogranna premisser och med full respekt". Sorry. Men jag tror faktiskt det finns väldigt mycket egna intressen i besluten som fattas.

   Radera
  8. Anonym 17.33
   Eftersom du skriver att om man väljer att bosätta sig i stan kan man motsätta sig jakt, vill jag bara säga att jag är en som stannat kvar på landet. Dra inte alla över en kam. Jag älskar djur och natur och har alltid gjort. Jag har hört flera jägare som säger att det är väl inte jakt nu för tiden. Liknar mera slakt säger de. Jakten nu för tiden med sin s.k. viltvård och den rena nöjesjakten som numera bedrivs, gör att jag inte alls är förtjust i att ni jägare lutar er mot oss landsbygdsbor när ni propagerar för ert dödande och era vapen. Ni är faktiskt i stor minoritet här på landet också och ni kommer ofta från samhällen och städer, ibland från andra länder till och med. Ändå vet ni bäst när ni kommer med era gevär till oss som bor på landet och vet mycket mer om djuren och naturen som finns omkring oss än vad ni gör. Vissa djur känner man igen och så kommer ni och dödar dem i princip framför våra ögon. För många av oss som bor på landet har sagan om Bambi blivit en verklighet.

   Radera
  9. Jag känner inte igen din bild av jakt/jägare, så jag vet heller inte vad jag ska svara.

   Du bestämmer själv såklart vad du anser är etiskt och inte. Jag har gjort mina val och är nöjd med det. Jag äter inte konventionellt fläskkött eller sojaprodukter för konsekvenserna den produktionen medför. Men jag jagar gärna på ett naturligt överskott av vilt, som jag själv förvaltar och ser efter. Bättre en så blir det inte anser jag.

   Mvh


   Radera
  10. Att betrakta naturen ur Walt Disney-produktioners synvinkel tror jag knappast är konstruktivt för varken människor eller djur.

   Men jag vill inte övertyga någon att börja jaga. Jag tycker bara att det är synd att bilden av jägaren är som den är, men som sagt vi är alla olika.

   I så fall bör väl fisket förbjudas likväl som boskapsuppfödning på hobbynivå??

   Radera
  11. Hela resonemanget om att det handlar om att distansera sig från "landsbygd, tradition och naturliv" är lite märkligt, som om att det vore individens val att göra detta. Världen 2012 ser inte riktigt ut som världen 1812.

   Vilka är det förresten som har tagit ett "aktivt beslut att beskatta naturen"?

   Radera
  12. Ang. sojaprodukter så lyssna gärna på http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=3737&grupp=10485&artikel=3471608. Vilka är Sveriges största importör av soja? Lantmännen.

   Jag tror inte vi eller Djurens Rätt har en särskilt negativ bild av den enskilde jägaren. Däremot tycker vi det är viktigt att jakten diskuteras och ifrågasätts.

   Radera
  13. Ja Lantmännen precis. Men varför är lantmännen den största importören av soja? Det talar väl återigen för att utnyttjande av lokala resurser (vilt, fisk etc) är ett smart alternativ?

   Radera
  14. Jägaren som kommentar ovan kommer med en lång radda falska motsättningar. De som är motståndare till nöjesjakt måste tydligen också ogilla: traditioner, natur, landsbygd, osv. Det är trams såklart. Miljoner människor lever på landsbygden i Sverige och älskar att vistas i naturen utan att någonsin få för sig att med gevär skjuta sönder skallen eller kroppen på ett djur som inte gjort en något ont. Har du helt missat att människor ägnar sig åt fågelskådning, svampplockning, fältbiologverksamhet eller klassikern skogspromenader? Allt det kan vi ägna oss ännu mer när nöjesjakten förbjuds och all jakt stegvis fasas ut.

   Radera
  15. Jösses. Att jakten bör ta hänsyn till samhället är jag helt med på. Allemansrätten råder och jag är övertygad om att det inte är några som helst problem att gå i skogen utan att bli störd av jakt. Men då kanske du kan svara på min fråga: Kommer då även fiske och boskapsuppfödning på hobbynivå att förbjudas?

   Radera
  16. För att läsa och kommentera på en djurrättsblogg verkar du chockerande lättchockad - jösses amalia säger jag! Om denna "boskapsuppfödning på hobbynivå" inkluderar dödande av djur på hobbynivå så ja, förbjud den med. Att döma av dina kommentarer hittills så har du en väldigt suddig bild av vad djurrätt är för något. Förslagsvis läser du en bok i ämnet innan du kommenterar vidare.

   Till sist, även om allemansrätt råder på papperet så känner jag många personer som är oroliga att vistas i skog och mark när jägare finns där. Känner du till att människor dödats av jägare i Sverige?

   Radera
  17. Hur var det med fisket? Det fick jag aldrig svar på.

   Jag tar gärna emot tips på litteratur som kan hjälpa mig förstå bättre. Jag känner till det och visst är det fruktansvärt.

   Men en enkel regel vore väl att inte vistas i skogen under pågående jakt, eller ska allemansrätten stå före äganderätten? (En annan intressant fråga).

   Eller hur ska Sveriges jägare bemöta allmänheten utan att konflikt uppstår? Ser fram emot svar

   Hur reglerar vi viltstammarna, så att inte vägtrafikanter, skogssektorn eller jordbruket drabbas hårt?

   mvh

   Radera
  18. "Eller hur ska Sveriges jägare bemöta allmänheten utan att konflikt uppstår? Ser fram emot svar"

   Lösningen: sluta släppa ut folk med skjutvapen i skogen.

   Ja, djurrätt inkluderar även fiskar. Sätt en krok i din egen mun och dra hårt i den så känner du själv hur det känns.

   Läs Tom Regans bok "Tomma burar".

   Radera
  19. Tack.

   Men då kommer vi till ett avgörande skede. Hur reglerar vi viltstammarna så att inte vägtrafikanter, skogssektorn eller jordbruket drabbas hårt?
   Ett givet svar vore naturlig predation (varg, mm) som säkerligen på sikt kommer lösa mycket. Men hur gör vi i närtid?

   Radera
  20. Och som sista fråga.

   Bör allemansrätten gå före äganderätten. Alltså borde allmänheten kunna avstyra en jakt på grund av att man vill kunna plocka svamp eller fågelskåda?

   Radera
  21. Jag återkommer med svar på dina frågor när du läst boken och berättat hur du ställer dig till argumenten :-)

   Radera
  22. Till att börja med så är livet i naturen en tillvaro helt "utan burar" och går knappast att liknas vid det som författaren menar med djurförtryck. Eller hur? Det är en av anledningarna till varför det vilda köttet är att föredra, enligt min mening. Men du kanske vill att jag ska läsa hela boken innan du svarar på min fråga? I så fall får jag hoppa denna diskussion då jag anser att boken berör köttindustrin vilket knappast har med jakt att göra. Men någon annan kanske har svaret på mina frågor ovan? - vad gör vi med allt vilt om jakten förbjuds? I närtid alltså.. - står allemansrätten före äganderätten? Vore det rimligt att man som vanlig allmännyttjare kunde avstyra en pågående jakt pga eget intresse?

   Radera
  23. Har lite svårt att ibland hänga med på vem som skriver vad här, ange gärna ett alias så blir det enklare att följa med i diskussionen.

   I övrigt - intressant att läsa!

   Radera
  24. Nej, dina fördomar om boken stämmer inte. Boken tar upp djurrätt generellt. Argumenten har konsekvenser även för jakt. Jag märkte att du för varje svar du fick bara kom med en ny fråga men aldrig själv svarade på något eller verkade ens känna till grundläggande djurrättsargument. Som sagt, återkom när du läst boken.

   Radera
  25. Jag har inga fördomar mot boken, jag har bara läst en artikel om hur författaren själv beskriver den. Men det kanske är felaktigt att den handlar om köttindustrin? Eller handlar det om hur man tolkar texten? Vad vet jag. Återigen, jag håller med om att köttindustrin är helt vansinnig men det går inte på något vis att jämföras med jakt.

   Om jag ska svara på frågorna (ställda av mig själv) så blir svaret att jakt & viltförvaltning bör fortsätta och utvecklas. Äganderätten ska stå före allemansrätten. Eller är det ok att jag campar i din trädgård?
   Radera
  26. Men såklart måste samhället och jakten kunna samsas och jag tror att många meningsskiljaktigheter helt enkelt bygger på okunskap. Det ser vi inte minst av inlägget i SVT-debatt.
   Och det finns jägare som kastar ur sig de mest bisarra påståendet efter det andra. I synnerhet om rovdjur med mera så detsamma gäller även oss.
   Följ med era lokala jägare ut i skogen och ta reda på hur det går till. På samma sätt bör jägarna lyssna till allmänheten och ta in reflektioner. Jag lovar att resultatet blir konstruktivt.

   Men att helt förbjuda jakten...? Konsekvenserna av det tror jag knappas är särskilt djur- eller människovänligt. Ökade skador på skog och jord och ökade dödsantal i trafiken...

   Radera
  27. "jag håller med om att köttindustrin är helt vansinnig"

   Så du tar konsekvensen av det och köper inte själv varken kött, mjölk, ägg eller andra djurprodukter från djurindustrierna?

   Radera
  28. Så länge det är svenskt och närproducerat så tycker jag att det OK. Jag bor själv på en mjölkgård och tycker knappast att kossorna som går här ser särskilt förtryckta ut! Men när det gäller produkter från utlandet så är det en annan femma. Sverige har bland det högsta djurskyddet inom EU.
   Så som tillägg till mitt tidigare inlägg så anser jag att delar av köttindustrin är helt vansinnig. Inte allt. Ursäkta felformuleringen. Jag är inte vegan men äter inte heller kött i överflöd, vi har mycket bra alternativ att tillgå.

   Nu vill jag veta mer om konsekvenserna av förbud på jakt. Hur ska vi gå tillväga? Eller kanske är det så att en viss jakt och tillvaratagande av vilt kanske inte är så tokigt trots allt........???
   Radera
  29. Hur definierar du närproducerad? När var en djurskyddsinspektör på din gård senast? Hur stor del av året tillåts djuren vistas ute? Hur gamla är korna när de skickas för att dödas? Äter du själv bara veganmat när du är utomlands eller på platser där du inte vet om djurmaten är närproducerad?

   Radera
  30. Jag har knappast utgett mig för att vara "straight edge" på något vis. Jag gör så bra inköp som möjligt i min vardag. Men visst händer det att man går på restaurang ibland, det gör kanske även du? Ja mat kan ju inte växa inuti munnen så sunt förnuft är svaret på def av närproducerat. By the way så har jag viltet utanför dörren... Är det bättre att åka till stan för att köpa en sojakorv? Jaktfrågan verkar du släppt helt. Jag antar att du helt enkelt inte har en blekaste aning om jakt och allt vad det innebär. På just denna sidan verkar det finnas massor av trådar kring tamboskap etc. Så återigen ber jag om att få sära på begreppen jakt och djuruppfödning. Det finns inga likheter.

   Radera
  31. Ska jag fortsätta att svara på dina frågor samt mina egna, eller vill du förklara vad ett jaktförbud för med sig med tanke på trafik, skog och jordbruk?

   Radera
  32. Du började själv säga att köttindustrin var vansinnig och påstod sen att svenskt närproducerat kött var OK. Tar du tillbaka det nu? Annars borde du kunna svara på enkla frågor om det, så jag ställer frågorna igen. Dina frågor om jakt ska få svar när du läst boken.

   När var en djurskyddsinspektör på din gård senast? Hur stor del av året tillåts djuren vistas ute? Hur gamla är korna när de skickas för att dödas? Äter du själv bara veganmat när du är utomlands eller på platser där du inte vet om djurmaten är närproducerad?

   Radera

  33. Verksamheten drivs inte av mig själv så jag kan inte svara på hur många besök det är årligen. Hur länge korna går ute vet jag inte. Men anläggningen är installerad med en robot och dem går ut och in som dem vill, osäker dock hur det fungerar vintertid. Anläggningen är ekologisk (om det har någon betydelse). Jag skulle gissa att korna skickas på slakt när dem är på returen. Eller hur brukar det funka? Köttindustrin är verkligen fruktansvärd i vissa länder, som sagt en felformulering av mig (kom igen haka upp dig på det!). Nej jag äter inte veganmat när jag är utomlands, gör du? Men jag försöker äta klokt! Förresten tycker jag mycket om vegetarisk mat, så i många fall väljer jag det. Men inte alltid.

   Jag kanske läser boken vid något tillfälle men jag delar inte din syn om att djurindustrin och djuren i det fria faller in under samma kategori. Det har jag sagt tidigare.

   Ödsla ingen tid på att besvara mina frågor, för vi vet båda två att du har inga svar. Eller hur.

   Men det kanske finns någon annan som vill hålla sig till ämnet och diskutera konsekvensen av JAKTFÖRBUD?

   Radera
  34. Hej, jag har svar på alla dina frågor. Om de faller in under samma kategori eller inte tas upp i boken, hör av dig när du läst den.

   Du säger att det är "OK" att äta kött från svensk djurindustri (ja, närproducerat är fortfarande djurindustri) men nu visar det sig att du knappt vet någonting alls ens om hur djuren har det på platsen där du själv bor. Varför skulle någon tro på ett enda ord av det du intygar i allt annat du pratat om då?

   Om du dessutom inte väljer vego i situationer när enda köttalternativet är kött från en djurindustri så är det ju bara tomma ord du kommer med. Du kallar djurindustrin vansinnig men du stöttar den själv ekonomiskt trots att du lätt kan låta bli. Om du slutade se djur som objekt att skjuta ihjäl så skulle kanske din empati skulle kunna blomma ut så att du klarar av att agera på de värderingar du säger dig ha?

   Radera
  35. Men återigen så förstår du inte sammanhanget här. Jag är ingen "straight edge" som du. Eftersom jag inte vet något om dig mer än att du har en dator så kommer ett exempel:

   Vad händer med din dator när den slängs? Vissa delar hamnar eventuellt på en avfallscentral i Nigeria som förorenar grundvattnet. Är det miljömässigt tycker du? Hur ser du på att materialet i komponenterna i din dator bryts i bland annat Kongo/Kinshasa under slavliknande former? Jag är ganska övertygad att det finns plastdetaljer på din dator, hur kommer det sig att du stödjer oljeindustrin och utsläpp av växthusgaser (som för övrigt är ett större hot för biologisk mångfald än jakt).
   Tänk om tillverkaren till din dator köper strukturerade produkter av en hegdefond som väljer att placera delar i livsmedelsindustrin? Hur vet du att så är inte fallet??
   Trams, trams trams och åter trams.

   Nej, sunt förnuft säger jag! Man gör så gott man kan och man tar så goda beslut som möjligt. Men jag tror inte ens du känner till alla konsekvenser kring din egna konsumtion. Såvida du inte bor i skogen och äter rötter...?

   Så attackera en likasinnad istället för mig, du får en betydligt större utmaning då.


   Jag tolkar fortfarande din undanflykt från ÄMNET som att du inte vet ett jota om konsekvenser kring jaktförbud...


   Radera
 2. I "relationen med naturen" var jakt knappast vare sig avkopplande eller ett nöje, om du syftar på vår evolutionära historia.

  Ett av alla tillfällen där människan fjärmat sig från "naturens villkor" är när vi börjat använda skjutvapen som kan vådaskjuta djur och orsaka svåra plågor, och dessutom gör människan osårbar i en jakt utan risk för henne själv. (Förutom de dödliga vådaskjutningar som jägare orsakar varandra varje år då...)

  Det är tyvärr fruktlöst av jägare att fördöma butikskött och tala sig varm för kött från vilda djur istället. Anser du att alla borde övergå till sådant kött? Ska alla käka på era älgar? (Där ni skjuter bort 1/3 varje år) Räkna på det. Våra vilda djur skulle räcka ungefär tre veckor - eller vad får du för siffror?

  Köttätande är för människan inte en hållbar livsstil. Vi har nog när du säger det, i en mening klivit ur näringskedjan. Vi är snarare parasiter. För övrigt är människan allätare och primat och lever längre och hälsosammare utan kött.
  /chris

  SvaraRadera
 3. Visar bara hur grymma och elaka vissa människor är. För att de skall få gratis kött och spänning på bekostnad av djuren. Jag tycker jakt borde förbjudas. Folk kan göra annat för att hitta spänning. Hemska egoistiska människor....utan hjärta och själ

  SvaraRadera
 4. Detta jagande av våra vilda djur i skogen är oerhört trist att samtala om. jag anser att det är för lätt att få jakttillstånd. Att jaga älg och annat vilt, som rådjur o.s.v. är både oetiskt,oacceptabelt för att inte tala om helt förkastligt.Man ska tänka på alla djur som blir skadeskjutna och kan plågas, om de inte blir upptäckta. Jag tror att många jägare tycker det är roligt att komma ilag med andra så kallade kompisar för att jaga för köttets skull. mvh Ullamila Haig

  SvaraRadera
 5. Jag är helt mot jakt, annat än då den sker av barmhärtighetsskäl. Ändå blir jag upprörd över Camilla Björkboms debattinlägg. Varför tar Camilla inte upp de undersökningar som gjorts, och som ger svar på frågan varför en del människor väljer att gå ut i skogen och skjuta på djur? Är det inte bättre att föra ett resonemang med dem som grund? Istället hävdar Camilla att orsaken är blodtörstighet hos jägarna. Visst, det låter kanske bra och det går kanske hem i de egna leden. Men för det debatten framåt? Nej, snarare tvärtom. Och varför för Camilla in en diskussion om p-piller????

  SvaraRadera
  Svar
  1. Camilla Björkboms text skriver inget om p-piller. Det verkar du hitta på själv. Däremot skrivs det om forskning och försök med preventivmedel (inte i pillerform). Det tas upp eftersom det kommer framöver att bli ett allt bättre alternativ till att skjutglada amatörer går ut i skogen för att försöka nöjesdöda och, i praktiken, skadeskjuta många djur.

   Om du har några intressanta undersökningar kan du väl beskriva vad de heter och vad de innehåller här? Förutom just nöjesdödandet finns inget speciellt med jakten jämfört med t.ex. fågelskådning eller att plocka svamp.

   Radera
  2. Anonym 24 september 2012 10:09, som en annan anonym skriver här under får du gärna dela med dig av vilka undersökningar det är du tycker saknas. När det gäller debattartiklar överlag är det förstås alltid klurigt vad man bör ta med utan att det blir för långt och för många olika trådar.

   Blodtörsten handlar mest om rubriken tycker jag, och p-piller var ju en liten tidningsanka.

   Radera
 6. "Detta jagande av våra vilda djur i skogen är oerhört trist att samtala om. jag anser att det är för lätt att få jakttillstånd. Att jaga älg och annat vilt, som rådjur o.s.v. är både oetiskt,oacceptabelt för att inte tala om helt förkastligt.Man ska tänka på alla djur som blir skadeskjutna och kan plågas, om de inte blir upptäckta. Jag tror att många jägare tycker det är roligt att komma ilag med andra så kallade kompisar för att jaga för köttets skull. mvh Ullamila Haig"
  Jag kan verkligen inte förstå hur ni kan lägga er i och ha åsikter om våra etiska ställningstaganden angående jakt, det ända rimliga alternativet är ju att äta kött från köttindustrin, ett alternativ som antagligen både du och jag inte anser bättre om man nu ska äta kött överhuvudtaget. Varför väljer ni att koncentrera er på den förhållandevis lilla mängd individer i Sverige som faktiskt väljer att äta kött från vilt istället för den stora mängden som äter kött från köttindustrin, med alla negativa inverkningar det har både på djurens frihet och på miljön? Jag skulle aldrig skjuta på ett djur om jag inte var 100 % säker på att det kommer dö inom väldigt kort tid, vilket det alltid gör. Ett djur som har fått leva fritt och haft bästa möjliga förhållanden under sin levnadstid. Era argument om att nöjesjakt är fel håller inte, skitsamma om det är för nöjes skull eller inte, det är ändå bättre än att trycka i sig oxfilé från Brasilien. Jag respekterar er för era val, respektera mig för mitt val att äta kött på bästa tänkbara vis.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det rimliga alternativet är att äta vegomat såklart - gå och köp dig en vegokokbok bums!

   Radera
 7. Till er jägare som skriver här (vet inte om det är en eller flera), för det första så finns det ingen lag på att man måste äta kött. Man kan faktiskt leva ett bra liv utan kött, fisk, ägg, mjölk.

  Av den/de jägare som skriver här så får man intrycket att skadeskjutningar knappt existerar. Är det verkligen sant? Berätta för mig. Jag vill verkligen veta hur det ligger till då det gäller det.

  Av de jägare jag känner så hör jag historier då och då om jägare i laget (gäller älgjakt) som inte klarar av att hålla sig till reglerna och som skjuter när dom inte borde. Menar du/ni att just det jaktlaget skulle vara ett undantag? Finns det inga problem alls inom jägarkåren eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skippa historierna och bilda dig en egen uppfattning = följ med på en jakt en dag.

   Att skadeskjutningar förekommer är oundvikligt men ingen jägare vill vara med om det varpå stora resurser läggs på skytteträning och specialiserade hundar för eftersök (du vet väl att alla trafikeftersök utförs av jägare på frivillig basis).

   Det finns militanta veganer klipper hål i djurstaket vilket resulterar i att tamboskap, minkar och annat dör en plågsam död i naturen eller på e4an. Men alla veganer är väl knappas lika korkade?? Nej skulle inte tro det.
   Idioter finns inom båda lägren, det vet vi.
   Radera
  2. Ja, jag känner till att jägare gör trafikeftersök. Och nej, jag kommer inte att följa med på jakt under en dag.

   Radera
 8. Bra gjort med era alias! :)

  Jägare, egentligen är det inte "era" etiska ställningstaganden. Det är våra gemensamma, och de berör inte minst en annan part - nämligen djuren. Så ni får nog finna er i att det kommer att diskuteras och ifrågasättas.

  Jakt är ett av de områden där djur plågas och dödas, men naturligtvis inte det enda. Kika gärna ni på www.djurensratt.se för att se vad vi jobbar med. Och som "förbjud jakt" skriver - att välja kött från köttindustrin är inte alls det enda rimliga alternativet till jakt.

  SvaraRadera
 9. Såhär ser jag det. Om ni ska förbjuda jakt förbjud alla som inte äter vegetariskt för det är precis lika illa. Men visst det är inte etiskt att äta vegetariskt så förbjud alla dem som inte är veganer också.

  Djur dödas i jakt, men plågas är mycket ovanligt. För en jägare som bryr sig om djuren och tar ansvar så skadskjuter man inte, sen finns det vissa få som gör det(finns idioter inom allt). Har man tränat, skjuter på ett vilt inom 100 m som står still, siktar på lungan, då plågas den ingenting kan jag säga, den springer 5 m undrar vad som hände sen får den blodtrycksfall och dör inte så hemskt i min mening.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller helt med om att det vore inkonsekvent att hävda att all jakt skulle förbjudas utan att samtidigt hävda att även annan uppfödning av djur för mat skulle förbjudas. Något annat håller inte riktigt.

   Enligt de siffror jag känner till skadeskjuts dock 14 000 älgar, vilket är ett individperspektiv (och knappast något annat heller) kan anses vara "mycket ovanligt".

   Radera
  2. Jag sitter och försöker leva mig in i situationen att någon skulle skjuta mig med ett gevär, rakt i lungan, och att jag springer några meter efteråt och får blodtrycksfall och dör. När jag tänker på det känns det FRUKTANSVÄRT och jag förstår inte hur någon kan vara så grym och blodtörstig att man för nöjes skull gör så mot andra som inte gjort en själv någonting. Vill du skjuta kan du spela datorspel eller paintball men lämna djuren i fred. Jag tycker ärligt talat att djurens rätts blogg ska ta bort kommentarer som gång på gång trivialiserar dödande av djur på det sätt signaturen "Jägare" gör. Förstår att det är svårt i praktiken. Jag kan bara hoppas att fler läser det och tänker som jag: vi blir bara mer motiverade att jobba långsiktigt för att förbjuda jakt.

   Radera
 10. Till Peter Nilsson.

  Jag tycker precis som du att det är förfärligt att så många älgar skadskjuts. Ett djur ska lida så lite som möjligt, därför avstår jag skott om jag inte är 100 % säker och önskar att fler jägare hade tagit sitt ansvar och gjort likadant. Detta är ett problem, som jag önskar skulle tas tag i, men det finns alltid den enskilda individen som inte tar sitt ansvar i skogen.

  Till anonym:

  Om du tror att det är skyttet och dödandet i sig som vi är ute efter så är du verkligen helt fel ute. Självklart känner jag empati med djuren, men naturen har sin gång, och precis som det är naturligt för en ormvråk att döda sitt byte, för överlevnad av dagen precis på samma sätt är det naturligt för oss att döda ett rådjur för mat. Detta ligger djupt inom oss och det är väl det som är så tillfredställande med jakt att man får leva så som vi gjort för 10 000 år sedan för en kort stund, för att sen återgå till den moderna vardag vi lever i nu. Visst kan man tycka att det är fel att det inte behövs längre eftersom det numera finns rimliga alternativ.

  Men då ska man bannemig klanka ner lika mycket på alla som äter kött. Men vegeterianer och veganer rycker bara på axlarna, så länge han inte dödar så är det okej, inget jag gör själv men vill han äta kött så är det hans val. Förstår inte själv varför det är värre att döda och äta sitt kött, än att någon annan dödar det åt dig(där djuret levt under vidriga förhållanden) och att du själv äter det.

  Dubbelmoral.


  SvaraRadera
  Svar
  1. Bingo!
   http://vegansaurus.com/post/254784826/defensive-omnivore-bingo

   Radera
 11. På vilket sätt är det bingo? Att jag argumenterar för att en som dödar sin mat är lika illa som en som bara äter kött. Har jag nånsin argumenterat mot att det är fel att vara vegan? Det jag däremot tycker är att varje människa ska få göra valet själva, man ska inte bli tvingad genom lagar och förbud. Tänk om vi hade förbjudit er att vara veganer? Då hade ni kännt er lika kränkta som oss.

  Sen att du inte ens kan diskutera utan postar nån löjlig länk tycker jag bara är pinsamt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bingo en gång till!
   http://vegansaurus.com/post/254784826/defensive-omnivore-bingo

   Ett till lästips är boken Jordens Herrar av Pelle Strindlund. Du kommer att känna igen dig mycket i den. Ja, faktiskt finns det nog nästan ett kapitel i den boken för vart och ett av de argument du skrivit i dina kommentarer här. Anledningen är, om man får vara rättfram, att alla de argumenten är vanliga fördomar och missförstånd som alla hört hundra gånger redan. Så vanliga att de kvalar in på en bingopricka över vanliga köttisfloskler.

   Radera
 12. Finns inget jag skriver i mitt senaste inlägg som har nånting med den där länken du lägger upp hela tiden, antagligen för att du inser att jag har rätt och att du inte kan komma med nåt vettigt.

  Jakt är inte värre än att äta kött, vilket 95 % av sveriges befolkning gör, lycka till med att förbjuda dem också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "men naturen har sin gång, och precis som det är naturligt för en ormvråk att döda sitt byte, för överlevnad av dagen precis på samma sätt är det naturligt för oss att döda ett rådjur för mat."

   BINGO!
   http://vegansaurus.com/post/254784826/defensive-omnivore-bingo
   "Argues that humans are no different than other animals, and therefore eating the ... Lions eat zebras, right?"

   Radera
 13. Ja men sen skrev jag att valet är upp till oss själva och att det finns andra alternativ idag, än att äta djur. Sen att du skrivit Bingo på mina 2 senaste inlägg, och länkat igen, helt irrelevant som ett sätt att förminska mig, är så otroligt barnsligt(15 år gammal?).

  Kan du verkligen inte skriva nånting vettigt själv?

  Anledningen till att många är emot jakt är för att de vet inte eller inte vill tänka på hur kött blir till. Kött från fabrik blir till genom slakt av djur. Men när dem ser jakt så kan dem inte blunda längre. Där finns inga fabriker som gömmer djuren och snyggt paketerar dem till den köttbit som konsumenten inte ser som ett dött djur.

  Men du tror att jag är emot veganer. Isåfall hade det varit så mycket enklare eller hur? Men det är jag inte, jag har bara inte gjort det valet själv, och jag respekterar vilket val man än gör så länge man kan stå för det, vilket inte många köttätare gör.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "jag respekterar att du inte vill skada och tortera djur - därför ska måste du respektera att jag vill skada och tortera djur"

   Radera
 14. "jag respekterar att du inte vill skada och tortera djur - därför ska måste du respektera att jag vill skada och tortera djur"

  Men det handlar ju inte om det det handlar ju om att ni attackerar framförallt oss jägare och de som dödar djuren, medan de som bara äter köttet och inte dödar, inte är lika illa i era ögon.

  Skriv en debatt artikel nästa gång med. Befolkningens blodtörst kan inte längre styra debatten om att äta kött! Eller nåt liknande. Attackera dem lika hårt om ni törs!

  SvaraRadera
  Svar
  1. En person grips av polisen på bar gärning för en grov misshandel. Gärningsmannen prosterar dock med en lång rad skriftliga kommentarer: "Det här är verkligen hyckleri! Det finns andra som misshandlar folk ännu värre och med hårdare slag än jag. Så länge ni inte sätter dit alla dom andra samtidigt borde ni låta mig misshandla på. Vill ni göra något så gå och skriv en debattartikel!"

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.