13 november 2009

Bra om Slottsskogen - men stäng Barnens Zoo

Idag läser och gillar vi Liv Landells inlägg om Slottskogen i GT: Fågelfritt bra. Synnerligen läsvärt. Även om jag ber att få reservera mig rörande en utveckling av Barnens Zoo.

Man förutsätter nog att det någonstans finns en grundidé med Barnens Zoo som går ut på att barn ska ges möjlighet att få en större förståelse för djur. Men jag är inte alls övertygad om att det är den verkliga anledningen till att det finns ett Barnens Zoo i Slottskogen. Och jag är ännu mindre övertygad om att en överenergisk 7-åring som rusar runt efter en get utvecklar någon högre form av empati för djur.

Och tyvärr kan mani nte alltid lite på att barnens föräldrar förklara hur man ska bete sig mot andra djur. Och inte heller förklara vad som händer med de små gulliga djuren när de inte är små, eller fullt så gulliga, längre.

Nackdelarna överväger de eventuella fördelarna. Ska man lära sig om djur bör det ske på djurens villkor, inte på våra. Ett Slottskogen med endast vilda djur att spana på är bäst för alla.

2 kommentarer:

 1. Håller med dig Peter, det s.k. Barnens Zoo är mest ett fjantigt och okunnigt utnyttjande av dur. Djuren blir utnyttade och barnen tror att djuren är leksaker.
  Det enda rätta är att skicka in barnen i slakterierna, så då får de veta att djur inte är något vi gullar med, vi dödar dem och äter upp dem.
  Detta faktum kan inget "Barnens Zoo" dölja fast de försöker att låtsas att getter, grisar och kalvar är gulliga sällskapsdjur.
  Stäng alla anlänningar son håller djur i fångenskap!

  SvaraRadera
 2. Väldigt bra sagt, jag har länge känt empati för de små stackarna som får stå ut med att barnen drar i deras svansar. Skönt att folk känner desamma. Om det skall fungera som någon form av utbildning så bör det finnas personal där som lär barnen visa respekt för djuren.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.