30 november 2009

Djurens Rätt debatterar i SvD

"Jordbruksministern har ett direkt ansvar för att djurskyddskontrollerna inte fungerar i Sverige. Under Erlandssons ministertid har ansvaret för kontrollerna flyttats från kommunerna till länsstyrelserna. Erlandsson har genomfört överflyttningen utan att skicka med de ekonomiska medel som krävs för att länsstyrelserna ska kunna utföra sitt uppdrag. Djurens Rätt och länsstyrelserna pekade på detta inför överflyttningen, men vi möttes av nonchalans från jordbruksdepartementet."

Läs hela debattinlägget Erlandssson bär ansvaret för grisskandalen på svd.se

7 kommentarer:

  1. Godafton.

    Nu såhär då gris-katastrofen synns mycket i media så väcks min paranoia igen.

    Kan man lita på djurrättsaktivisterna? De har en så otroligt tydlig agenda, ett heligt syfte att uppnå. Är verkligen gris-videorna rättvisande eller handlar det bara om undantag som aktivitesterna hittat?

    Grisbönderna säger att de värsta bilderna som visas upp kommer från de sjuka grisarnas fållor, inte från något som är normalt.

    Är det sant eller är det djurrättsaktivitesterna som talar sanning?

    Skulle djurrättsaktivisterna vilseleda, om det tjänar deras sak? Om de bara hade hittat glada grisar i rena fina fållor, hade de då visat upp vad de såg? Eller hade de kännt sig tvungna att gömma det som inte överrensstämmer med deras syften?

    Kort sagt, kan man lita på aktivister?

    SvaraRadera
  2. Djurrättsaktivister har också en gång i tiden ätit kött. De gynnas inte personligen på något sätt av att människor slutar äta kött. De kämpar för andra individers rättigheter, individer som inte kan tala för sig själva. Bönder och hela köttindustrin tjänar otroligt mycket på att svenska befolkningen fortfarande tror att svensk djurhållning är bra. De tjänar faktiskt miljoner, bönderna tjänar inte bara ekonomiskt utan på ett personlig plan också då de kan fortsätta som de alltid gjort. Vanan är stark, oftast vill man inte bryta den och det kan vara mycket svårt att bryta vanor. Har man då drivit sin gård på ett sätt i flera år och tjänar pengar på det så vill jag påstå att man förlorar mycket på att folk bojkottar det man säljer.

    Djurrättsaktivister, där ibland jag själv kämpar ofta med folks syn på att man förvrider sanningen och ibland rakt av ljuger för att uppnå något. Hade inte utnyttjandet av djur varit ett förtryck där djur lider hade jag inte blivit vegan och djurrättsaktivist. Vem tjänar mer på att ljuga, jag eller bonden?

    SvaraRadera
  3. Det är ju svårt att veta exakt hur bra eller dåligt grisarna i Sverige har det. Men med tanke på att insynen är så dålig så ser jag aktivisternas skildring som en viktig motpol till den bild av lyckliga grisar som målas upp av dem som tjänar pengar på djuren. Så frågan om man kan lita på aktivisterna är bara en av de frågor man bör ställa. Bör man lita på uppfödarna? Bör man lita på resultaten från dem som utför rutinkontroller i föranmälda besök? Bör man förlita sig på etablerade schablonbilder av typen ”Sverige är världsbäst på djurskydd”? Att svenska folket får se aktivisternas skildring av grisarnas liv är enbart positivt i det sammanhanget. Men den skildringen är förstås svår för många att hantera.

    SvaraRadera
  4. Mitt svar och min lösning på Sannings-sökarens fråga är enkel: öppna upp djurfabrikerna. Gör det möjligt för personer/konsumenter att själva ta reda på hur djuren föds upp och lever.

    SvaraRadera
  5. Det finns en veterinärförening som är värd att nämna. De kämpar för en tydligare tillsynsfunktion inom veterinärväsendet. Detta skulle gynna djurskyddet i Sverige. Garanterat! :)

    www.veterinarer.se

    SvaraRadera
  6. Jag är själv medlem i föreningen Veterinärer i Sverige, ViS. Känns högst väsentligt & väldans bra tycker ja! En förening som bestämt sig för att lägga hyckleriet åt sidan och säga rent ut vad man tycker & tänker. Även om det är privata intressen som finns högt upp på agendan så åsidosätts inte värnandet om djurens väl. En oberoende och därmed starkt tillsynsorganisation, vilket förespråkas av ViS, får per automatik en ökad förmåga att påvisa dom strukturfel som finns idagens djurhållningssystem. Två st omfattande "veterinärorganisationsutredningar" har påpekat de brister som resulterat i dagens djurskyddsproblematik. Båda dessa utredningar (som eg är att betrakta som de mest välgjorda som överhuvudtaget gjorts inom svenskt författningsväsen!) styrker ViS värderingar. Tyvärr har Jordbruksverket, Sveriges Veterinärförbund, SVF & näringen en annan uppfattning. Mycket synd faktiskt. Hade det tagits hänsyn till utredningarna så hade vi haft en organisering med en strigent uppdelning av stöd/bidragsfunktioner och hur tillsynen skall skötas, mycket synd att detta har runnit ut i sanden! Mvh!

    SvaraRadera
  7. Kan även vara bra att ha ViS debatt-inlägg från Svenska Dagbladet här tycker jag, mvh igen! :)

    Jordbruksverket i omöjlig ekvation: http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_3858087.svd

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.