30 november 2009

Djurens Rätt debatterar i SvD

"Jordbruksministern har ett direkt ansvar för att djurskyddskontrollerna inte fungerar i Sverige. Under Erlandssons ministertid har ansvaret för kontrollerna flyttats från kommunerna till länsstyrelserna. Erlandsson har genomfört överflyttningen utan att skicka med de ekonomiska medel som krävs för att länsstyrelserna ska kunna utföra sitt uppdrag. Djurens Rätt och länsstyrelserna pekade på detta inför överflyttningen, men vi möttes av nonchalans från jordbruksdepartementet."

Läs hela debattinlägget Erlandssson bär ansvaret för grisskandalen på svd.se

Humor i SVT

I gårdagens Agenda på SVT fick vi ta del av en stor portion ignorans, en lika stor portion brist på självinsikt plus en rejäl dos humor. Den som frågar (i fet stil) är programledaren Karin Hübinette och den som svarar är LRF:s ordförande Lars-Göran Pettersson.

- Vad tror du, kommer människor köpa julskinka i lika stor utsträckning?
- Man kan lita på svenskt griskött...
- Menar du det?
- Ja, det menar jag absolut.
- När du har sett de här bilderna?
- Ja, jag menar att man kan göra det. Det menar jag att man kan göra. Vi har en god djuromsorg, vi har en hög livsmedelssäkerhet…
- Menar du det på fullt allvar?
- Ja, det gör jag.

26 november 2009

Det är mycket nu...

Djurrättsalliansens grisavslöjanden har gjort att det blivit väldigt mycket att göra på sistone. Så därför konstaterar vi bara som kortast:

... att bilden ovan är gjord av en av Djurens Rätts favoritkonstnärer, Tommy Eriksson. Utställningen VAR EXTRA SNÄLL MOT DJUREN NU I JULETIDER! går att se i Uppsala på Galleri villavägen sju. Se www.tickyprod.se/projects för mer info.

... att undertecknad skriver om grisavslöjandena på Newsmill under rubriken Myten om Sverige dog i en grisfabrik och Jens Holm skriver i Expressen under rubriken Eskils politik ligger bakom grisplågeriet

... att Nina Lekander har recenserat boken Eating Animals av Jonathan Safran Foer i Expressen utifrån grisavslöjandena. Undertecknad recenserar boken i kommande nummer av tidningen Djurens Rätt.

... att det här fantastiska projektet verkar ha gått de flesta förbi: http://www.vegopartner.se/ (och så även mig). De levererar inom hela StorStockholm, med ett par undantag.

... att de norska deltagarna i OS 2010 blir pälsfria. Heja Norge!

... att den senaste trailern för serien Living with Ed är ohyggligt roligt.

... att det är fruktansvärt att Fortifikationsverket tagit livet av 280 000 fiskar, men bra att man valt att skriva antalet fiskar som dog i rubriken, istället för 28 ton - vilket är det brukliga när det gäller sammanhanget. Fiskar är även de individer, inte en vikt.

... att forskaren Patrick O. Brown vid Stanford University har "Eliminate animal farming on planet Earth" som sitt senaste forskningsporjekt. Lösningen börjar på "e" och slutar på "konomi".

... att Indiens miljöminister vill att världen skippar köttet (eller nötköttet?) för att rädda oss alla.

... att jag skrattade åt detta blogginlägg

... att sällan har väl ett konstaterande känts lika fel som när Clara Block Hane i SvD häromdagen konstaterade att köttet vunnit den moraliska debatten. Ja, tjena...

24 november 2009

Sveriges konsumenter - ni har blivit utmanade!

Sveriges konsumenter, ni har precis blivit utmanade.

Men Ella Nilsson, vd på Svensk köttinformation, tror inte att konsumenterna kommer ändra sina vanor.
- Man glömmer fort och det här är en engångsgrej. Det får inte slå på hela produktionen på något sätt, säger Ella Nilsson.
Att man ser bilder på levande grisar som äter på en död gris, påverkar inte det Svenssons vanor att köpa julskinka exempelvis?
- Man kanske inte springer till butiken idag, men det är en månad kvar till julafton och då har man glömt detta.

En av topparna inom köttbranschen ser de hundra gårdar som Djurrättsalliansen kunde dokumentera missförhållanden på som en engångsgrej. Det är så mycket engångsgrej att SR Ekot har en särskild sida där de granskar Sveriges grisfabriker.

Ella Nilsson säger inget om att djurhållningen måste bli bättre, utan konstaterar att vi kommer att ha glömt bort detta om någon vecka eller två.

Vår utmaning, mina kära svenska medkonsumenter, ligger nu i att till jul visa att vi är så mycket bättre än så. Visa att det finns en anledning att ha högre tankar om oss än de som Ella Nilsson har.

Den 27 oktober presenterade Tina Nordström och Ella Nilsson den nya undervisningsfilmen "Laga svenskt kött med Tina Nordström". Foto: Svensk Köttinformation.

Hur många gånger till kan vi CHOCKERAS över det som är djurens vardag?

Idag fick vi återigen se hur världens bästa djurskyddslag ser ut i praktiken. Djurrättsalliansen har under två år besökt hundra svenska grisuppfödningar för att dokumentera djurens livssituation. Vad de fann är vad Scan kallar "matglädje som har sitt ursprung i våra egna svenska gårdar". Vad de fann tar du del av på deras kampanjsida www.ettlivsomgris.se

Djurrättsalliansen ska ha allt beröm i världen för dessa avslöjanden. Men när vi sluta bli chockade och förfärade över hur det ser ut på svenska gårdar, djurfabriker och slakterier? Hur många ytterligare "avslöjanden" måste det till innan vi slutar se varje enskild hemsk händelse som just en enskild hemsk händelse, och istället inser att de är symptom på något som är strukturellt fel.

Det går inte att äta kött utan att djur lider och dör. Och det är en utopi att tro att kött som vi köper i affärer, på resturanger och i korvmojen kommer från djur som haft ett bra liv. Sorry, ni som tror ni gör ett djurvänligt val genom att välja svenskt kött.

Världens bästa djurskyddslag är inte bäst i världen, vilket Djurens Rätt redan konstaterat i rapporten Världens bästa djurskydd - Myten om Sverige granskas. Ingen kan längre luta sig tillbaka mot den svenska djurskyddslagen och tro att så länge den säger att djur ska skyddas mot lidande och ha möjlighet att bete sig naturligt så är det så, för det är fel. Snacket om svenska mervärden och den fantastiska svenska djurskyddslagen är en ren bluff, som min kollega Linda Björklund konstaterar i vårt pressmeddelande Djurens Rätt rasar efter avslöjandena om djurplågeri på svenska grisfarmer!

Välj vego för grisarna och för alla de djur som lider och dör på svenska djurfabriker, skyddade av en djurskyddslag som inte är värd särskilt mycket en dag som denna. Beställ ett gratis vegetariskt startpaket och ta ett steg mot Vegoland, mot en schysstare värld.

Djurrättsalliansens avslöjande av grisfarmningen hittar du i media bland annat på SR Ekot (se även Ekot granskar djurfabriken i Sverige), DN, Expressen och Aftonbladet. Vi kan även konstatera att Eskil Erlandsson är upprörd och ledsen, att Charlotte Perelli (med fler) frågar sig när vi senast såg en fritt bökande gris och att Vänsterpartiet vill att det inrättas en djurombudsman.

23 november 2009

Debatten om kött är död! Leve debatten om kött!

I helgen skrev Clara Block Hane en artikel i Svenska Dagbladet om att köttet har fått sin revansch, att kött blivit moraliskt och hälsosamt. Och häromdagen rapporterade SR Västernorrland att det är inne att bära päls igen.

Och om detta behöver vi egentligen inte bry oss någonting. För det stämmer inte.

Pälsbranschen gör vad de kan för att få päls att verka populärt och inne igen, men det är för sent. Detta oavsett vad Inger Jahns i Kramfors tycker och tänker. Att det finns ett intresse för att sy om mormors eller morfars päls är ett bra tecken på att unga tar hänsyn till miljön, använder något begagnat istället för att köpa nytt. Och det passar särskilt bra för just päls, eftersom päls alltid är begagnat…

Artikeln om kött i Svenska Dagbladet är också i meningslös, mer än som reklam för en ny bok om kött och som en PR-text för Svensk Köttinformation (vars VD Ella Nilsson intervjuas i artikeln, och som även fått vara med och bidra med bilder för att illustrera det hela).

Clara Block Hane konstaterar att köttet har vunnit den moraliska striden mot vegetarianismen, som om det vore ett faktum. Men så är det ju inte. Det är en debatt som pågår för fullt, i USA just nu som ett resultat av den omtalade boken Eating Animals av Jonathan Safran Foer och världen över som en konsekvens av konstaterandet att vi måste minska på vår köttkonsumtion för att rädda världen.

Jag skulle kunna säga att vegetarianismen har vunnit den moraliska striden mot köttkonsumtionen, och jag skulle ha lika mycket (eller lite) på fötterna som Clara Block Hane. (Och om köttkonsumtionen skulle vunnit denna moraliska seger så är jag rätt säker på att det inte är genom en artikel i Svenska Dagbladet som vi skulle få reda på det.)

Allt detta kan låta som att jag lite i panik försöker övertyga mig själv om att allt jag kämpar för är förgäves, att päls och kött har blivit problemfritt. Men så är det naturligtvis inte. Och jag menar inte att Inger Jahns och Clara Block Hane har helt fel (även om framtiden kommer visa att det är just vad de har).

Min poäng: debatten om päls som klädesplagg och om vår köttkonsumtion pågår för fullt. Det är så det är, det finns inget som tyder på att något annat vore fallet eller att vinden skulle börjat blåsa åt djurplågeriets håll.

I vår ordförandens kök

Den som funderat över hur det ser ut i Djurens Rätts förbundsordförandes kök bör genast bege sig till närmsta tidningsåterförsäljare och köpa senaste numret (nr 12, december 2009) av tidningen Hälsa. I reportaget bjuds det rödkålssallad med hasselnötter, senapssill, sillsallad, nötfärslimpa, sojaostfräst bryssekål med tranbär och olivfrestelse.

18 november 2009

Idag gläds vi!

Idag gläds vi åt att:

16 november 2009

Massor med bra böcker

På mitt nattduksbord ligger just nu dessa tre böcker. Den första recenseras i kommande nummer av tidningen Djurens Rätt, recensionerna av de övriga två får vi se vad de hamnar.

Jag har sällan varit så förväntansfull inför en bok som när jag tog tag i Eating Animals av Jonathan Safran Foer (190 spänn på Adlibris). Eating Animals är boken som fick Natalie Portman att bli vegan, som diskuterats på CNN och som nått så långt som till DN:s kultursidor.

Är den så bra som sitt rykte säger? Nästa nummer av tidningen Djurens Rätt kommer ut 15 december...

Jag är ett stort fan av Bloom County (serien med pingvinen Opus), så när Berkeley Breathed ger ut en bok med titeln Flawed Dogs: The Novel (132 kr på Adlibris), en bok om människans relation till sina husdjur, det naturligtvis något man måste läsa.

Och sist, men inte minst, så har en av mina idoler, Alicia Silverstone, precis gett ut en bok med titeln The Kind Diet: A Simple Guide to Feeling Great, Losing Weight, and Saving the Planet (som går att få för 216 kr på Adlibris). För den som inte känner till henne mer än som en hollywoodskådisen som aldrig riktigt slagit igenom så är hon min idol därför att det inte finns någon som sprider djurrätts- och vegopropagande lika ofta, snyggt och bra som just Alicia Silverstone.Jag har inte börjat på The Kind Diet ännu, men det är otvivelaktigt en av de mest eleganta böcker jag bläddrat igenom på väldigt länge.

13 november 2009

Bra om Slottsskogen - men stäng Barnens Zoo

Idag läser och gillar vi Liv Landells inlägg om Slottskogen i GT: Fågelfritt bra. Synnerligen läsvärt. Även om jag ber att få reservera mig rörande en utveckling av Barnens Zoo.

Man förutsätter nog att det någonstans finns en grundidé med Barnens Zoo som går ut på att barn ska ges möjlighet att få en större förståelse för djur. Men jag är inte alls övertygad om att det är den verkliga anledningen till att det finns ett Barnens Zoo i Slottskogen. Och jag är ännu mindre övertygad om att en överenergisk 7-åring som rusar runt efter en get utvecklar någon högre form av empati för djur.

Och tyvärr kan mani nte alltid lite på att barnens föräldrar förklara hur man ska bete sig mot andra djur. Och inte heller förklara vad som händer med de små gulliga djuren när de inte är små, eller fullt så gulliga, längre.

Nackdelarna överväger de eventuella fördelarna. Ska man lära sig om djur bör det ske på djurens villkor, inte på våra. Ett Slottskogen med endast vilda djur att spana på är bäst för alla.

12 november 2009

Vegojulbord - det bästa med julen

Julen närmar sig med stormsteg, och så även julborden. Och de bäst julborden är de som är utan djur på. Dessa är de vi känner till och rekommenderar. Har vi missat något? Skriv till peter.nilsson@djurensratt.se eller gör en kommentar till detta inlägg så uppdaterar vi listan:

Uppsala 21 november
Lördag 21/11 serverar Djurens Rätt Uppsala sitt veganska julbord för fjortonde året på raken. Skriv till
uppsala@djurensratt.se för mer information.

Mundekulla 28 november
Mundekulla kurs- och retreatgård bjuder in till en helhetsupplevelse bestående av ett rejält tilltaget, smakrikt, vegetariskt och ekologisk julbord! Mästerkocken Ola Johansson lagar maten. Läs mer på
http://www.mundekulla.se/mundekulla/parse.php?p=julbuffe_och_spa.html

Stockholm 7-8 december
Klimatvänligt julbord på Luntan festvåning i Stockholm 7-8 december. Dessutom uppträder jazzmusikern och skådespelaren Anders Linder med sin show "Full fart mot jorden...". Mer om julbordet finns på
http://www.klimatvanlig.nu/ liksom på Facebook. Arrangeras av http://www.savetheplanet.ax/ i samarbete med Seyhmus Vegetariska restaurang.

Bygdsiljum, Umeå 12 december
Westmans café i Bygdsiljum utanför Umeå erbjuder ett veganskt julbord den 12 december, en trevlig nyhet som de själva säger. Mer information på http://westmanscafe.se/

Linköping 16 december
Detta är ett tillfälle du inte får missa! Linköpings allra första helt vegetariska julbord i samarbete mellan DJURENS RÄTT Linköping och restaurang BARBQ på Kungsgatan 22. Denna unika engångshändelse äger rum 16/12 med start kl 19.00. Läs mer här

Uppsala 20 december
Vegansk julbord på GH Nation i Uppsala 20 december. Kika in på vår favvomatblogg Veganvrak och läs mer

Göteborg fram till jul
För dig som är sugen på julmat i Göteborg, ge dig iväg och smaka den veganska jultallriken på restaurang Old Corner. Den serveras fram till jul och innehåller en massa smaskigheter, bl. a. vegetarisk skinka.

Stockholm fram till jul
Hermans på Fjällgatan i Stockholm serverar julbord vid tolv tillfällen fram till jul.

TIPS FRÅN LÄSARNA

"I Växjö kan man ringa till Kronobergs slott och be dem ordna veganmat till julbordet. "Inga problem" sa de med glad ton! Det är ovanligt tycker jag, så en eloge till dem, nu kan även jag följa med firman och ha trevligt! God jul och kram till köket på Kronobergs slott."

"Ösmo Plantshop i Ösmo har ett jättebra vegetariskt julbord (jag tror dock inte det är alla dagar i veckan). Annan årstid kan man få väldigt bra lunch där (också vegetarisk)."
Jag är medveten om att jag nu avviker (troligen) något från den helt djurfria linjen. Men de hade gjort det så fint på http://www.osmoplantshop.se/ att jag föll som en fura. Tack Ewa för tipset.

Tips från undertecknad: sajten allomstockholm.se hade häromdagen en artikel om vegetariska julbord. Tyvärr men väldigt trista svar från trista kockar.

Fint foto allra överst av Pekka Koskenvoima.

Rock i DN och vegetariska barnmatsburkar

I dagens DN Kultur har man noterat vår rockkalender. Vilket är roligt - och ännu roligare blir det om du beställer ditt eget ex av kalendern på www.djurensratt.se/kalender
Och på http://www.semper.se/eko/ har de en tävling (klicka på Vinn ekologiska barnkläder) som går ut på att föreslå en ny ekologisk barnmatsrätt. I denna månadsfinal finns ett vegetariskt bidrag. Rösta på det.

11 november 2009

Djurens Rätt om kaniner i rysk tv-kanal

För ett tag sedan började jag länka till medier som rapporterade om idén att använda döda kaniner från Stockholm för att värma upp Värmland och som tog upp Djurens Rätts syn på saken. I början av november medverkade min kollega Lise-Lott, Djurens Rätts informationschef, i den ryska kanalen Russia Today TV. Håll till godo:

10 november 2009

Djurens Rätt om tjurfäktningDjurens Rätts Cecilia Mille, internationellt ansvarig, om tjurfäktning i Aftonbladets webb-tv.

9 november 2009

Bloggen går på mat- och hälsomässa - och blir besviken

Undertecknade begav sig under söndagen till Älvsjömässan för att besöka hälsomässan "Allt för hälsan" och matmässan "Det goda köket". Naturligtvis med en baktanke att kunna leverera en rykande färsk och intressant rapport om nytt och intressant på vegoområdet.

Men det blev inte mycket med det.

Matmässan bestod på det stora hela av en väldig massa vin och en väldig massa kött. Och lite annat., men inte särskilt mycket. Trist. Självklart insåg jag redan på förhand att allt inte kommer vego (tänk vilken chock man hade fått om allting hade varit det!) men mat är så mycket mer än vad man hittade på mässan "Det goda köket". Pasta, grönsaker… ja, ni vet. Den matintresserade vegetarianen eller vegan hade närapå mer utbyte av båtmässan i lokalen bredvid.

"Allt för hälsan” var då lite mer intressant. Bland annat kunde man besöka våra vänner Kung Markatta, Biofood och Tartex. Alpro bjöd på yoghurt och reklamblad med Blossom Tainton på. Och så var det nötter överallt. Nötter verkar vara hett just nu.

Den stora "stjärnan" på hälsomässan var Anna Skipper, som i samarbete med Kung Markatta precis släppt fyra nya vegoprodukter under eget namn (korv, burgare och två sorters strimlor – biff och kyckling. Allt veganskt). Tyvärr fanns dessa produkter vare sig att smaka på eller köpa, så det blir ingen recension av dem just nu.

Förutom vad som nämnts ovan fanns det som brukligt en massa pulver, massagestolar, underliga träningsredskap och ett gäng spaanläggningar i Lettland som gjorde reklam för sig. Och det hade kunnat vara så mycket roligare i mina ögon, det finns ju mängder med hälsosamma företag som säljer vego som borde varit där. Som jag skrev tidigare, jag har aldrig förväntat mig 100 % vego. Men det finns så jättemycket mer intressant som borde få plats på en hälsomässa.

Sammanfattningsvis var det med en rätt stor dos besvikelse jag återvände hem, satte på datorn - och då upptäckte att det i Amerika nu går att dricka vegansk kalkon. Wow.

Det blev en rätt bra vegodag ändå.

6 november 2009

Låna Djurens Rätts kampanjchef

5-13 november äger Jönköping Open rum i Jönköping. Som en av programpunkterna under dessa dagar av öppenhet finns Fördomsbiblioteket.

Fördomsbibliotek äger rum på lördagen, på Stadsbiblioteket. mellan kl. 13-15. Och tanken är att man ska kunna "låna" en person för en stund, som ett sätt att lära sig mer om sina fördomar och se om de verkligen stämmer. En av de personer som det går att låna är ingen mindre än Djurens Rätts kampanjchef Git Johansson.

Så om du befinner dig i Jönköping under lördagen och har funderat kring det här med djurrättsaktivister, Djurens Rätt och/eller veganmat - ta chansen, låna Git!

Grön revolution på Systembolaget (och recept på vegolasagne)

En trevlig fredagsnyhet tyckte jag det var att Systembolagets tidning Bolaget har "Grön revolution" som huvudtema i sitt senaste nummer.
"Såväl hälsan som klimathotet talar för att vi bör äta mindre kött och mer grönt. Men då måste vegetarisk mat anrättas med mer finess. Det har vår kock gjort - och vi har provat de bästa dryckerna till."
Spännande, roligt och ett tecken i tiden! Spana in tidningen på http://www.systembolagetkampanj.se/bolaget/
s
Den som vill göra recepten i tidningen helt veganska byter enkelt ut vispgrädden i första receptet mot soja- eller havregrädde. Det andra receptet är vegansk om man bara tar mjölkfri mörk choklad. Lasagnen är lite klurigare så jag skulle rekommendera Lasagne Broccoliani från kokboken Vego Paradiso av Pia Hall istället:

Ingredienser för fyra portioner
1 paket fryst broccoli
2 st gul lök(ar)
4 msk olja
6 st morot/morötter
1 burk(ar) krossade tomater
3 msk tomatpuré
1 msk basilika
1 msk timjan
1 tsk muskotnöt, malen
3 st vitlöksklyftor
1 msk salt
1 tsk svartpeppar
1 paket lasagneplattor (ägg och mjölkfria såklart, från t.ex. Barilla)
3 msk bryggerijäst

Vit grundsås/béchamel
50 g margarin
knappt 1 dl vetemjöl
6 dl sojamjölk
muskot
salt
svartpeppar

Smält margarinet i en kastrull. Blanda i mjöl och mjölk, vispa hela tiden tills det kokar upp. Sänk då värmen på en gång. Låt sjuda på lägsta värme i 5 minuter. Rör om då och då. Smaka av med muskot, salt och peppar.

Gör så här
1. Sätt ugnen på 250 grader. Tina och skär borccolin i småbitar.
2. Hacka löken. Fräs löken i oljan tills den blir guldgul.
3. Riv morötterna grovt. Blanda morötter, broccoli och tomatkross.
4. Blanda béhamelsåsen med bryggerijäst, tomatpurén och kryddor. Häll så pass mycket sås i en ugnfast form att den precis täcker botten.
5. Lägg i ett lager lasagneplattor, sedan ett lager grönsakssås.
6. Avsluta med att hälla över ett par deciliter béchmelsås.
7. Gör ett nytt lager lasagneplattor, grönsakssås och béchamelsås. Avsluta med ett lager lasagneplattor och sås.
8. Gratinera i ugn 50 minuter.

5 november 2009

Tre reflektioner kring Al Gore, ordet vego och att äta vegetariskt

För att återknyta till ett kärt ämne här i bloggen så tycker jag det finns tre saker att reflektera över kring denna artikel som jag precis sprang på.

Reflektion nummer 1. Har Al Gore sagt något om köttkonsumtionens miljöpåverkan tidigare? Jag utforskade de allra mest avsides belägna delarna av min hjärna, men lyckades ändå inte komma på att jag hört något om detta förrut. Så här säger han i ovan nämnda artikel:

"The former US vice-president turned environmental campaigner said on Wednesday he agreed with the UK's Nicholas Stern that meat eaters have contributed greatly to increased global carbon emissions.
"I'm not a vegetarian, but I have cut back sharply on the meat that I eat," he told ABC Television from New York.
"It's absolutely correct that the growing meat intensity of diets around the world is one of the issues connected to this global crisis - not only because of the CO2 involved, but also because of the water consumed in the process.
"You could add in the health consequences as well."
Substituting more fruit and vegetables in an everyday diet was the responsible thing to do, he said.
"I've made those changes, and while I don't go quite as far as Nick saying everybody should become a vegetarian - partly because it's difficult enough to get the agreement without adding that on top of it - it is a legitimate point of view."
Jag såg Gores film An Inconvenient Truth för något år sedan eller två, men kan inte minnas att det sades något om köttkonsumtionens miljöpåverkan i den. Men det är hur som helst intressant och glädjande att Al Gore hoppat på klimatvegotåget vid det här laget. Hur är det man brukar säga - sent ska syndaren vakna?

Reflektion nummer 2. Rubriken till artikeln är Turn vego to save planet: Gore. Och jag tror bestämt det är första gången jag sett ordet "vego" användas som ett engelskt ord. Och jag tror bestämt att Djurens Rätt var bland de första som använde ordet "vego". Alltså måste Djurens Rätt vara en global trendsättare i frågor som rör vegetarisk kost osv.

Men det visst vi ju redan.

Reflektion nummer 3. Varför är det så svårt att säga att det är bra att vara vegetarian? Al Gore framför argumenten, men vill inte gå så långt som att säga att alla borde bli vegetarianer.

Så då får väl jag säga det: välj vego. Det är bra för djuren, för miljö, för dig själv och för alla andra på jorden. Det är bra att vara vegetarian. Bra för alla. Bäst för alla. Bra, bra, bra. Det är jättebra.

4 november 2009

Sveriges rockelit i kalender för Djurens Rätt

The Soundtrack Of Our Lives, Hammerfall, The Hives och Mando Diao. I dag släpps den - kalendern med 12 heta svenska band som ställer upp för Djurens Rätt. Den är ett initiativ av Maria Rizell som har fått alla inblandade att vara med gratis.

Maria Rizell, som är fotomodell och eldartist, tog initiativet till kalendern efter att ha sett hur djur som skulle bli päls behandlades i Kina.
- Djur är det största glädjeämnet i mitt liv. Djurs lidande är en av mina största sorger. Jag ville verkligen göra något för djuren och kom på idén med en almanacka. Mitt intresse för rock och hårdrock har gett mig ett brett kontaktnät och det var lätt att få musikerna att ställa upp.

De 12 band som finns representeradei kalendern är, från januari till december: Amon Amarth, Sonic Syndicate, The Hives, Dead by April, The Soundtrack Of Our Lives, Millencolin, Opeth, Dia Psalma, Crucified Barbara, Motörhead, Mando Diao och Hammerfall. Varje månad innehåller också tips på hur man kan hjälpa djuren. Överskottet av försäljningen går till arbetet med att stärka djurs rättigheter.

Kalendern kommer gå att köpa via CDON och Bengans, men enklast och bäst beställer du ditt exemplar redan idag på www.djurensratt.se/kalender

Ebbot Lundberg från The Soundtrack Of Our Lives i Djurens Rätts kalender Sverige rockar för Djurens Rätt. Foto: Peter Claesson.