8 februari 2010

En bokrecension från landet Lagom

Tidningen Arbetarbladet Kristian Ekenberg recenserar idag boken "Monsterbiff till middag - fusket och snusket med vårt älskade kött", och jag tycker detta citat från recensionen på ett alldeles fantastiskt sätt gestaltar landet Lagom och dess imponerande förmåga att bygga upp skyddsvallar mot den obehagliga känslan av att behöva ta ansvar för sina egna handlingar:
"Med stor kunskap och passion har de slängt sig in i den otrevliga industrin bakom köttslamsorna på våra lunchtallrikar. De konstaterar att medan det mesta i samhället har blivit dyrare de senaste decennierna, är köttet en av få produkter som har blivit billigare. Men till vilket pris?

Initialt är de noga med att understryka att boken inte är en kritik mot köttätande, utan en granskning av en industri som under prispress har slaktat moral och djurhänsyn. Som köttätare stänger jag alltid av veganernas tröttsamma övertalningsförsök, och är därför tacksam att vinkeln på boken är det dåliga köttet och inte kött över huvud taget. "
Billigt och dåligt kött och otrevliga köttslamsor - ja!

En insikt om att all storskalig köttkonsumtion oundvikligen leder till plågade djur, billigt och dåligt kött och otrevliga köttslamsor - [håller för öronen med båda händerna och nynnar högt för att inte höra]

5 kommentarer:

 1. Bra blogginlägg och bra att du tar upp en bok som kritiserar köttproduktion, men som nödvändigtsvis inte förespråkar veganism.
  Kanske det är extrabra att det är köttätare som tar upp brister inom köttindustin.
  MEN, jag förstår inte din sista mening: "Håller för öronen med båda händerna och nynnar högt för att inte höra"
  Menar du att verkligeten är för svår, så du vill inte veta hur det verkligen är, men det visste du väl innan.
  Skulle vara trevligt med en kommentar om vad du menar.
  Insikten om vad storskalig lågprisproduktion av levande djur till föda får för konsekvenser hade du förmodligen tidigare.
  Du är väl inte den som blundar för verkligheten, vad jag förstår så diskuterar du verkligheten och försöker förändra den till det bättre.

  SvaraRadera
 2. Jag syftade på recensenten, som jag tycker gör just detta - ungefär som ett litet barn gör när argument saknas men man ändå inte vill behöva höra vad som sägs. Även i andra recensioner av denna bok har vi kunnat läsa om hur hemsk framför allt uppfödning och slakt av kyckling är, men ännu har jag inte läst någon recensent som agerat utifrån detta. De väljer att hålla för öronen och nynna.

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 5. OK,nu förstår jag precis vad du menar.
  Det är många som VET, men de vill INTE VETA, hur djuren har det.
  Skriva och diskutera går bra (och det är kanske bra) men att göra egna bättre val i sin kost är svårare, då blundar de hellre.
  Tack för ditt svar.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.