3 februari 2010

Food Inc. - en film om vår matproduktion men ändå ingen film för vegetarianer

Food Inc. är ännu en film om vår matproduktion, eller i detta fall matindustrin i USA. Och det ska sägas direkt: den som blundar och tar en tugga till hellre än att försöka ta konsekvenserna av sin kunskap om sakernas tillstånd, den ska nog inte se den här filmen. Samtidigt behöver man inte vara rädd för att bli påtvingad oändliga rader av bilder från slakterier. Nej, det är snarare i den genuina berättelsen, från snabbmatskedjornas födelse till dagens oheliga politiska allianser som sprängkraften i Food Inc finns.

Den bärande idén bakom Food Inc är att de monopol som byggs upp av stora företag också leder till andra problem för konsumenterna. Men de stora företagen är inte ensamma om att styra produktionen dit de vill. De har också, både genom ren lobbying och genom att vara gigantiska arbetsgivare, stöd av den amerikanska staten genom stora subventioner.

Följaktligen är kött billigare än grönsaker och skräpmat billigare än bra mat. Inte för att det är bra för medborgarna, utan för att det är bra för företagen. Mat som gör oss sjuka är helt enkelt billig och lättillgänglig.

Ändå är det här ingen film för vegetarianen. På de ekologiska lantbruken som utmålas som lösningen på problemen är djuren produkter precis som i den vanliga uppfödningen. Om än med mindre gifter i kroppen och med mer gräs under klövarna.

Recensent: Mikael Mildén - mikael.milden@djurensratt.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.