25 februari 2010

Finländare mot päls - Hyvä Suomi!

Häromdagen lade vi upp filmen "This is the real cost of fur", en film som är resultat av en kartläggning som organisationerna Animal Defenders International och Oikeutta Eläimille har gjort av den finska pälsindustrin. Resultat av kartläggningen är upprörande men föga förvånande - mer om granskningen av de 30 finländska pälsfarmerna finns på http://furstop.com/

Avslöjandet har upprört många finländare och häromdagen arrangerades en demonstration mot päls i Helsingfors. Sini Saarela från organisationen Luonto-Liitto fanns på plats fotograferade. Även Djurens Rätt fanns på plats, om inte fysiskt så i själ och hjärta. Hyvä Suomi!

Skriv på för ett förbud av pälsfarmer i Sverige: http://www.djurensratt.se/forbjudpalsfarmning

5 kommentarer:

 1. kolla också tarhauskielto.fi/sv

  SvaraRadera
 2. Har du sett gårdagens brännpunkt i SVD? http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/subventionera-klimatsmart-mat_4337687.svd

  SvaraRadera
 3. Intressant med köttskatt, men en bra början vore om kött, mjölk och äggindustrin fick bära sina egna kostnader utan bidrag och olika stöd och att konsumenterna av dessa produkter fick betala vad det verkligen kostar att framställa dessa industriprodukter.
  Då skulle efterfrågan på dessa produkter minska, MEN risken är ju då att det importeras kött, ost, ägg m.m. från länder där djuren har haft det ännu sämre än i Sverige.
  En miljöskatt på all animalieproduktion är nog det smartaste och det som kan kan få en folklig förankring och det var väl det skribenterna ville i det inlägg som postades av Åsa tidigare.
  Det är lite klurigt vilket som är det bästa sättet att begränsa köttätandet, det etiska tänkandet ligger nog i framtiden, men miljöaspekten ligger nog närmare människor, men då måste det gälla allt kött och andra animalier och hur det skulle gå till när vi är med i EU och importerar från Finland, Danmark, Tyskland, Brasilien, Argentina m.fl. har jag ingen aning om.
  Detta är inte lätt, men någon form av "köttskatt" kommer i framtiden, kanske ganska snart, det är jag övertygad om, men utformningen ska bli intressant att se hur den blir.

  SvaraRadera
 4. Åsa, hade inte sett innan du tipsade, så tack för det!

  Alice, rent spontant känns det enklare att ta något (bidrag och stöd) än att införa motsvarande (miljöskatt). Och jag tror som du att det förr eller senare är oundvikligt att vi gör något åt den miljöförstörande köttkonsumtionen. Blir intressant att följa utvecklingen.

  Det vore fantastiskt om det var etiken som gjorde att vi slutade äta djur. Men det känns onekligen som att miljöfrågan är det som kan bli den stora förändringen i framtiden rörande vad och hur vi äter.

  SvaraRadera
 5. Jag har (tyvärr) lagt märke till att fler unga människor bär päls. Empati är tydligen inget som folk har för mycket av. Päls är så fruktansvärt onödigt!!! Pälsdjur lider på farmerna något otroligt. Denna värld suger.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.