8 februari 2010

Mer om flexitarianerI början av året var jag inne på flexitarianer, eller nästan-vegetarianer, och i inlägget ovan pratar Pernilla Jonsson från Kairos Future om just detta (ca. 8 minuter in i inslaget). Intressant - och den efterföljande delen om julskinka är också intressant att fundera kring. Traditioner trumfar hemska bilder på grisar... där har vi som står på djurens sida onekligen något att förhålla oss till.

Angeånde flexitarian-idén så är jag för därför att jag tror, vill och hoppas att vegomat ska bli en självklar del i det vi äter. Inte som det stod i gamla tiders hemkunskapsböcker: att vegetariskt innebär att man också motionerar, äter sunt, odlar egen krasse i fönstret och aldrig klipper håret (ok, det där med krasse och att klippa håret var kanske inte med, men det hade lika gärna kunnat vara det). Och att vegomat blir mat utan ett medföljande åsiktspaket.

Men jag är mot därför att jag inte tycker att djur är mat. Varje dag, inte bara vissa dagar. Och jag skulle gärna vilja att det var av den anledningén man väljer vegetariskt. Men så länge alla inte insett att djur inte är mat så får vi naturligtvis glädjas åt varje måltid där djur saknas på tallriken.

12 kommentarer:

 1. Lite dyslexi i första meningen, sista stycken. Ord fattas? Djur? ;)

  SvaraRadera
 2. Säkert brist på någon viktig vitamin :)

  SvaraRadera
 3. Dyslexi, hoppas att att du skojar!
  Med detta menas inget illa om personer med dyslexi,utan tvärtom, men att i hastigheten glömma ett ord har inget med dyslexi att göra!
  Lite löjligt och elakt både mot Peter Nilsson och de som verkligen har dyslexi!
  A78 Kom med vettiga kommentarer, så ska vi med nöje läsa dem, men sjunk inte ner i ordbajseridyn, då riskerar du att fastna där själv.

  SvaraRadera
 4. Sven Wennerholm9 februari 2010 00:14

  A78,
  en så löjlig kommentar, tycker du att Peter Nilsson, med sin blogg tycks lida av dyslexi?
  Med all respekt för vår Kung och Kronprinsessa,
  som båda har dyslexi, fast jag är republikan,
  så tycker jag att ditt inlägg A78 inte tillför något mer än att du gör dig själv barnslig.
  Väx upp och mogna!

  SvaraRadera
 5. A78, menar du "sista stycken" som du skriver eller "sista stycket", som borde vara det korrekta ordet? Dyslexi?
  För djurens bästa! Det är väl ändå det vi talar om här!

  SvaraRadera
 6. Johanna, du slår huvudet på spiken. Väl använda fem minuter av din dyrbara upprördhet?

  SvaraRadera
 7. A 78 Jo, det var väl använda minuter av min tid, då du fjantar till det med löjliga påhopp istället för att diskutera sakfrågan!
  Heter det "sista stycken" eller "sista stycket", det hade varit kul att veta?
  Vidhåller du att Peter Nilsson skulle ha dyslexi? Det berör mig inte personligen, men det känns så barnsligt att sätta en "handikappsetikett" på någon utifrån ett missat ord!
  Svara gärna på min fråga om ditt eget språk, så kan vi börja prata om djurens situation sedan.

  SvaraRadera
 8. Johanna och Sven, stort tack för att ni står upp för mig, denna blogg och alla med dyslexi (inte minst vår konung). Det är nästan så att jag blir lite rörd.

  Ska sanningen fram så är jag vagt bekant med signaturen A78, och att han är vagt bekant med mig bidrar säkert till hans val av ord. Jag kan garantera att ingen menade något illa med detta.

  Dyslexi tror jag inte jag har, men jag har däremot en enorm förmåga att stava fel och kasta om ord. Så rätta mig gärna om ni hittar meningar som låter knasiga.

  SvaraRadera
 9. Jag för min del fattade direkt att A78 inte menade nåt illa med sin kommentar. Det är ju för 17 gubbar en smiley i texten!! :) Och att använda dyslexi som uttryck är ganska vanligt...iaf hos yngre.

  SvaraRadera
 10. Ok, det var kanske ett missförstånd av mig, men jag står upp för varje ord jag skrivit, då jag vid detta tillfälle tog påstååendet om dyslexi på allvar.
  A78, jag ber om ursäkt om jag missuppfattade dig.
  För djurens bästa, det är ju det vi tänker på egentligen hälsar Johanna.

  SvaraRadera
 11. vad tycker ni på djurens rätt om en sån som mig som inkluderat fisk och skaldjur i min helt veganska kost därför att det är så mycket växter (och även animalier) som jag inte tål att mitt ätande är väldigt begränsat utan fisken. jag har försökt vara vegan men blev sjuk och fick rådet att åtminstone äta lite fisk eftersom jag är superallergiker (gluten, vissa baljväxter och frön, många många många frukter, grönsaker bär, laktos osv osv) och dessutom har jag en kronisk tarmsjukdom som ställer ytterligare krav på kosten men också bidrar åpostivt genom att den gör att jag inte smälter kött så bra och måste undvika det. tycker det är tråkigt att vegan kost typ på restaurang nästan alltid innebär gluten och dödliga nötter/frön...

  SvaraRadera
 12. Djurens Rätt som organisation anser att djur inte är mat, och därför försöker vi påverka människor att inte äta djur eller produkter som kommer från djur. Vi förespråkar en vegansk kost, som vi anser vara det mest djurvänliga man kan äta.

  Men åsikter om andra männniskor har vi inte. Alla har vi olika förutsättningar och möjligheter, och det låter som att dina förutsättningar är mer komplicerade än vad som gäller för de flesta.

  Det sämsta man kan göra är att inte göra något.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.