3 februari 2010

Tomas Tengby om krig och dödande av djur

Tydligen har en Peter Kerekes gjort en dokumentär som heter "Cooking history", som gestaltar världshistoriens krig ur kockarnas perspektiv - och här kan man pausa i ett par sekunder och fråga sig varifrån man får idén att göra en sådan dokumentär. Detta frågar sig även Tomas Tengby, som recenserar denna dokumentär i GT/Expressen.

Det är dock intressant vad Tomas Tengby skriver om de djur som blir till mat i filmen. Jag är inte helt säker på vad han egentligen menar med att detta är en av de bästa gestaltningarna av krig som han har sett, och att det är vatten på veganerns kvan förstår jag inte riktigt heller. Men det låter ju intressant:

"Vad säger då dessa historier?
Döda eller dödas. Äta eller ätas.
Och det är lättare att hitta likheter än skillnader mellan krigande folk.

Allra mest påträngande är de djur som dödas och slaktas framför kameran.
Det biter så mycket mer än alla krig det handlar om.
Det är en av de bästa gestaltningarna av krig som jag sett.
Dessutom är det vatten på veganernas kvarn."

Dokumentären "Cooking history" visas på Göteborgs filmfestival (eller Göteborg International Film Festival) nu på lördag och söndag.

2 kommentarer:

  1. Förklara gärna, för jag förstår inte vad du menar.

    SvaraRadera
  2. Jag förstår inte riktigt vad Tengby menar, och Anonym förstår inte vad jag menar... vilken soppa.

    Hade lite bråttom när jag skrev igår, och det var kanske därför jag inte hängde med på resonemanget helt och hållet. Men jag utgår från att han menar att det hemska slaktandet och dödandet av djur i filmen blir till ett argument för att inte äta just djur. Och att detta slaktande och dödande utgör en bra gestaltning av vad ett krig innebär

    Det låter onekligen som en obehaglig film att se hur som helst.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.