2 februari 2010

Om en stoppad fotoutställning i dagens Studio Ett

Djurens Rätt tipsar om att plugga in hörlurarna och lyssna på Studio Ett kl. 16.30 i eftermiddag. Utställningen "Walls of Glass" var planerad att visas på biblioteket på Ålidhemsskolan i Umeå, men så blev inte fallet. Från sr.se:
"När fotoutställningen "Walls of Glass" med foton från ett slakteri skulle visas i Umeå stoppades den. Fotografen Erik Lindegren har tidigare visat bilderna runt om i Sverige, bilder som skildrar grisar och kor som väntar på slakt och som slaktas. Men i Umeå ansåg ansvariga chefer på biblioteket och skolan att det kunde bli för upprörande för barn."
Samma dag som utställningen skulle ha premiär serverades blodpudding på Ålidhemsskolan. För att låna ett resonemang från Djurens Rätt Umeå på Facebook - det går bra att ge blodpudding till eleverna i matsalen, men det går inte bra att låta dem se var blodpuddingen kommer från.

Utställningen "Walls of Glass" är resultatet av att fotografen Erik Lindegren har fått unikt tillträde till ett svenskt slakteri och tagit bilder med djup, skärpa och detaljer. Utställningens namn anspelar på Linda McCartneys ord: "If slaughter houses had walls of glass, the whole world would be vegetarian". Det är bilder från transport till matbord, från det levande djuret till slutprodukten. Utställningen är framtagen och visas genom ett samarbete mellan Erik Lindegren och Djurens Rätt.

Utställningen finns även på webben: http://www.wallsofglass.se/

29 kommentarer:

 1. Samma gamla visa – det man inte ser mår man inte dåligt av… Om inte biblioteket vill visa, finns kanske alternativ lokal?

  SvaraRadera
 2. Konstigt att det inte kunde publiceras... Ser ut som ett snyggt och välskött slakteri tycker jag. Att avliva ett djur är ju ingen större styggelse än att döda en växt för att äta upp den.

  /Erik

  SvaraRadera
 3. Det är synd! Barnen är vår framtid och med dom kanske vi får ett slut på detta djurplågeri som försigår överallt!

  SvaraRadera
 4. Det är väl bra att skydda barnen från allt som är hemskt i livet. Hoppas att Umeå Bibliotek inte heller visar något om Förintelsen eller bilder från koncentrationslägren. I så fall kanske barnen blir ledsna. Huvudsaken är ju att de inte får veta sanningen.

  SvaraRadera
 5. Det gjorde riktigt ont i hjärtat att se bilderna, men att de är så grova att utställningen stoppas bara för att BARN kan bli upprörda?!
  Säger man inte att barnen är framtiden?? Då ska de ha all rätt att faktiskt få se de här bilderna och veta var deras mat kommer ifrån! Det är upp till dem att se till att alla slakterier sköter sitt jobb ordentligt för djur kan hanteras så brutalt innan och under slakt! (Måste ju såklart påpeka att det här slakteriet i fråga verkade sköta sitt jobb ordentligt även fast det såg riktigt grisigt ut. Ursäkta uttrycket.)

  Hoppas att utställningen visas för allmänheten på en lika bra plats som biblioteket skulle ha varit! Folk går inte gärna och ser utställningar på måfå så det måste vara på en allmän plats som biblioteket. Både vuxna och barn har rätt att se var de får sin mat ifrån och hur det går till.

  SvaraRadera
 6. Inför ett obligatoriskt ämne i skolan. "Från levande djur till tillriken" o visa filmer från ett slakteris vardag så att barnen - som är vår och djurens framtid - får klart för sig varifrån köttbullen o hamburgaren kommer ifån.
  Det finns ett stort glapp mellan det levande djuret o till folieförpackningen i köttdisken.

  Berit

  SvaraRadera
 7. Jag tycker att det var bra att denna "utställning" stoppades. Ser inget som helst bra i den. En del mår väldigt dåligt av att se döda djur, finns även vuxna. Men för det så vet dom var köttbullarna och hamburgarna, köttbiten på grillen osv kommer ifrån. Att upplysa om dom om det på ett betydligt bättre sätt ligger i vårt, föräldrarnas ansvar. Och jag håller med en tidigare kommentar här att det såg ut att vara ett väldigt välskött slakteri. Och sköts slakten på ett bra och så smärtfritt sätt det går så har jag inga problem med det. Många djur har det värre ställt i livet med vanskötsel, misshandel, övergrepp m.m. Och dom som gör det mot djuren skulle jag vilja kasta i fängelsehålan på barkbröd och vatten.
  Att döda djur för föda har gjorts i alla tider och kommer så göras i många tusentals år, vare sig det gäller nöt, gris, kyckling, fisk...
  Jag älskar att äta kött och det kommer jag alltid göra.
  Men jag respekterar dom som valt att bli vegetarianer men jag vill också ha samma respekt tillbaks och där tycker jag att det många gånger brister. Man ska respekterar varandras val.

  Eva

  SvaraRadera
 8. Eva, jag tror Djurens Rätt och utställaren i fråga är fullt medvetna om det faktum att djur dödats i generationer för att sedan ätas upp av människor.

  Att respektera andras val? Ja du, det argumentet är lika gammalt som det är ihåligt. När vi pratar om frisyrer eller val av färg på sommarstugan, då gäller det nog. Men när det handlar om att den ena parten i en diskussion stödjer saker som våldtäkter, lidande, förtryck, misshandel och dödande - då upphör den här regeln att gälla. Faktiskt.

  SvaraRadera
 9. Kommentar till Evas inlägg. Om detta nu är en naturlig del av livet på jorden och detta är ett välskött slakteri, varför skulle då inte barnen få se var maten kommer ifrån??? Det finns mycket i vår vardag som vi tror att barnen vet för att vi själva tar det för själklart, de bör få information och jag tror dåligt på din teori om att alla föräldrar informerar sina barn om livets alla företeelser. Det är därför som det är viktigt att visa livet från olika synvinklar i offentliga utymmen så att var och en får bilda sin egen uppfattning.

  SvaraRadera
 10. Om jag själv skulle besöka ett bibliotek och hamna framför dessa bilder skulle jag må otroligt dåligt och kanske aldrig bli kvitt bilderna ur huvudet... därav kan jag ha vissa betänkligheter mot vad det skulle kunna ge för mardömmar (även fast jag vet att barn oftast tar saker mer naturligt och mest vill veta) hos min fem-årige son. Innan du nu, som är riktig djurvän, skriker högt av frustration vill jag bara tillägga att jag är vegetarian sedan 19 år och min son har alltid varit det. Jag menar bara att det inte är så helt lätt detta. För samtidigt tycker jag ju att alla behöver veta, förmodligen också SE för att tänka om. Jag klara bara inte av att titta på det och har därav gjort mina val för länge sedan. Hoppas annan möjlighet ändå finns för att fortsätta informera folk!

  SvaraRadera
 11. Eva, den som tyckte bilderna visade ett välskött slakteri tyckte också det gick utmärkt att jämföra dödandet ett djur och en växt. Så jag vet inte riktigt om jag tycker deta är en direkt stabil källa för information om slakterier...

  Ang. att respektera andras matval så får jag hålla med A78. Att respektera varandras val går bra så länge man pratar om favoritfärg, bästa låt i Melodifestivalen osv. Men när det gäller val av mat så finns det en tredje part - djuren, de som äts upp. Ska vi diskutera respekt bör det handla om vårt förhållande till de vi konsumerar, inte vems matval vi ska respekteras.

  Vi ska naturligtvis diskutera och argumentera på ett respektfull sätt, men att respektera matval som innebär lidande och dör är minst sagt problematiskt.

  Och jag hoppas ni får chansen att lyssna till Erik berätta om bilderna någon gång, om djurens villkor på detta välsköta slakteri. Min reaktion när jag hörde berättelsen om bilderna är att jag inte vill veta hur ett mindre välskött slakteri ser ut. Om du detta är ett välskött slakteri, och vad "välskött" innebär i sammanhanget.

  Helena, jag förstår hur du resonerar och tänker. Men jag tror det enklaste sättet att slippa se, och att slippa mardrömmar, är att bestämma sig för att det inte är så här vi vill att vår mat ska komma till. Och genom att försöka övertyga andra om samma sak. Att inte berätta eller se gör inte verkligheten mindre hemsk.

  SvaraRadera
 12. Bilderna är plågsamt påminannde om den verkligt som finns och är viktiga, men om dessa bilder ska ses av små barn är jag tveksam till.
  Barn ska leva i lycklig vetskap om att livet är fint (nu är det tyvärr inte så för alla, men det är min vision) för både människor och djur. När de har passerat sjuårsåldern kan vi långsamt slussa in dem i verkligheten, men inte innan dess.
  Barn måste få vara barn med en oändlig tro på allt gott i livet, för att bygga upp en inre trygghet och tids nog möta det verkliga livet som kan vara både underbart och förfärligt för både människor och djur.
  Alla sagor slutar lyckligt, det finns en tanke bakom det.
  Vuxna titta och begrunda dessa bilder från ett "välskött" slakteri, men bespara barn under 7- 8 år dessa bilder från verkligheten.

  SvaraRadera
 13. Jag tycker att Bengt Nilssons kommentar är värd att fundera över.
  Först tyckte jag att det var tokigt att skydda barnen från verkligheten, men tanken är ju så rätt att låta barnen få vara
  trygga under sina första år.
  Är detta ett trevligt slakteri, så skulle jag vilja se bilder från ett otrevligt slakteri.
  Jag grät när jag såg bilderna på dessa stackars djur som har blivit plågade ända in i döden!
  Först ett onaturligt liv och sedan plågas på detta sätt. För att återknyta till tidigare debatt, hoppas att inte Christoper vinner några poäng med sina förslag om obedövad slakt, det är ju ännu mycket värre.
  Jag förstår inte er som har kunnat ta honom i försvar!

  SvaraRadera
 14. Jag förstår de som tycker att detta är hemska bilder - och att barn inte ska behöva se dem. Men dessa hemska bilder är inte hemskare än att köttindustrin frivilligt gick med på att släppa in fotografen (det är inget oanmält besök med dold kamera).

  Detta är vardagsslakt i vardagssverige. Kanske något uppfräschade lokaler inför besöket, men inte mer än så.

  Det finns många olika sätt att informera/påverka. Det här är ett sätt. Alla gillar det inte. Men alla som inte gillar det, ta chansen att utnyttja andra påverkansmöjligheter. Ni är duktiga på att skriva, skriv till din lokaltidning (eller vilka tidningar du vill, låt inte geografi begränsa dig!). Eller varför inte beställa infomaterial från Djurens Rätt? http://www.djurensratt.se/material. Häftet "Fördomar mot djur" rekommenderas att dela ut. Och då kan du själv bestämma hur gammal mottagaren ska vara! =)

  SvaraRadera
 15. Tycker det är bra att barnen får se hur vår mat blir till. Föräldrar gör allt för att skydda sina telningar från verkligheten. Funderar ofta på denna dubbelmoral när man tittat på barnprogram i TV där de animerade djuren verkligen är tänkande varelser. När barnen har tittat på djuren på barnprogrammen så sätter mammma eller pappa fram köttgryta till middag, men barnen har ingen aning om vad de äter.
  I dessa tider med klimatförändringar där köttproduktionen har så stor inverkan, är det verkligen i grevens tid att vi alla tänker om och varför inte börja ändra de ungas matvanor. Det verkar ju som om vi gamlingar är helt obildbara på detta område. Se bara på Tv´s alla matlagningsprogram. Kött i parti och minut, även det börjar skönjas en liten, liten förändring. Dessutom vet vi ju alla att maten räcker inte till jordens befolkning om vi fortsätter äta animaliska produker i den omfattning vi i västvärlden gör. Detta gäller ju inte bara djurskydd utan hela vår fortsatta existens.

  SvaraRadera
 16. Det finns ingen motsättning mellan att servera även de allra minsta barnen vegansk eller vegetarisk mat och att inte alltför tidigt informera dem om den verkliget som finns, där både djur och människor far illa. Helena skriver bra om detta i en tidigare kommentar.
  Självklart ska barn få veta hur kött produceras och att de dödas för att hamna på vissa människors tallrikar, men enligt mig inte under 7-8 årsåldern.
  Ställer ett 4-5 årigt barn frågor om t.ex. djur dödas för att bli mat, ska vi förstås svara ärligt, men vi måste ju inte gå in på alla detaljer. Detaljerna mår de bäst av få veta när de är lite äldre.
  Det går inte att "chocka" barn att bli veganer/vegetarianer som vuxna.
  Låt dem ha sin korta period som små barn så lyckligt ovetande om verkligheten som möjligt,
  men när de blir lite äldre så kan de bättre hantera även svåra saker och som ännu lite äldre göra egna val hur de vill leva sin liv.
  Är de vana vid vegansk/vegetarisk kost redan efter amningsperioden, så blir det kanske ett naturligt val även senare när de fattar egna beslut om vad de vill äta.
  Trygghet, kärlek, omtanke och goda förebilder är det bästa för alla barn och kanske inte chockbilder från ett slakteri.
  Detta blev längre än vad jag hade tänkt mig, men hoppas att det tillförde något till diskussionen.

  SvaraRadera
 17. man kan inte blunda för verkligheten.
  jag blev vegetarian på direkten när jag såg filmen "ett liv som gris"
  är väldigt ledsen att jag blundat i alla dessa åt, tittat bort när man skulle titta bort.
  BLUNDA INTE!
  det försvinner inte bara för att ni blundar!
  kämpa för djuren!

  SvaraRadera
 18. Emma S, intressant det du skriver, hur gammal var du när du såg filmen och blev vegetarian?
  Jag tycker att just detta med ålder är viktigt.
  Såg du filmen på eget initiativ eller var det någon vuxen som tog med dig till denna filmvisning?
  Emma S, svara om det känns rätt för dig, jag tycker att diskussionen är viktig och intressant hur vi ska förhålla oss till barnen och verkligheten på bästa sätt.

  SvaraRadera
 19. Många bra tankar här. Jag tycker det uttrycks bra av dig Bengt Nilsson ang. hur vi vuxna bäst bör förhålla oss till denna världs ibland idiotiska tillvaro och våra barns insikter därom.
  Jag tänker så med min femåring att han får fråga, så berättar jag allt han vill veta, men jag berättar inte ALLT hemskt som finns. Tror det skulle kunna bli för mycket, då han ibland tänker väldigt länge på hemska saker och tar illa vid sig. Sen tror jag absolut att barn behöver få veta. Men det var väldigt förnuftigt tycker jag, att förebilderna för barnen är viktigast. Hur mycket mitt barn än såg och fick veta om djurindustrin så skulle han nog ändå äta kött om jag gjorde det. Nu vet han en del om det. Jag frågade honom hur han tänker om varför han är vegetarian och hans svar var att "man behöver inte äta kött". När han blir större tänker jag informera ännu mer om djurindustrin. Då kanske han själv lägger till de etiska anledningarna till det hela. Dock, som min man påpekade, skulle de på biblioteken kanske kunna skärma av något vid sådana här utställningar och göra folk uppmärksamma på vad det är så man inte måste visa de yngsta om man inte vill. Eller så, tänker jag, skulle jag och andra i min situation helt enkelt kanske inte gå dit då, så att informationen ändå når dem som behöver den :-)

  SvaraRadera
 20. Tror dock inte det funkar att tro att alla skulle sluta äta kött om de såg in i slakterierna. Jag har själv jobbat på slakteri och jag gillar att äta kött. Tycker det är rätt att inte visa bilderna för barn. De kan se dem senare i livet och ta ställning då.

  SvaraRadera
 21. Idioter som kommenterar, små barn kan fara extremt illa vid kontakt med okänt material av denna typ. Satsa istället på att informera på annat sätt än att chockera offentligt där man istället mår psykiskt dåligt av det.

  Det verkar som ni inte har ett budskap utan bara kräver uppmärksamhet, gör något riktigt jobb istället för att klistra ihop kollage och skriv finstilta texter.

  SvaraRadera
 22. Per, var går gränsen mellan små och (tillräckligt) stora barn för dig? Och vad är "riktigt" jobb för dig?

  SvaraRadera
 23. Bent Ellingsen4 februari 2010 22:37

  Sannheten har dårlige kår i Sverige. Reklamens vrengebilde av sannheten har derimot ingen problem med sin adgang til verken barn eller voksne.

  SvaraRadera
 24. som det ser ut om man tittar ordentligt på bilderna är att djuren mår bra. de är klara i ögonen, fina i pälsen. det enda jag ser som är dåligt är att det är för trångt.
  när slakten väl påbörjas dör djuren direkt. genom att skära halsen av en gris tömmer du den på blod på mindre än 8 sekunder, och den hinner inte känna något.
  när det kommer till kor, så skjuter de dem först i huvudet så att de blir hjärndöda, alltså känner de ingenting längre, och kan därmed slaktas efter de tömts på blod.
  jag är själv vegan och har inga problem med detta, då inget av de djur som slaktades led.

  SvaraRadera
 25. Då tycker jag att du tittar på bilderna väldigt underligt.

  Du beskriver en slakt där djuren dör på 8 sekunder och inte hinner känna något som om detta vore en realitet för alla djur som slaktas och dör - men om du kan se på djurens ögon att de mår bra så vet du säker att slakten i verkligen inte alltid ser ut så.

  Men främst tycker jag du missar att även andra djur än människor kan uppleva sådant som inte är fysisk smärta.

  Och naturligtvis det faktum att det inte ligger i något djurs intresse att befinna sig på ett slakteri. Om du är vegan får du gärna förklara på vilket detta detta inte är ett problem.

  SvaraRadera
 26. Varför kan vi människor inte respektera varandras val vad gäller att äta kött eller inte...jag bara undrar.

  SvaraRadera
 27. Anonym, som jag skrev alldeles här ovan:

  "Att respektera varandras val går bra så länge man pratar om favoritfärg, bästa låt i Melodifestivalen osv. Men när det gäller val av mat så finns det en tredje part - djuren, de som äts upp. Ska vi diskutera respekt bör det handla om vårt förhållande till de vi konsumerar, inte vems matval vi ska respektera.

  Vi ska naturligtvis diskutera och argumentera på ett respektfull sätt, men att respektera matval som innebär lidande och dör är minst sagt problematiskt."

  SvaraRadera
 28. Angående att inte visa barnen bilderna för att de skulle bli upprörda så: Jag tycker barn (och alla andra) ska få se precis hur det är. Gillar man inte att visa slakteribilder så får man väl se till att verkligheten ser ut på ett annat sätt.

  SvaraRadera
 29. Jo, man bör nog inte chocka folk med dessa bilder helt oförberett. Men den lilla ja/nej-frågan före bildspelet fyller denna funktion väl, tycker jag.

  Men jag saknade bild på hur grisarna egentligen har det under gasningen, ty det var väl en sådan de skickades in i? Enligt vad jag har hört är hela gasningen utom syn- OCH hörhåll för personalen, så om grisarna mår dåligt medan de "bedövas", så är det ingen som märker det. DÄR tycker jag det finns en skandal!

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.