4 februari 2010

SVT:s reaktion på upprördheten kring "marsvinsmåltiden"

I ett inspelat avsnitt av SVT-programmet "Landet brunsås" tillagar och äter Erik Haag ett marsvin - ett marsvin som inför programmet köptes via Blocket. Marsvinet avlivades genom att man bröt nacken på djuret.

Johan Beck-Friis, informationschef på Sveriges Veterinärförbund, menar att slakten är ett brott mot djurskyddslagen och efter starka reaktioner har SVT bestämt sig för att inte visa "marsvinsmåltiden".

Lotta Lundgren, redaktör och en av programledarna för "Landet brunsås", beklagar i SvD SVT:s beslut och motiverar inslaget så här:

"- Vi hoppades att människor skulle börja prata med varandra om varför det blir publikt ramaskri om någon äter ett sällskapsdjur."

Djur är inte mat, och att äta ett djur för att skapa en diskussion kring det faktum att vi äter vissa djur men inte andra gör bara det hela till vad man i tennis skulle kalla ett dubbelfel (även om det naturligtvis egentligen är lika makabert att äta marsvin som det är att äta kyckling).

På djurensratt.se har vi lagt upp en text för den som vill protestera till SVT angående denna eventuellt olagliga marsvinsmåltid. Flera personer som skrivit till programmets producent har fått mailet nedan till svar. Det återstår att se om SVT har det torrt om fötterna rörande eventuella brott mot djurskyddslagen.

"Sätt dig in i situationen innan du skriver mail.
Du har inte sett programmet. Det har nämligen inte sänts.

Pinsamt.
Ha lite mer på fötter innan du skriver nästa mail.

Karin af Klintberg
Producent
Sveriges Television
Kulturredaktionen/ Samhälle"

35 kommentarer:

 1. Vilket oproffsigt svar av SVT!

  SvaraRadera
 2. Man kan ju tycka vad man vill om att äta marsvin, men det var ett förfärligt svar från SVT! Bara för det ska jag skicka ett mail till dem!

  SvaraRadera
 3. Otroligt B att det klippte bort en scen ur filmen bara för att det åts marsvin. I bland annat Peru käkar man ju Marsvin, what's the big deal?

  SvaraRadera
 4. Det kan omöjligt vara ett brott att vrida nacken av ett marsvin. Omedelbar död utan lidande.
  Om sedan ni eller någon annan har en åsikt om att det är ok att döda marsvinet eller inte är en annan diskussion.

  Jag tycker att SVTs svar verkar taget ur sitt samanhang. Jag skulle vilja se hela brevet från Karin och brevet som hon svarade på.

  Det kan ju tänkas att det ligger i bloggarens intresse att framställa Karin i dålig dager...
  mvh
  ADam

  SvaraRadera
 5. Jag tycker att SVT gjorde inte bara ett dubbelfel, som Peter skriver, utan ett trippelfel.
  Fel 1. Att tillaga ett marsvin för att det ska sändas i TV är onödigt provocerande, det finns många andra bättre sätt att få en diskussion om vilka djur "vi" äter och varför. SVT har väl inte direkt utmärkt sig för att ifrågasätta vår köttkunsumtion, så det hade varit lämpligt att börja med en diskussion om de djur som är vanliga på svenska matbord.
  Fel 2. Mycket motbjudande att köpa ett marsvin av en privatfamilj genom en annons på Blocket för att sedan göra middag av djuret, ett husdjur som familjen sålde i god tro.
  Fel 3. Att döda ett djur genom att bryta nacken av det är olagligt och ett djurplågeri, som SVT hoppas jag kommer att åtalas för.
  Anonym 17.47, visst äter man marsvin i bl.a Peru, men vi måste ju inte börja äta marsvin här i Sverige, vi äter ju redan alldeles för mycket kött och för många djurarter. Vi borde inte äta kött alls och att då införa ytterligare en djurart på menyn, verkar inte så smart.

  SvaraRadera
 6. Karin borde ha mer respekt för känslorna hos de som betalat för hennes sjuka tv-inspelning. Hoppas HON har på fötterna.

  SvaraRadera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 8. Bengt Nilsson tycker jag har en bra kommentar,
  som jag håller med helt om, precis som jag tänker, så jag behöver inte skriva mer än att be er andra att läsa den kommentaren.

  SvaraRadera
 9. Fegt och mesigt upplägg att köpa ett husdjur, som de bryter nacken av.
  Erik Haag borde ha krupit ner i Stockholms kloaksystem, fångat en stor fet kloakråtta med händerna och dödat den genom att bita den i halsen och sedan grillat den hel på en tjusig grill.
  Det hade jag kallat TV!

  SvaraRadera
 10. Johans förslag till ett nytt matlagningsprogram tycker jag var så bra så jag har skickat det till SVT.
  Som Johan skriver : "Det hade jag kallat TV"
  Ska det var vara dramatiskt så ska det vara dramatiskt och inget "fegt och mesigt upplägg"
  Mer kloakråttor i SVT:s matlagningsprogram!

  SvaraRadera
 11. Anonym den 4 februari 2010 17.47, djur är inte mat, så vi bör reagera oavsett vilket djur som konsumeras. Och det är ingen "big deal" att det var ett marsvin egentligen. Däremot är omständigheterna en big deal. Sättet som man fick tag i marsvinet och att man antagligen bröt mot djurskyddslagen när man dödande djuret.

  Vi tenderar att ta allvarligt på lagbrott, men när det gäller djur är det kanske inte så noga?

  SvaraRadera
 12. 4 februari 2010 18.03, detta var det hela det mail som SVT fick:

  "Hej!
  I SVT-programmet "Landet brunsås" tillagar och äter Erik Haag ett marsvin, enligt aftonbladet.se. Inför programmet köptes husdjuret på Blocket, utan att familjen som sålde det visste att det skulle bli middag. Marsvinet avlivas genom att nacken bryts av.
  Johan Beck-Friis, informationschef på Sveriges Veterinärförbund, menar att slakten är ett brott mot djurskyddslagen och att SVT visar dåligt omdöme som presenterar marsvinsmiddagen som om det vore en spännande söndagsrätt.
  Vare sig handlingen är kriminell eller inte, gör det mig mycket bedrövad att Sveriges Television tillåter att djur behandlas på ett så här hänsynslöst sätt. Mot bakgrund av det inträffade vädjar jag till SVT:s styrelse att så fort som möjligt anta en policy som förhindrar liknande djurplågeri i framtiden."

  Och detta är precis hela det svar som avsändaren fick:

  "Sätt dig in i situationen innan du skriver mail.
  Du har inte sett programmet. Det har nämligen inte sänts.
  Pinsamt.
  Ha lite mer på fötter innan du skriver nästa mail.
  Karin af Klintberg"

  Känns det fortfarande taget ur sitt sammanhang?

  Och jo, det kan vara ett brott mot djurskyddslagen. Frågan är inte om det var en "omedelbar död utan lidande", utan på omständigheterna runt omkring.

  SvaraRadera
 13. Att SVT dödar ett djur är naturligtvis illa. Att det kanske var olagligt gör det än värre.

  Det är dock inget anmärkningsvärt i jämförelse med vad livsmedelsindustrin utsätter djuren för dagligen. Om Djurens Rätt stämmer in i kritiken av SVT är jag rädd att vi bidrar till det orimliga synsättet att det just är husdjur som är skyddade mot sådan behandling.

  Istället borde vi påpeka att det övergrepp marsvinet utsattes för är vardagsmat för svenska djur i livsmedelsindustrin. Att den köttbit svenson äter är lika omoralisk som marsvinsmåltiden. Vi borde uppmana de som upprörs över detta att reflektera över var deras kött kommer ifrån.

  Att uppröras över detta utan att vara vegetarian är inget annat än hyckleri.

  SvaraRadera
 14. Alvin Lindestam, visst ska husdjur skyddas från att bli dödade och bli mat, vi lever i vår kultur med våra matvanor, även om jag själv inte ätit något kött sedan 20 år tillbaka.
  Vi måste visa respekt för kulturella skillnader, förövrigt tycker jag att du har rätt.
  Om jag hade en katt eller hund som jag tyckte mycket om, så skulle det kännas hemskt om den blev dödad på ett brutalt sätt för att bli mat, så tänker nog de flesta.
  Detta är en knepig situation, men kanske ska vi ha respespekt för olika matvanor och naturligtsvis helst inte äta kött överhuvdtaget.

  SvaraRadera
 15. Här är för övrigt relevanta bestämmelser:

  4 § Djuren ska före första inspelning, föreställning eller annan förevisning ha genomgått veterinärbesiktning. Ett veterinärintyg ska vid behov kunna uppvisas för att styrka veterinärbesiktningen. Sådan besiktning krävs inte för djur i djurpark eller på cirkus.

  7 § Inga djur får drogas, utsättas för skaderisk, fara, smärta eller onödig stress inför eller under inspelning, föreställning eller annan förevisning. Djur får inte heller avlivas utan veterinär medverkan.

  SvaraRadera
 16. Jag vill meddela att jag skrev ett mail till Karin af Klintberg igår och har idag fått ett mycket klokt och genomtänkt svar, där hon verkligen ifrågasätter vår "vardagskonsumtion"
  av djur som har haft det dåligt under sina korta liv.
  Jag är mycket nöjd med det svar jag fick, men det är tyvärr för långt att återges här.
  Det hon tyvärr inte nämner är hur djuret köptes och hur det dödades och det var ju fegt och undanglidande, för det är ju två viktiga (troligen de viktigaste) frågorna i denna historia.

  SvaraRadera
 17. Exakt detta svar nedan fick jag först, dessutom med inledningen "Kära Marie"...!!
  "Sätt dig in i situationen innan du skriver mail.Du har inte sett programmet. Det har nämligen inte sänts."
  (jag skrev dessutom att jag EJ sett programet endast läst o reagerat genom media)
  Min tanke går ju direkt till SVT´s "Public Service"!! Att svara så oförskämt i stället för att bemöta kritiken på ett vänligt sätt är mer förödande för SVT än för oss som har reagerat! Mycket lågt av SVT att bemöta sina tittare på detta sätt.

  Vidare fick jag ytterligare ett svar på det svaret jag skickade på detta ovan och det var et långt "standardsvar" som jag vet att fler har fått där hon gör kopplingar till bl a grisundustrin, som ju är för nedrig, men nu handlade detta inte om sveriges grisuppfödare! Kanske hade varit bättre om de faktiskt gjort ett program om just detta i stället, ett program som kankse kunde fått fler att sluta äta kött!
  Nu blev detta en ren provokation och det var nog lite av tanken kan jag tänka. Väcka debatt är bra men detta gjotdes på fel sätt, Tycker
  jag.
  Marie

  SvaraRadera
 18. Peter, bra att du presenterar hur lagen faktiskt ser ut. Den där 7 § bryter ju tyvärr alltför många mot. Ta bara Expedition Robinson, där det i princip varje säsong slaktas någon höna eller annat djur av ett gäng personer som aldrig förut har gjort någonting sådant. Det lär knappast stå en veterinär i kulisserna och säga hur de ska bryta nacken av hönan. Det blir lite vilda western över det hela, och folk tycks gilla just det. De som gör tv vet om att det fashinerar folk, så det känns nästan som att den där slaktade hönan är arrangerad av tv-folket.
  Det där borde ju gå att få bort så småningon. Man hoppas ju det i alla fall.

  SvaraRadera
 19. Helt klart att de bröt mot lagen då de slaktade djuret (för jag antar att de inte följde bestämmelserna angående veterinär och intyg).
  Men det du skrev i bloggen om att det är "...ett dubbelfel..." är väl bara sant om man tycker det är fel att äta djur.
  Ett smidigare tillvägagångssätt hade väl varit att åka till valfritt land i Sydamerika, där marsvin är vardagsmat.
  Marsvinet är framavlat för livsmedelsproduktion, det var först när det kom till Europa som det blev sällskapsdjur och sedan försöksdjur. Så jämförelsen med att äta kyckling, gris eller ko är helt rätt.

  SvaraRadera
 20. Det är inte märkligt att vi människor har det som vi har det på vår jord med tanke på hur vi behandlar våra vänner djuren. Det sägs att ett samhälles moral återspeglar sig i hur vi behandlar våra djur. I vårt samhälle gör vi precis som det passar oss med våra djur, och får vi inte det så stiftar vi lagar som gör det möjligt! Vi utnyttjar djuren, vi plågar djuren och vi kallar detta för matkultur i vårt samhälle. När t.ex.våra kor inte mjölkar tillräckligt, avtackas de med avlivning. Och ingen protesterar...hallå var finns era samveten?
  För att inte tala om våra husdjur, där avlivar vi precis som det passar oss. Små kattungar som blev för många, små hundvalpar som råkade ha fel färg, alla djur går naturligtvis att avliva i vårt samhälle, naturligtvis för hur många veterinärer vågar säga nej!?

  Nu finns sedan tre år tillbaka Livlinan, en omplaceringsverksamhet för avlivningshotade djur. Vi är ett nätverk av privatpersoner som snart blir en förening! Vi arbetar helt ideellt med att hjälpa så många djur som möjligt med att få leva vidare! Livlinan vill verka för en lag som förbjuder all avlivning av friska sällskapsdjur! Om den lagen hade funnits nu så kanske marsvinet hade klarat sig från att få sin nacke knäckt! Alla har rätt till sina liv, även djuren! Redan Leonardo da Vinci sa för över fem hundra år sedan "det kommer en dag när människor liksom jag kommer att betrakta mord på djur på samma sätt som de nu betraktar mord på människor".

  SvaraRadera
 21. christertornqvist, marsvinet är inte framavlat för att bli matproduktion. Marsvinet är ett vilt djur som blir mat i vissa kulturer och det kan ju vara OK för dem, men det är ingen
  framavlad djurmatprodukt som du påstår.

  SvaraRadera
 22. lägger ni lika mycket energi på det djurplågeri och den djurindustri som dagligen pågår? Skriver ni lika mycket mail? Folk avlivar sina sällskapsdjur för de är trötta på dem. Folk matar sina ormar med marsvin. Herregud. Man skäms som djurvän för såna här kvällpress-drev...

  SvaraRadera
 23. Anonym den 5 februari 2010 14.03, det var ju fint att du fick ett mer välformulerat svar än vad de flesta andra verkar ha fått.

  Marie, håller med - ett väldigt dåligt bemötande av personer som visar omtanke och engagemang. Jag tycker det är något som SVT borde värdesätta.
  Kopplingen är relevant, men den hade kunnat göras utan att käka upp ett marsvin.

  Jonne, säkert ligger det en poäng i att göra det på detta sätt - mer upprördhet ger mer diskussioner vilket ger fler tittare...

  christertornqvist, håller helt med. Äter man andra djur är det, som Alvin skriver, inget annat än hyckleri att uppröras över detta.

  Lena från Livlinan, ett imponerande engagemang! Tänk om vi också en dag skulle få ett förbud mot att avliva (döda) alla friska djur, oavsett vilken status de har i vårt samhälle (sällskapsdjur eller "lantbruksdjur").

  SvaraRadera
 24. Anonym den 6 februari 2010 00.51, jag skulle absolut säga att vi lägger ner lika mycket energi på det djurplågeri och den djurindustri som dagligen pågår.

  Det stora, systematiska och dagliga djurplågeri som försigår är naturligtvis vad vi ska fokusera på. Men jag köper inte idén om att vi inte ska kunna uppmärksamma enskilda djur. Det är ungefär som att argumentera mot allt engagemang för den fängslade Dawit Isaak utifrån aspekten att det bara är en enda människa medan tusentals andra också sitter fängslade (och Dawit Isaak har väl i högsta grad även han blivit ett kvällspress-drev).

  Jag håller med Alvin om att vi borde att det övergrepp marsvinet utsattes för är vardagsmat för svenska djur i livsmedelsindustrin. Men jag tycker inte detta innebär att vi inte ska kunna lyfta enskilda händelser, som dessutom redan finns i mångas medvetanden.

  SvaraRadera
 25. Vilket otrevligt svar från SVT :§
  Inga djur bör dödas, inte heller marsvin!

  En nystartad blogg om mitt liv som djurvän och vegetarian, en småmysig blogg om mitt liv.

  www.maeli.blogg.se

  Ett klick gör mer än vad du tror! :)

  SvaraRadera
 26. om det var brott mot djurskyddslagen vad är då våra muslimers hallalslakt som man vill tillåta där man skär halsen av djur under böneutrop får man inte prata om det eller?

  SvaraRadera
 27. Anonym 22.13 det har varit mycket debatt om halalslakt här på denna bloggen. Det finns tyvärr muslimer i Sverige som vill att det ska vara tillåttet med halalslakt även här i Sveige utan att djuren är bedövade först.
  Hoppas att sådan slakt aldrig blir tillåten!
  Visst får och ska vi diskutera kosher och halalslakt som är djurplågerislakt!

  SvaraRadera
 28. Anonym den 7 februari kl. 22.13: den sk. religiösa slakt som förekommer i Sverige följer den svenska djurskyddslagen. Slakt utan bedövning gör det inte.

  SvaraRadera
 29. Fredrik Lindström ger sin syn på marsvinsdiskussionen...
  http://www.aftonbladet.se/kultur/lindstrom/article6564430.ab

  SvaraRadera
 30. Och han gör det väldigt bra tycker jag. Även om det känns lite tröstlös med personer som på något sätt inser fakta men ändå inte tar konsekvenserna av detta.

  SvaraRadera
 31. Att inse fakta är ju ett nödvändigt första steg. Ett bra steg. Tror att ganska få byter livsstil över en natt, speciellt med tanke på att många inte gör det på en hel livstid. I det här fallet får man nog se det positiva i artikeln, vilket då kan vara att frågan tas upp på ett "intelligent" sätt, till skillnad från gammal skåpmat om köttets betydelse för människans evolution, mm.

  SvaraRadera
 32. svt är ju tragiska! svenska folket för övrigt i mångas syn på djur är tragiskt! Jag blir arg och ledsen..

  De kan behandla andra djur som skit, som saker, livet de lever har inget värde och allt sker under kontroll, transporten och de ovana miljöerna på slakteriet är stressande och skrämmande för dem.
  Är det inte gött för marsvinet då som har fått leva bra hos en familj som älskade den, sedan blivit dödad på ett mindre obehagligt sätt om man gämför med gasning och förblödning?

  jäfla tramserier svt håller på med -.-'

  SvaraRadera
 33. Åter igen. Empatin verkar vara en brist. Varför köpa ett marsvin och bryta nacken av det? Vad är meningen med att knäcka nacken av ett djur som folk har som sällskap? Varför överhuvudtaget äta kött??? Så förbannat löjligt och empatilöst!!!

  SvaraRadera
 34. Halalslakt är grovt djurplågeri. Jag avskyr religion.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.