30 december 2010

Perspektiv på en insats för miljön

"It would take more than 350 years of shaving with a disposable [razor] instead of an electric to account for the annual greenhouse gas emissions of a single cow."
Dagens citat lånat från bloggen vegan.com.

29 december 2010

25 000 danska grisar om dagens följer inte planen

Utifrån dagens nyhet i Skånskan kan vi konstatera att 25 000 danska smågrisar om dagen dör på ett sätt som "vi" tycker är dåligt, innan de blir stora nog att dö på ett sätt som "vi" tycker är bra.

25 december 2010

Kristna röster för djuren

"Omsorg om djuren hör ihop med julen. Gud prioriterade djuren. Han skapade dem innan han skapade människan. Jesus föddes och döptes i närvaro av djur. Inte av profeter och skriftlärde.

Men kyrkan tog inte till orda när de hemska djurtransporterna inom EU kom på våra tv-skärmar för några år sedan. Eller när de otäcka bilderna på plågade grisar dök upp. En röst fann jag. Det var i Kyrkans Tidning, där Sveriges ambassadör vid Den Heliga stolen i Rom frågade om varför det är så tyst om djuren i den kristna förkunnelsen."
Thage G Peterson - tidigare talman i riksdagen och statsråd, numera teologistudent - skriver krönika i Expressen.

En som dock verkligen tagit till ordna när det gäller djuren är Annika Spalde. Annika Spalde är författare, fredsaktivist, diakon i Svenska kyrkan - och har nyligen tilldelats Martin Luther King-priset för 2011. Men hon är också en kristen röst för djuren, båda i ord (bland annat genom boken "Varje varelse ett Guds ord: Omsorg om djuren som kristen andlighet") och i handling (bland annat genom gruppen "Älska din nästa").

Grattis till priset Annika, och fint sagt Thage G!

22 december 2010

2010 även med PETA och HSUS

De senaste dagarna har jag lagt ut inspirerande filmer från de (i jämförelse) mindre organisationerna Mercy for Animals och Compassion Over Killing. För att vara helt och hållet rättvis kommer här även filmerna som sammanfattar året 2010 för de två stora drakarna inom den amerikanska rörelsen för djuren - PETA (med sina två miljoner medlemmar) och HSUS (med elva miljoner medlemmar).

Verkar inte gå att bädda in filmen från HSUS - men den går att se här.

Efter detta är det slut på amerikanska filmer för i år. Tror jag. Någon som sett en likande video för en icke-amerikansk organisation? Tipsa gärna!

Två gånger briljant i Aftonbladet

Istället för att skriva briljanta saker på egen hand, fortsätter jag vara lite lat och citera andra. Och på aftonbladet.se har det under dagen publicerats två väldigt briljanta texter.

På debattsidan skriver Hirad Rezazadeh (ett namn som läsare av vår juniortidningen Rädda Djuren känner igen sedan tidigare) om hur man ska ta sitt ansvar och skippa skinkan i jul: 
"I min mening är utnyttjandet av djuren för köttproduktion det värsta förtrycket som mänskligheten utövar. Du har ett ansvar gentemot de människor som lider av hunger, mot miljön samt mot de miljarder djur som lider i våra djurfabriker. Låt också julen bli en högtid för omtanke mot de allra mest försvarslösa, och inte en högtid där liv går förlorat."
Och på kultursidorna skriver Pelle Strindlund (en av Sveriges flitigaste och duktigaste debattörer - och aktivister - för djuren) om den dubbelmoral som skinkätandet är:

"Förtrycket av andra arter tvingar oss att leva med en osanning: att blodsutgjutelse och omsorg är förenligt. Veganism är ett sätt att låta ord, självbild och handlingar komma i samklang. Vi är som samhälle och individer inte dömda till att vara djurens plågoandar. Vi kan vara människor som visar djuren verklig respekt, och låter dem leva för sin egen skull."

20 december 2010

Compassion Over Killing - 15 år

Nedan en inspirerande film om de första 15 åren med den amerikanska organisationen Compassion Over Killing. Många i Sverige kommer aldrig i kontakt med dessa amerikanska organisationer, och påverkas tämligen lite av vad de gör. Men för mig är det extremt inspirerande att se filmer som dessa - man fylls av hopp och kämpalust! Det finns onekligen väldigt många extremt professionella och duktiga djurrättsorganisationer i USA.

Viktig information om julskinka!

Häromdagen skrev DN vid tre tillfällen att svenska slakterier får godkänt, trots larm om grisar som skållas levande och grisar med blödande. Helena Pedersen, forskare i pedagogik och djurstudier vid Malmö högskola, skriver om detta i bloggen Djurstudier:

"Det säger sig självt att med krav på ökande omsättning, volym, produktivitet och lönsamhet kan knappast full hänsyn tas till varje enskild individ i systemet. I "skållningsnotisen" uttrycks detta tämligen rakt på sak av ett av de Scan-slakterier det gäller: Antalet "incidenter" (enligt uppgift sju stycken, varav ett flertal gällt skållning av levande grisar) ska ses i relation till att ca 1,8 miljoner grisar per år slaktas av Scan. Detta låter oss förstå att skållningsincidenter faller inom slaktstatistikens felmarginaler. Med andra ord, lite svin(n) får man räkna med, ur djurskyddssynpunkt."
Om grisarna som blir mat skrev även Expressens ledarredaktion igår:

"På Scans slakteri i Kristianstad passerar 700 grisar i timmen på det löpande bandet. Det lokala facket slog i oktober larm om att arbetsbelastningen och stressen är för hög. Så det är kanske ingen slump att samma fabrik utmärkte sig i den rapport som livsmedelsverket släppte i går, om tillståndet vid svenska slakterier. I Kristianstad har flera grisar av misstag skållats levande. Man har helt enkelt glömt bort att döda dem först.

[...]

Den billiga skinkan och hårt rationaliserade djuruppfödningen har ett pris i lidande. Det bör man tänka på när man dukar upp sitt julbord."
För den som blir sugen på en bättre julskinka, titta här!

16 december 2010

"Rättssäkerheten allvarligt hotad i de djurförsöksetiska nämnderna"

"Det är naivt att tro att de 98 procent av alla djurförsök som godkänns är till mänsklighetens fromma och att djuren inte lider i onödan. Bland de godkända försöken finns exempelvis försök som rör rökningens skadeverkningar, nyttan med motion och faran med droger. För dessa sedan länge vedertagna vetenskapliga fakta lider tusentals djur en kvalfull död i dagens Sverige."
Sex djurskyddsrepresentanter i de djurförsöksetiska nämnderna skriver på debattsajten Newsmill.

Mercy for Animals 2010

Förra året länkade vi till organisationen Mercy for Animals årsresumé för 2009. Nu har de släppt filmen för 2010. En fantastisk organisation, och en elegant resumé över året som gått. Mercy for Animals låg bland annat bakom det smygfilmade materialet från den amerikanska mjölkindustrin, som är något av det vidrigaste man kan se.

Plugga djurrätt i sommar

I sommar ordnar Kvarnby folkhögskola i samarbete med Djurrättsalliansen en kurs i djurrätt. Anmäl gärna dig själv och tipsa alla andra du känner som kan vara intresserade! Kursen är CSN-berättigad. Mer information på http://www.folkhogskola.nu/Sok-kurser/Skane-lan/Kvarnby-folkhogskola/Kurser/2011VT/Djurratt/

11 december 2010

"Everyday Dogs"

PETA:s Lisa Lange: "Yes, the ad is distasteful—that's the whole point. There is absolutely nothing 'tasteful' about the euthanasia of millions of dogs in animal shelters every year simply because people who could have opened their homes to a shelter dog purchased a dog from a breeder or pet store instead."

10 december 2010

Smålandsposten - fortfarande vilse i pannkakan

Häromdagen skrev Smålandsposten en ledare om djurförsök, de etiska nämnderna och Djurens Rätt som enligt undertecknad var helt vilse i pannkakan.

Idag publicerade de Djurens Rätts replik (tack för det!) - Etiska nämnder i forskarnas ledband, läs gärna den.

Bara som kortast angående deras replik på vår replik: måste man inte veta något om etik för att kunna prata om etiska kompasser?

Deras argument mot djurs rättigheter går ut på att det saknas skyldigheter och rättigheter inom djurvärlden. Men det gör det ju inte alls! För senast jag tittade i biologiboken var människan ett djur - och ett djur som dessutom är väldigt mycket medveten om vad vi gör med andra djur. Vi har inte byggt djurfabriker på ren instinkt, om detta är jag tämligen övertygad.

Vi agerar inte inom det som man i naturfilmen kallar "djurvärlden", men i allt det vi gör så påverkar vi världens djur. Djurrätt handlar inte om att skydda alla de övriga djuren från varandra, det handlar om att skydda dem från djuret människa! Att antilopen inte kan kräva att bli skyddad från rovdjur har ingen som helst betydelse i en etisk diskussion kring om det enda djur som faktiskt kan göra medvetna val ska göra sådana eller inte.

Idén om att att andra djurs bristande förmåga att förstå skydligheter och rättigheter gör att våra skydligheter gentemot dem - och deras rätt till att slippa utsättas för vårt maktövertag -  magiskt försvinner är verkligen absurd.

Som sagt, en grundkurs i etik vore en fin idé innan man börjar prata om etiska kompasser.

9 december 2010

Veganmat och hajar i kvällens Debatt

I dagens Debatt i SVT1 (kl. 22) diskuteras det först hajar, och av puffen på SVT:s hemsida att döma kan debatten mycket möjligt bli ett lågvattenmärke i svensk TV-historia. Förutom en marinbiolog som tycker det är fel med massdödandet av hajar (+1 från mig), "Skansen-Jonas" så ska en kvinna som "hatar djur och inte förtår vad de ska ha i vattnet att göra" delta i diskussionen, vilket känns väldigt stabilt. Eller inte.

Men, men - det kanske blir jätteintressant. Eller inte.

Mer intressant kan nog debatten om veganmat bli. Ett par med barn på en förskola vill att förskolan ger barnet veganmat, vilket förskolan vägrar. Det är detta specifikt som ska diskuteras, liksom veganmat till barn överlag. Upplagt för hetsiga tongångar kring barns välbefinnande efter en uppväxt utan djur-och-saker-som-kommer-från-djur i magen.

Tunnelbanemanifestation i Madrid

En spännande manifestation genomförd i Madrids tunnelbana av den spanska djurrättsorganisationen Equanimal.

7 december 2010

Smålandsposten - vilse i pannkakan

Det finns ett par ledarsidor i Sverige som har svårt med försonas med tanken på att djur skulle kunna ha rättigheter. Och ingen ledarsida har lika svårt för det som Smålandspostens. När de börjar fundera på djur och deras status i världen blir ledarsidan av tradition raljerande, fördömande och allmänt fantasilös. Så även denna gång. Att de tycker att Djurens Rätt har en extremt uppfattning rörande djur får man ta som en komplimang, med tanke på att Smålandsposten är lika extrem - fast åt helt motsatt håll.

Här finns deras senaste verk, i vilket de reflekterar över Göteborgs-Postens artiklar om de djurförsöksetiska nämnderna. Men där GP ställde intressanta frågor kring de etiska nämndernas verksamhet gör Smålandspostens ledarsida gör precis tvärtom. Man ställer sig inga frågor alls - förutom att undra varför det behövs någon som representerar djuren i de djurförsöksetiska nämnderna...

I Smålandspostens värld finns det endast ett sätt för ett djur att få ett värde, och det är genom att djuret förvandlas till en människa, som i fablernas värld. En mycket märklig inställning! Djurens Rätt däremot står med båda fötterna på marken, och anser att djur mycket väl kan ha ett värde - bara genom att vara ett djur. Det krävs inget antropomorft perspektiv för det.

Smålandsposten tycker det är rimligt att forskare och politiker finns i nämderna, som representanter för forskarvärlden resp. allmänheten. Men där räcker det. Etiska beslut kan inte tas av någon som står på djurens sida, och någon som representerar djuren i en process som handlar om att utsätta djur för smärta och död behövs inte. En uppfattning som Smålandspostens ledarsida är tämligen ensamma om att ha, tack och lov. Man skulle nästan kunna säga att det är en märklig, för att inte säga absurd, inställning. Lite som i fablernas värld. Fast tvärtom.

6 december 2010

Fazer goes grönt

"Sysslar inte Fazer bara med godis?" är kanske den första tanken som dyker upp i huvudet när man hör Fazer och mat i samma mening? Men nej. I Sverige finns fem bagerier och 300 restauranger, konferensanläggningar och caféer som drivs av Fazer.

En del i företaget heter Fazer Food Service, och de sysslar med måltidstjänster samt bageri- och konfektyrprodukter i åtta länder.

Och så här skriver de i ett pressmeddelande från förra veckan. Spännande!

God, grön mat lagad från grunden borgar för mindre miljöpåverkan

Maten vi lägger på våra tallrikar står för ungefär en tredjedel av vår klimatpåverkan. Enbart köttproduktionen påverkar koldioxidutsläppen mer än vad trafiken gör. De senaste 20 åren har vi i Sverige ökat mängden kött vi äter med 40 procent. I genomsnitt äter vi 85 kilo kött per person och år. Både miljön och hälsan skulle vinna på om vi åt mindre kött och mer baljväxter, grönsaker, spannmål och potatis.

Därför är ett av de viktigaste miljömålen för Fazer Food Service att minska andelen animalier till förmån för vegetabilier. Vi uppmuntrar våra gäster att äta mer grönt, inte bara från våra generösa salladsbord utan även genom att erbjuda helgröna varmrätter samt aktivt vägleda gästerna till de gröna smakerna. Det främjar både hälsan och miljön.

På alla skolrestauranger erbjuder vi sedan i augusti 2010 minst en helgrön dag i månaden och under oktober uppmärksammades Vegetariska världsdagen genom en stor informationskampanj för elever och lärare.

Och nu blir det reklam från köttindustrin...

Foto: Djurrättsalliansen, http://www.ettlivsomgris.se/
Idag skriver Scan på SvD:s debatt... nej, sorry. Jag blandade ihop saker och ting. Det är ju veterinärern Sten Olof-Dimander på från Svenska Djurhälsovården som skriver på SvD:s debattsida!.

Sten-Olof Dimander vill med sitt debattinlägg motsäga Jesús Alcalá, som i en tidigare debattartikel skriver att myndigheternas hantering av "grisskandalen" i praktiken innebär att det är fritt fram att låta grisar lida. Inte alls, hävdar Sten-Olof Dimander, som menar Djurrättsalliansens bilder inte alls överrenstämmer med verkligheten. Och han vill därför:

"en gång för alla slå fast: Aktivisternas bilder stämmer inte överens med hur det ser ut på svenska gårdar, Sveriges grisuppfödare ska inte skämmas för sin djurhållning. [...] Sverige har världens absolut bästa förutsättningar för en hållbar grisuppfödning."
Gott så. Alla har rätt till sin åsikt. Men att fråga sig vem som säger vad (och varför) är nödvändigt.

Sten-Olof Dimander skriver sin debattartikel som VD för Svenska Djurhälsovården. Svenska Djurhälsovården är ett veterinärt företag som främst arbetar med djurhälsofrågor, rörande bland annat grisar.

Företaget har tre delägare: Avelspoolen AB ("de svenska privatslakteriernas samlade röst i branschfrågor"), KLS Ugglarps ("Sveriges näst största slakteriverksamhet") - och Scan AB. Tre ägare som alla tjänar tjänar pengar på att avla fram, slakta och sälja döda svenska grisar.

Så naturligtvis ligger det i Avelspoolens, KLS Ugglarps och Scans ekonomiska intresse att den svenska allmänheten invaggas i tron att svenska grisar har det tipptopp, bäst i världen. Något annat gör att dessa företag förlorar pengar. Och där hittar vi - rent krasst - anledning ("vem, vad och varför") till dagens inlägg om grisar på SvD:s debattsida.

5 december 2010

GP om de djurförsöksetiska nämnderna

"I Göteborgs djurförsöksetiska nämnd sitter sex forskare och sex lekmän, samt ordföranden med utslagsröst. På lekmannasidan finns fyra politiker, en representant för Djurskyddet Sverige och en för Djurens rätt.

I senaste numret av Djurens Rätt sågar Louise Hernander, lärare och zoolog med inriktning mot djurskydd, den sammansättningen. Hon kräver att politikerna ersätts med representanter för djurskyddsgrupper.

Det skulle säkerligen bädda för hetsiga diskussioner. Men skulle det gagna det allmänna bästa?

Det finns flera parter som bör få insyn och kunna påverka, varför politikerna har sin plats. De skall företräda den allmänhet som ofta känner stor omsorg om djuren, men också en allmänhet vars inställning till försök på mindre djur blivit lite mer tillåtande (enligt Eurobarometern)."
Göteborgs-Postens ledare skrivare om de djurförsöksetiska nämnderna. Det där med att politikerna skulle företräda allmänheten skulle nog klinga mer trovärdigt om diskussionen i nämnderna, besluten som tas - och det som djuren utsätts för som ett resultat av dessa beslut - gjordes offentligt. Om politikerna ska företräda allmänheten, borde då inte allmänheten ges en möjlighet att vara informerad? För hur ska annars allmänheten kunna veta något? Egentligen är det bara Djurens Rätt som håller koll på samtliga de djurförsök som pågår i Sverige, och det är endast vi som lyfter fram dem i dagsljuset - http://www.stoppaplågsammadjurförsök.se/.

Mer i GP om nämnderna: Forskare styr etiska nämnden och JO kritiserar jävig djurförsöksnämnd

3 december 2010

Nya tider - härliga pälstider

Den här annonsen för Apoliva (en serie hygien- och kroppsvårdsartiklar för hud och hår från Apoteket) i senaste numret av Hälsa ter sig vid ett snabbt ögonkast inte mycket roligare än någon annan annons:


Vad som däremot är roligt är det småstilta uppe till höger:


Visst känns det som nya härliga tider?

2 december 2010

Moraltest: Elisabeth Ohlson Wallin

"Att bråka med köttindustrin, det är som att bråka med påven ungefär."
Detta, och annat som rör djur, pratar fotografen Elisabeth Ohlson Wallin om i P3 Christers Moraltest. Lyssna här.

Veguacting Robin

Robin Quivers är en amerikansk radiopersonlighet, mest känd för hennes medverkan i The Howard Stern Show. 2007 började hon äta vego, men att laga vego har hon fortfarande inte lärt sig.

Detta är förutsättningarna för, och anledning till Veguacting Robin. En serie matlagningsprogram där kocken Gavan Murphy lär Robin Quivers laga vegomat.

Det första programmet finns ute nu, och hela matäventyret följer man på vegucatingrobin.com. Nedan finns först trailern för programmet, samt det första avsnittet, då de lagar bönsoppa.



1 december 2010

September, Thomas di Leva och Adam Tensta bland artisterna i Djurens Rätts kalender 2011

Nu är Djurens Rätts kalender för 2011 här! Sveriges musikelit ställer för andra året i rad upp för djurens rättigheter. Artisterna i den nya kalendern är Marie Picasso, Britta Persson, Adam Tensta, Marina Schiptjenko, Patrik Arve, Linda Sundblad, Caroline af Ugglas, Dennis Lyxzén, September, Khoma, Regina Lund och Thomas di Leva. 


Överskottet av försäljningen av kalendern går till Djurens Rätts arbete för djuren. Månad för månad berättar de olika artisterna om sina favoritdjur och vilka djurfrågor som ligger dem varmast om hjärtat.

Det här är till exempel Marie Picassos svar på frågan om vilken djurfråga som engagerar henne mest:

– Jag är alltid på djurens sida och brinner helt för allt som gynnar djuren och vad som ger dem ett fint, värdigt och kärleksfullt liv.

Och så här säger Patrik Arve:
- Delfiner och vargar berör mig starkt, men kanske är tigern det djur som jag särskilt värnar om. Jag tycker det är svårt att välja ett djur. När det gäller att värna om en viss grupp vill jag inkludera alla. Då mitt artistnamn är Swedish Tiger känner jag mig dock manad att slänga in ett stort HJÄLP för jordens bara cirka 3 500 tigrar i frihet.

Djurens Rätts ordförande Camilla Björkbom hoppas att artisternas engagemang gör att många får upp ögonen för djurens lidande:

– De här tolv artisterna står upp för dem som går på fyra ben, har fjädrar eller fjäll. Behandlingen av djur är en av vår tids viktigaste etiska frågor. Flera artister i kalendern frågar sig hur det är möjligt att vi människor utnyttjar andra levande, kännande varelser så hänsynslöst som vi faktiskt gör idag. Djur har rätt till liv där deras naturliga beteenden respekteras.

"Fritt fram låta grisar lida"

Jesús Alcalá har tidigare granskat myndigheternas hantering av "minkskandalen" (Djurrättsalliansens bilder från svenska pälsfarmer) under rubriken "Valfrågan som begravdes". Nu granskar han på samma sätt "grisskandalen" (Djurrättsalliansens bilder från svenska grisfabriker) under rubriken "Fritt fram låta grisar lida".

Kritiken riktas främst mot åklagaren som lade ner förundersökningen rörande brott mot djurskyddslagen, och mot den sakkunnige (statsveterinär och adjungerad professor) vars yttranden låg till grund för att förundersökningen till slut lades ner.

Alcalá i SvD:s Brännpunkt:
"Där Länsstyrelsen ser "grisar med grava rörelsestörningar" ser de sakkunniga i stället en gris som "förefaller ha ont". Där Länsstyrelsen urskiljer "en döende gris som ligger på sidan och rör sig knappt" så noterar den sakkunniga bara en gris som "möjligen" inte kan resa sig och detta kan "bero på smärta från bakbenet, men även bero på nyvakenhet". Ser Länsstyrelsen en gris "med stora bölder" på vänster framben och tycker Länsstyrelsen att denna gris är "utsatt för ett onödigt lidande" så tycker de sakkunniga att "grisen verkar ha ont i benet men uppvisar ej generell smärta".

Slår Länsstyrelsen fast att här har man brutit mot djurskyddsreglerna, uttrycker sig de sakkunniga så här: "brister i hanteringen av enskilda sjuka och skadade djur kan föreligga, men i de individuella fallen går det inte utifrån filmsekvenserna att till 100 procent intyga att inte rimliga åtgärder vidtagits för att undvika lidande".

Denna sista formulering är den grund åklagaren åberopar för att lägga ned förundersökningen."