17 april 2011

Djurpolitik

Från SR Ekot:
"Regeringen kommer att förlora ytterligare två omröstningar i riksdagen, den här gången handlar det om djurskydd. Bland annat finns nu en majoritet för förslaget att förbjuda kastrering av smågrisar utan bedövning.

[...]

Hangrisar måste kastreras före slakt eftersom köttet annars utsöndrar en frän lukt. Därför utförs det över 4 000 sådana ingrepp varje dag i Sverige genom att sädesledare och blodkärl skärs av.

Att det här gör ont på grisarna är expertisen enig om, men landsbygdsminister Eskil Erlandsson vill ändå inte lagstifta emot detta.

– Lagstiftar vi om ett tvång i Sverige innebär det att alla måste utföra det. Då stiger priset på det svenska köttet och då väljer handeln att köpa det kött som är billigare, där den här kostnaden inte finns i utlandet, säger Eskil Erlandsson.

Eftersom de rödgröna partierna och Sverigedemokraterna nu är överens så kommer regeringen att få i uppdrag av riksdagen att ta fram en sådan lag.

Den andra frågan som oppositionen är överens om när det gäller djurskyddet handlar om sex med djur. Ända sedan 1940-talet har Sverige saknat en lagstiftning som uttryckligen förbjuder människor att ha sexuellt umgänge med djur.

I praktiken är alla riksdagspartier numera överens om att det behövs en sådan lagstiftning, men allianspartierna hade velat invänta en utredning i frågan.

Miljöpartiets Åsa Romson är nöjd med att regeringen kommer att få ett tillkännagivande även i den frågan.

– Nu har det här dragit i långbänk, genom en utredning som inte är klar ännu. Man hänvisar till att det kanske kommer, och sådana saker. Då är det viktigt att riksdagen gör en markering att vi tycker att det ska finnas ett förbud mot sex med djur, säger Åsa Romson."

7 kommentarer:

 1. "– Lagstiftar vi om ett tvång i Sverige innebär det att alla måste utföra det. Då stiger priset på det svenska köttet och då väljer handeln att köpa det kött som är billigare, där den här kostnaden inte finns i utlandet, säger Eskil Erlandsson."

  Jag har läst många citat av Erlandsson där han kör det svaret. Om inte vi gör det så flyttar det utomlands. Aldrig kommer motfrågor. Kan vi inte införa en punktskatt på allt kött från grisar som kastrerats utan bedövning, oavsett i vilket land det skett? De producenter som kan bevisa att så inte skett slipper punktskatten. Finns det några hinder mot att genast införa en sån avgift, annat än att Erlandsson då mister sin vanligaste ursäkt?

  SvaraRadera
 2. Bengt,Varberg17 april 2011 14:39

  Mycket positivt att det tycks bli lagar som reglerar dessa frågor, men trist att Sverigedemokraterna är inblandade.
  Anonym 10.31, som jag ser det finns två hinder för det du föreslår, det minsta hindret är kontrollen av att detta efterlevs och det verkligt stora hindret är EU:s handelsregler, som aldrig skulle tillåta att Sverige ensidigt inför en sådan punktskatt.
  Jag säger som barnbarnen skulle ha uttryckt det: "Dumma EU!"

  SvaraRadera
 3. Bengt, har du någon källa till var i EU:s regler en sådan punktskatt förbjuds? Informationen nedan från Sveriges Riksdags EU-upplysning (se "Övriga varugrupper") kan enskilda länder som Sverige införa en punktskatt tycks inte utesluta det. Punktskatten i det här fallet skulle ju behandla alla produkter från grisar som kastrerats utan bedövning lika, oavsett i vilket EU-land de producerats.

  http://www.skatteverket.se/foretagorganisationer/skatter/punktskatter.4.18e1b10334ebe8bc8000478.html

  "Punktskatter
  Det finns speciella konsumtionsskatter på särskilt utvalda varor och tjänster. Dessa skatter kallas för punktskatter. De flesta punktskatter, likt andra skatter, ger staten inkomster men har ofta införts av andra skäl. Punktskatterna kan t.ex. användas för att styra konsumtionen i, en för samhället, önskvärd riktning. Exempel på detta är skatten på alkohol, energi och tobak. Dessa tre skatter är också våra äldsta punktskatter"


  http://www.eu-upplysningen.se/Amnesomraden/Skatter/Punktskatt/
  "EU-länderna har gemensamma regler för punktskatter

  EU-länderna har gemensamma regler om punktskatt, alltså den skatt som vi betalar när vi köper vissa speciella typer av varor.

  De gemensamma reglerna kräver inte att medlemsländerna ska ha lika höga punktskatter. EU har endast beslutat om vissa lägsta nivåer och ovanför dessa nivåer skiljer sig skattesatserna medlemsländerna emellan."
  [---]
  "Övriga varugrupper
  Medlemsländerna kan ha punktskatter även för andra varugrupper än alkohol, tobak och energiprodukter. Det är dock förbjudet för medlemsländerna att lägga interna skatter eller avgifter på varor från andra medlemsländer som är högre än de skatter eller avgifter som de lägger på liknande inhemska varor. Medlemsländerna får inte heller lägga skatter och avgifter på varor från andra medlemsländer som gör att de indirekt skyddar andra varor."

  SvaraRadera
 4. Jag skrev för snabbt. Tydligare första stycke:
  Bengt, har du någon källa till var i EU:s regler en sådan punktskatt förbjuds? Informationen nedan från Sveriges Riksdags EU-upplysning (se "Övriga varugrupper") beskriver inget generellt förbud. Punktskatten i det här fallet skulle behandla alla produkter från grisar som kastrerats utan bedövning lika, oavsett i vilket EU-land de producerats.

  SvaraRadera
 5. Bengt,Varberg17 april 2011 21:20

  Anonym, jag har ingen direkt källa, som du har. Jag gjorde ett antagande utifrån hur EU brukar resonera och jag är den förste att vara nöjd med att en sådan skatt kan införas, om den politiska viljan finns i Sverige.

  SvaraRadera
 6. Hej Bengt, Varför tycker du det är trist att Sverigedemokraterna är inblandade?

  Utan dom hade detta inte gott igenom. så jag tycker enbart det är positivt att dom fäller regeringen i den här frågan. Borgare verkar inte bry sig så mycket om djuren.

  SvaraRadera
 7. Bengt,Varberg21 april 2011 18:50

  swedenmac, du ställde en fråga direkt till mig och mitt svar blir att Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti, som jag inte känner någon som helst sympati för och nu får de positiv uppmärksamhet, som de inte förtjänar.
  Jag förväntar mig av ett parti som finns i Sveriges riksdag att de känner lika stark sympati för människor från andra länder och kulturer, som de känner för djur.
  Sverigedemokraterna har ingen genomtänkt politik överhuvudtaget, utom att göra Sverige rent från invandrare och de plockar "billiga poäng" på djurfrågor, som de egentligen inte bryr sig om. Sverigedemokraterna bryr sig inte ett dugg om djuren, men passar på att utnyttja sin vågmästarroll för att visa att de har makt (= vit makt)
  Kortsiktigt bra lagförslag för djuren, men på lång sikt hade det varit bättre om inte de rödgröna hade bildat en ohelig allians med Sverigedemokraterna i dessa djurfrågor, för det kommer vi alla, både djur och människor att förlora på i framtiden.
  Ett tolerant samhälle är inte Sverige-demokratenas "signaturmelodi" och då är dessa djurfrågor enbart populistiskt röstfiske. Ett tolerant samhälle grundar sig i respekt för både människor och (andra) djur.
  Förövrigt skriver du, swedenmac, att "borgarna"
  inte verkar bry sig så mycket om djuren och det är sant, men glöm inte att Sverigedemokraterna är det mest borgerliga högerpartiet i Sveriges riksdag. De är mer "bruna" än "blå", om du förstår.
  Kanske Sverigedemokraterna har Hitlers påstådda, men osanna, veganism som rättesnöre, det skulle inte förvåna mig.

  http://www.svenskbladet.se/politik/index.php?alias=sd_valde_in_normalbegavad_person_av_misstag.html

  Ovanstående länk ger bra information om Sverigedemokraterna.
  Nu blev detta mer politik än djurrätt, men djurrätt är ju politik, så jag hoppas att bloggägaren godkänner denna långa kommentar.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.