Den 9 augusti 2010 kunde Djurrättsalliansen presentera avslöjande bilder från svenska pälsfarmer. Men hanterades frågan korrekt av den då ansvariga jordbruksministern? Eller begravdes frågan om minkarnas förhållanden på svenska pälsfarmer mitt under brinnande valrörelse? Detta var ämnet för det förhör i konstitutionsutskottet som idag hölls med landsbygdsminister Eskil Erlandsson.
Djurrättsalliansen bilder upprörde många, så även ministrar och tjänstemän på dåvarande jordbruksdepartementet (idag landsbygdsdepartementet). Och redan dagen efter, den 10 augusti, kallade departementet till en videokonferens mellan dem och Jordbruksverket där ”minkskandalen” var enda punkten på dagordningen.
Avslöjandet om minkarna kom under brinnande valrörelse, men i och med myndigheternas raska agerande hanterades frågan på ett snabbt och konkret sett. Den alternativa tolkningen, som t.ex. Jesus Alcalá framfört i Svenska Dagbladet, är att man genom detta undvek att göra det hela till en större skandal än vad det blev, och därmed även till en valfråga.
KU-förhöret bevittnades av exakt en person på åhörarläktaren, och på ”de anklagades bänk” satt Eskil Erlandsson och ytterligare två personer. Och frågan som man uppehåll sig kring handlade till stora delar om vad som sades på mötet den 10 augusti. Jordbruksverket har uppfattat att man på mötet fick ett uppdrag av jordbruksministern. I Svenska Dagbladet citeras minister dagen efter och säga att han ”givit Jordbruksverket i uppdrag att ta fram en åtgärdsplan för att snabbt stoppa den vanvård som vi sett på bilderna”. En liknande formulering går även att hitta på Jordbruksdepartementets (idag landsbygdsdepartementet) egen hemsida.
Att en minister agerar på detta sätt skulle dock innebära ministerstyre av den som var – och är – högst ansvariga för minkarnas villkor på svenska pälsfarmer. En minister kan inte själv ge ett verk ett sådant uppdrag. Och så har inte heller gjorts, menades Eskil Erlandsson. Under KU-förhöret beklagade han den felaktiga information som gick ut från honom och från hans departement. Initiativet fanns redan hos Jordbruksverket, så det fanns ingen anledning att ge ytterligare ett uppdrag.
Konstitutionsutskottets ordförande Peter Eriksson pressade ministern om varför han vid flera tillfällen i media gav uttryck för att han gav Jordbruksverket i uppdrag att utreda minkskandalen när så inte var fallet. Ministern beklagade att han hade använt fel ord och bad om ursäkt för det fel som begicks då. Han tror att misstaget beror på en felaktighet i den ursprungliga information som gick ut från departementet, och att den senare återupprepades.
Uppgiften för KU blir nu att försöka reda om det som sades då var fel, eller om det som sägs nu är fel menad Peter Eriksson.
Något som också fått kritik är Jordbruksverkets snabba hantering av frågan – redan den 13 augusti, fyra dagar efter skandalen, kunde verket meddelande att det inte förelåg någon vanvård av minkar i Sverige. Ministern fick frågan om varför det var sådan brådska, men menade att detta låg helt på Jordbruksverkets ansvar och inte på honom eller hans departement.
Landsbygdsminister Eskil Erlandsson är en skamligt jävig och korrumperad minister. Han vet att alla vet men han behöver inte bry sig. Eskil är användbar för kött- och pälsproducenterna, jägarorganisationer, skog- och markägare (och därmed svenska adeln), alltså alla mäktiga aktörer i Sverige. Då räcker det att han ser mysigt ut.
SvaraRaderaVarje vecka får man läsa om plågade djur. Det senaste för ett par dagar sedan, Gotland i en ladugård 6 döda nötkreatur och kalvar som hade så trångt att dom kunde inte lägga sig. Länsstyrelser slår larm att dom inte hinner sina kontroller. Eskil Erlandsson är högsta ansvarig för Djurskydd, Djurförsök, Djurskyddskontroll, Djuretik, Djurhälsa, Foder, Hund och katt.
Det är en stor skam ha ha en landsbygsminister i Sverige som inte värnar om våra djur,djuren i livsmedelsindustrin, såsåom våra burhöns lider av att inte få ha ett naturligt beteende--likaså vår minknäring där minkarna lider och inte heller där finns ett naturligt beteende. Detta förfaringssätt bör förbjudas i vårt land. Lägg ner äggproduktionen och minknäringen i Sverige 2011. mvh Ullamila
SvaraRadera