6 april 2011

Vi läser Magasin Morberg

Det hände något märkligt igår. Jag stod i kön i affären – och när jag kom ut hade jag ett ex. av Magasin Morberg i plastpåsen. Jag blängde ett tag på Per Morberg, och han blängde tillbaka på mig. Och det verkar ju onekligen vara en tidning som handlar rätt mycket om djur, tänkte jag. Den måste jag nog läsa, om så bara ett nummer för att testa. På plats i soffan senare på kvällen med tidningen i knäet inser jag dock att detta kanske inte var världens bästa idé.

För två veckor sedan var min tillfälliga kollega Lina på resemässan TUR i Göteborg. Hon, och flera av utställarna, var upprörda över en av deltagarna på mässan – ett företag som arrangerar jaktresor ner till den afrikanska kontinenten. Så vi lade upp en protest om det företag på vår webbplats. Och naturligtvis är det just detta företag som är nästan det första vi möter på två färgglada helsidor när man som läsare slår upp tidningen.

I övrigt är detta en tidning om Per Morberg som dödar, lagar och äter djur. Och om sprit, vapen, jakt, cigarrer och kaffe. Två kvinnor är med, varav den ena är död. Om tidningens kvalité överlag överlåter jag dock till någon annan att diskutera (själv tycker jag tonen och upplägget mest påminner om Killinggängets gamla bok Spermaharen).

Tidningens längsta reportage handlar om en fågeljakt i Tullgarns slott utanför Stockholm. Per är lycklig över att inte ha missat och att inte ha skadeskjutit, och en massa döda fåglar ligger på rad framför slottet. Och längre bak i tidningen är finansminister Anders Borg också som lyckligast när han jagar. Och visst, vi har alla lite olika preferenser och önskningar i livet, det är det inte så mycket att säga om. Men jag hör nog inte till tidningens målgrupp helt enkelt.

Vän av ordning skulle kanske hävda att det är bättre att veta vad man äter och att ”våga” döda det själv. Och att denna tidning egentligen inte är värre än vilken vanlig mattidning som helst där djur tillagas helt utan reflektion. Och vän av ordning skulle ha en poäng. Samtidigt som den där lyckan gör det svårt att förstå – kanske är ignorans och okunskap att föredra framför lycka? Eller...?

Tråkigast är nog dock Ernst Billgren, som sätter tidningens ton redan på sidan 18 genom att säga att djur är ointressanta därför att de gläfser, låter och måste äta. Till skillnad från djuret människan då – som inte gör annat än att gläfsa, låta och äta. Och producera märkliga tidningar.

10 kommentarer:

 1. Ett inte helt försumbart frågetecken är hur de ska följa upp det här numret när det känns som att de redan skrivit om allt redan i första numret? Är Per Morberg tillräckligt komplex för att leverera material och inspiration till ett regelbundet återkommande magasin? Nja, va.

  SvaraRadera
 2. Jag måste säga att det lilla jag har sett av Per Morberg i något av TV4:s jaktprogram säger allt jag vill veta. Och jag undviker så gott det går att ens titta på honom eller läsa om honom. Nu läste jag dock om honom och det bekräftade ju bara det jag trodde.
  Jag brukar tänka att de som dödar djur med lätt hand är inga snälla människor. Och det står jag för. Jag tycker också att de som inte ser djur som kännande varelser med tankar och rätt till sina egna liv, dessvärre också många gånger visar deras människosyn. Kort sagt inga människor jag skulle lita på för ens en sekund. Och då kan jag inkludera vår finansminister coh vissa andra så kallade högdjur också.

  SvaraRadera
 3. Attans, vad bra han är Magnus Linton.

  SvaraRadera
 4. Morbergmagasinets blotta existens väcker än en gång frågan: är det inte på tiden att djurrättsrörelsen skapar ett livsstilsmagasin?

  Det kryllar ju av begåvade och kreativa aktivister och inaktivister som borde slå sig ihop och göra något vettigt och läsbart.

  Bloggar är bra, men när folk står där vid tidningshyllan efter veckohandlingen och är som mest lättpåverkade, vore det då inte fantastiskt om de skulle lockas köpa en GOD tidning istället för ett jaktmagasin eller en köttreceptsamling?

  Tidningen behöver inte fokusera på enbart djurrätt, men ha det som grundprofil. Tänk en tidning som kan innehålla både mat, kultur, livsåskådning, politik och helt enkelt en massa intressant läsning, utan att vila på förtryckartanken. Är det omöjligt?

  SvaraRadera
 5. Tapetorkestern,
  det är absolut på tiden! Och omöjligt är det såklart inte om en grupp personer lägger manken till. Jag är för!

  SvaraRadera
 6. Tapetorkestern,vilken suveränt bra ide' tycker jag. Det behövs verkligen alternativ i tidningshyllorna.

  SvaraRadera
 7. Magasinet med den blängande Morberg ligger på kansliets köksbord. För den som strävar efter sänkt BMI fungerar den bra och så har jag äntligen slagit fast att människan härstammar från neanderthalarna. Tack Morberg för den kopplingen!

  SvaraRadera
 8. Magasin Morberg är fantastiskt.

  SvaraRadera
 9. Beror på vad man menar med fantastiskt, men ok.

  SvaraRadera
 10. Djuret människan är märklig som skriver bloggar, vars syfte är att påverka och förändra andra djur/människors naturliga kostvanor där både kött och grönsaker från naturen ingår.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.