28 april 2011

Gårdagens riksdagsvotering

Nu finns sammanställningen av gårdagens omröstningen i riksdagen, då ett par olika frågor som rör djur togs upp - sammanställningen finns här. Nu är inte jag någon politisk expert precis, men jag tänkte försöka mig på att sammanfatta det viktigaste som beslutades. Notera dock att ett flertal motioner avslogs med hänvisning till den redan pågående översynen av djurskyddslagen.

Motionen som rörde "ett förbud mot att utnyttja djur på cirkus" blev nedröstad med röstsiffrorna 176 mot 138. Vilket ändå får ses som väldigt många oväntade röster för en djurfri cirkus, tycker jag.

Det beslutades att fortsätta arbeta för att förkorta djurtransporterna, men förslaget att stoppa alla subventioner till transporter av levande djur röstades ner med 257 mot 57.

Riksdagen beslutade med acklamation att man vill ha ett utökat förbud mot djursex.

Pälsomröstningen blev om bekant ett nedarlag för minkarna. Så här röstade partierna i den frågan, där en ja röst innebär ett nej till förbättrade förhållanden för minkarna (och en nej-röst följakligen ett ja till detsamma).


Ett förbud mot kastrering av grisar utan bedövning röstades också igenom, enligt nedan. En ja-röst innebär att man röstade för en lagstadgad bedövning, en nej-röst att man röstade emot.


En motion om talerätt för djurskyddsorganisationer i juridiska processer som rör djur avslogs med acklamation.

1 kommentar:

  1. Men är de sjuka i huvudet eller? Hur kan man ens överväga att rösta för minkfarmar och för obedövad kastrering?

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.