8 april 2011

Fantasilöst Varberg

"Det är socialnämnden i Varbergs kommun som har avslagit Vänsterpartiets motion med argumentet att barnen kommer att få svårt att få i sig tillräckligt mycket protein och vitaminer."
Citat från Hallandsekot. Motionen handlade om en vegetarisk dag i veckan på skolorna i Varberg - vilket i praktiken skulle inneburit att de barn som äter kött hemma till frukost och till middag/kvällsmat skulle äta 1 vegetarisk måltid av 15 under en vanlig vecka. Men nu går ju inte det.

Och medan detta händer så trillar vegetariska barn i Varberg av pinn så att det står som spön i backen på grund av diverse obehagliga bristsjukdomar.

Och jo, Socialnämnden i Varbergs kommun avslog även möjligheten att på försök införas vegetarisk mat som alternativrätt en dag i veckan där det är möjligt att servera två rätter.

11 kommentarer:

 1. Hur kan en socialnämnd få fatta beslut som är baserade på fördomar och okunskap?! :-(

  SvaraRadera
 2. Även om de flesta politiker inte är några vidare djurvänner, så är det väl på tiden att de börjar tänka på miljö och klimat i alla fall. Att de slutar låtsas som om inte detta samband existerar. Okunskap i båda ändar på något sätt.

  SvaraRadera
 3. Bengt, Varberg8 april 2011 22:44

  Detta har jag missat, fast jag bor i Varberg och följer kommunalpolitiken väldigt noga och alldeles särskilt denna typ av frågor.
  Detta har jag inte läst eller hört något om, men det är hursomhelst väldigt tråkigt.
  Det förvånar mig om det vore socialnämnden som har fattat detta beslut, det är egentligen omöjligt, kanske är det barn och utbildningsnämnden, som är ansvarig för skolverksamheten eller mest troligt sevicenämnden, som ansvarar för skolmaten.
  Måste kolla om detta ärende har varit uppe i kommunfullmäktige, då det som beskrivs i Peters blogg strider mot Varbergs kommuns policy om närproducerat, ekologiskt och klimatsmarta produkter i kommunens matlagning.
  Som varbergsbo känns detta detta konstigt hanterat och att jag inte har hört talas om det.
  MINST en vegetarisk måltid i veckan i skolmatsalen är ett minimikrav!
  Jag ska försöka återkomma om detta.

  SvaraRadera
 4. Bengt, Varberg9 april 2011 01:24

  Detta är mycket märkligt, men jag måste ju tro på det som Hallandsekot har rapporterat, men jag har läst samtliga protokoll från barn och utbildningsnämnden, servicenämden, socialnämnden och kommunfullmäktiges möten under mars månad 2011 och där har inte denna fråga varit uppe, för det kan väl inte vara en äldre nyhet som har kommit upp nu...............eller?
  Då denna sak är viktig för mig och naturligtsvis viktigast för skolbarnen och deras valmöjlighet till en djurfri kost, förstås viktigt för djuren och klimatpåverkan kommer jag att undersöka detta ytterligare.
  Detta kan ju ha betydelse för andra kommuners ställningstagande i frågor vad det gäller vegetarisk kost.

  SvaraRadera
 5. Och här kommer lite bra argument från Oskarshamn, via förvaltningschefen på barn- och ungdomsförvaltningen, Eva Lundin:

  "Eva Lundin menar i sitt yttrande om motionen att även vegetarisk kost har en negativ påverkan på klimat och miljö."

  "Det är i sammanhanget inte lämpligt att välja en måndag eller fredag, med tanke på de barn som inte har tillgång till lagad mat under helgerna, påpekar Eva Lundin."

  SvaraRadera
 6. Och källan till detta är http://www.nyheterna.net/nyheter/oskarshamn/vill_inte_ha_koettfri_maandag

  SvaraRadera
 7. Det är nästan otroligt vilken okunskap en del av våra politiker besitter. Är det därför de har blivit politiker?
  Det spelar ju ingen roll om man är höger eller vänster, men det finns inget som ursäktar att man inte tar till kunskap när man ska bestämma över oss andra.

  SvaraRadera
 8. Bengt, Varberg10 april 2011 17:07

  Denna ytterligare kommentar av mig i samma ämne, kanske inte är så intressant för er som inte bor i Varberg, men kanske det ändå har ett visst allmänintresse. Det kanske kan ge lite insyn i hur långsamt de politiska kvarnarna maler. Den motion som saken gäller lämnades in till Varbergs kommunfullmäktige av Vänster-partiets gruppledare i april 2010(!)och nu har frågan varit uppe för beredning i barn- och utbildingsnämnden, som alltså föreslår att kommunfullmäktige avslår motionen, med anledning av att försök redan pågår. Vad dessa försök består i har inte ännu gått att få klarhet i.
  Socialnämnden är dock försiktigt postiva till att prova en vegetarisk rätt i veckan som komplement till köttkosten (mitt ordval)inom deras område.
  För att sammanfatta så har denna motion alltså inte varit uppe i kommunfullmäktige, så det finns fortfarande ett visst hopp, om än litet, att Varberg kan införa en vegetarisk (köttfri) dag för skolbarnen. Att socialnämnden är mer positiv än barn- och utbildingsnämnden innebär att hoppet lever när kommunfullmäktige är lite kluvet i frågan över partigränserna.
  (Så fortfarande går det att säga att man är varbergsbo utan att skämmas om man besöker andra städer och delar av vårt land! OBS, ett skämt!)

  SvaraRadera
 9. Bengt,Varberg10 april 2011 19:20

  Snacka om att byta ämne...den nye socialdemokratiske partiledaren Håkan Juholt har redan hunnit meddela att han är för urskillningslös vansinnesjakt på varg, fast han kallar det licenensjakt förstås, det låter mer elegant.
  Sedärja, godnatt Herr Juholt, du verkar sätta dig in i frågor rejält innan du bestämmer vad du tycker är rätt.
  Förövrigt är väl knappast Herr Juholt det socialdemokratiska partiet, han är dess represenant, så han kan bli "överkörd" av partivänner som är smartare än denne "snabbtänkte" ledare, som redan tycks ha passerat bästföredatum.
  Ursäkta om jag skriver mycket och ofta nu och ursäkta framförallt för att jag byter ämne mitt i en diskussion, men jag blir så djäkla besviken på denne Håkan Juholt, som likt en indian borde lägga örat till marken för att lyssna in och lära innan han uttalar så kategoriskt om saker, som han inte har en aning om. Kanske det kallas "profilering" på politikerspråk att vara snabb med synpunkter.
  Godnatt herr Juholt, hos mig har du redan gjort ditt!

  SvaraRadera
 10. Jag kom att tänka på en text på en humorsajt med hittepånyheter. Kanske var det så de varbergska lokalpolitikerna tänkte? :-)

  http://www.svenskbladet.se/stockholm/index.php?alias=medelalders_man_tvingades_ata_vegetarisk_lunch.html

  SvaraRadera
 11. En liten uppdatering kring denna fråga finns idag hos Hallands Nyheter: http://hn.se/nyheter/varberg/1.1180263-njae-till-vegeterisk-mat-i-skolan. Roligt att de noterat att det bloggats och twittrats om nyheten!

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.