10 maj 2011

"Life is good on our fur farm"

"Vi tolererar inte smutskastning och framställning som bygger på missvisande och osanna uppgifter som producerats för att skada vår näring. De bilder som cirkulerat i media är inte representativa."
Jörgens Martinsson, VD, Sveriges Pälsdjursuppfödares Riksförbund i SvD den 3 september 2010
I senaste numret av Europaparlamentets egen tidning The Parliament Magazine har den europeiska pälsdjursuppfödarorganisationen EFBA en annons för sitt nya projekt "WelFur", en slags djurskyddscertifiering av pälsfarmer. Pälsbranschens slogan för WelFur-projektet är "Our future, our reputation" (Vår framtid, vårt rykte). Och det säger egentligen allt. De inser hur mörk framtiden ser ut för dem, och att pälsfarmning är ett fult ord som de flesta förknippar med djurplågeri. I ett sista desperat försök att rädda sitt skamfilade rykte satsar de på pratande minkar som älskar sin farmare och inte kan önska sig mer av livet än att födas upp i burar och dödas för sin päls.

Om Sveriges Pälsdjursuppfödares Riksförbund är intresserade av att rädda sitt rykte och på allvar bryr sig om "missvisande och osanna uppgifter" föreslår Djurens Rätt att de lämnar EFBA omedelbart. För mer pinsamt än så här blir det inte.Lena Lindström
Etolog
Djurens Rätt

23 kommentarer:

 1. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4496531

  Är det den här utredningen som det har babblats om hur länge som helst?

  SvaraRadera
 2. Ja, det är den. Och den går nu på remiss fram till 2 september (Djurens Rätt är en av remissinstanserna).

  SvaraRadera
 3. Nu finns vår första kommentar till förslaget på http://www.djurensratt.se/portal/page/portal/djurens_ratt/sidor/foreskrifter-jordbruksverket110510

  SvaraRadera
 4. Vad annat är är att vänta av desperata känslolösa djurplågare?
  Pinsamt dåligt upplägg och det säger allt om personerna bakom denna vidriga industri!
  Upp till kamp!
  För kampanjen är väl inte ett skämt, vilket man frestas att tro, det är ju så otroligt pinsamt dåligt. Reklambyrån bakom detta kommer nog att få ett antipris för världens sämsta reklamkampanj.

  SvaraRadera
 5. En annan anonym11 maj 2011 18:34

  Kampanjen är ett uttryck för minkplågarnas sista desperata dödsryckningar innan det oundvikliga slutet för deras vidriga verksamhet.
  Det är svårt att veta om man ska skratta eller gråta åt den mest korkade reklamkampanjen, som någonsin har setts.
  Peter Nilsson och läsare, vad kan jag göra förutom att vara medlem i Djurens Rätt för att förbjuda minkfarmningen?
  Jag förstår inte riktigt uppmaningen till de svenska minkplågarna att lämna EFBA (se ovan)!?
  Det är väl bra att de svenska minkplågarna är med där, då visar de ju sin rätta inställning, de är ju en del av en global djurplågarindustri, varför skulle de ta avstånd från sin egen organisation?
  Skulle de svenska minkarna få det bättre om minkplågarna i Sverige inte deltog i en ytterst pinsam reklamkampanj om minkuppfödningen. Det måste ju vara bra om de svenska minkplågarna visar sig tillsammans med den lika förfärliga verksamheten i Europa/världen.

  SvaraRadera
 6. En annan anonym,
  om den svenska pälsdjursbranschen står för vad de säger så borde de ta avstånd från sina europeiska kollegor. Men detta har ännu inte skett.
  Ett förbud i Sverige kommer att ske genom ett politiskt beslut som i sin tur kommer att vara ett resultat av en överväldigande opinion mot pälsfarmer. Så det är den opinionen vi tillsammans måste bygga upp.

  SvaraRadera
 7. En annan anonym11 maj 2011 23:43

  Det är klart att den svenska pälsdjursnäringen INTE står för vad de säger, så jag förstår inte ditt svar Peter Nilsson.
  Jag förstår fortfarande inte varför svenska minkfarmare borde ta avstånd från sina europeiska kollegor, de sysslar ju med samma verksamhet?!
  På vilket sätt skulle de svenska minkarna få det bättre om farmarna ställde sig utanför sin egen organisation, de sysslar ju med samma djurplågarverksamhet. För det är väl inte en liten förbättring med leksaker i burarna vi kräver?!
  Det är med nödvändighet ett politiskt beslut som krävs för att stänga all pälsdjursuppfödning i Sverige för djurplågana lär inte göra det av egen fri vilja, då det är deras levebröd, vilket är ett förfärligt sätt att tjäna pengar på.
  Många verksamheter stängs ner pga. förändringar och då får ägarna och de anställda skaffa sig nya jobb, så det är inte ett dugg synd om djurplågarna tvingades att skaffa sig ett hederligt arbete.
  Lite mer förklaringar önskas!
  Gärna mer tips om hur jag kan engagera mig för minkarna/mot pälsdjursuppfödningen i Sverige/Europa/Världen, för det är samma elände överallt.

  SvaraRadera
 8. Uppmaningen i blogginlägget handlar inte om att minkarna i Sverige, det handlar om att den svenska pälsbranschen måste ta avstånd från sin europeiska samarbetsorganistion om de vill behålla trovärdigheten i sin argumentation.

  Kampen mot pälsdjursuppfödningen ser olika ut runt om i Europa och i världen. Själv tror jag på att "gräva där du står" - att arbeta för att göra Sverige till ett förgångsland för andra länder att ta efter.

  SvaraRadera
 9. Är det inte ett tecken på svaghet när myndigheter och politiker lyssnar så lite på er? Jag tror att ert samarbete med Djurrättsalliansen har försvagat era möjligheter. Ni har tappat er trovärdighet.

  SvaraRadera
 10. Men jag skulle inte säga att myndigheter och politiker lyssnar så lite på oss. Man kan ta frågor som kastrering av grisar och djursex som argument för motsatsen. När det gäller de pälsfarmerna så är detta en fråga vi varit med och satt på dagordningen, och en fråga som politiker idag måste ta ställning till. Även det är ett tecken på att de lyssnar, även om inte de inte alltid tycker som vi.

  SvaraRadera
 11. Vad menar Lena och Peter egentligen? Jag tycker att ni argumenterar helt fel. Jag håller med "En annan anonym". Verksamheten ser precis likadan ut ju. Ge dem inte cred!!!

  SvaraRadera
 12. Vi ger dem inte cred. Vi säger att de inte är trovärdiga i sin argumentation om hur de framställs i media så länge de är kvar som medlemmar i sin europeiska samarbetsorganisation.

  Detta handlar som sagt inte om förhållandena på minkfarmerna.

  SvaraRadera
 13. En annan anonym12 maj 2011 17:45

  Jag förstår fortfarande inget av det Lena Lindström och Peter Nilsson framför i denna viktiga fråga!
  Borde inte Djurens Rätt använda denna löljiga och falska reklamkampanj mot de svenska pälsjursuppfödarna. Det är ju ett gyllene tillfälle att visa hur förljugna och patetiska de är. De svenska pälsdjursuppfödarna står ju faktiskt bakom denna "reklam"
  Tre frågor:
  - Varför uppmanar Djurens Rätt de svenska pälsuppfödarna att lämna organisationen EFBA?
  Det är väl bra att de visar sin eländiga verksamhet, för ingen någorlunda normalbegåvad person kan uppfatta reklamen på annat sätt än att de har något att dölja.
  -Vilken trovärdighet är det som de svenska djurplågaruppfödarna måste bibehålla i sin argumenation? Vad det gäller djurens förhållanden så har de noll trovärdighet.
  Menar ni att de svenska pälsdjursplågarna skulle ha större trovärdighet än sina kollegor i andra länder??
  - Varför berör inte detta förhållanden för svenska minkar som plågas i sina burar? Jag upprepar och blir tjatig, svenska djurplågare ingår i den organisation, som genomför en smutsig kampanj och därmed berör det förstås svenska minkar, eller?
  Jag tror att ni har gjort ett feltänk av stora mått.

  SvaraRadera
 14. Bra frågor, "En annan anonym" .
  Vi vil ju alla här djurens bästa och varför då inte göra det bästa!?
  Det hade varit intressant om Lena Lindström ville ge sina synpunkter här, det var ju hon som stod bakom detta blogginlägg, som ger fler frågor än svar.

  SvaraRadera
 15. Ann-Liz och Johan12 maj 2011 20:28

  Är det ett pedagogiskt problem att förklara att varför det finns finns så många frågetecken, eller är det en djurskyddsfråga eller en djurrättfråga eller allt på samma gång?
  Om de är något som det vore enkelt att få majoriteten av svenska folket och politikerna med sig på så är det ett förbud mot farmning av pälsdjur, så missa inte nu chansen!

  SvaraRadera
 16. Hej!

  Man kan naturligtvis tycka olika om saker och ting, men jag förstår inte riktigt varför ni tror att jag och Lena tycker något annat än vad ni gör? Vi säger ju egentligen samma sak, men på olika sätt. Vår poäng är att om inte SPR agerar kring denna reklamkampanj så har de själva bevisat just de saker som En annan anonym skriver här ovan.

  Men svar på frågorna ovan:

  ”Varför uppmanar Djurens Rätt de svenska pälsuppfödarna att lämna organisationen EFBA?”

  När de avslöjande bilderna från svenska pälsfarmer kom ut gick SPR ut i media och sa att bilderna inte var en representativ bild av verkligheten. Och nu deltar man indirekt i en reklamkampanj som inte heller den visar upp en representativ bild av verkligheten. Så, om inte SPR lämnar EFBA faller deras argumentation och deras trovärdighet. Och en pälsbransch utan trovärdighet är bra för djuren.

  ”Vilken trovärdighet är det som de svenska djurplågaruppfödarna måste bibehålla i sin argumenation?”

  Det är ju just deras trovärdighet vi ifrågasätter. Har de någon, eller har de inte?

  ”Menar ni att de svenska pälsdjursplågarna skulle ha större trovärdighet än sina kollegor i andra länder??”

  Om de inte går ur EFBA så har de själva bevisat för alla att så inte är fallet. Tydligare kan det inte bli. Bevis är bra.

  ”Varför berör inte detta förhållanden för svenska minkar som plågas i sina burar? Jag upprepar och blir tjatig, svenska djurplågare ingår i den organisation, som genomför en smutsig kampanj och därmed berör det förstås svenska minkar, eller?”

  Såklart. Och det är just de svensk pälsbranschen vi kritiserar i och med detta. Vi kan vara rätt säkra på att SPR inte kommer att göra något alls – och om så är fallet har de bevisat för alla precis det du säger.

  ”Jag tror att ni har gjort ett feltänk av stora mått.”

  Det får du såklart tycka.

  SvaraRadera
 17. Ann-Liz och Johan sa...

  det är redan en majoriterat av svensk folket som är mot pälsfarmning, det har våra opinionsundersökningar visat.

  Men minkarna förlorade alldeles nyligen en omröstning i riksdagen (http://www.djurensratt.se/portal/page/portal/djurens_ratt/sidor/riksdagen110427), så det kommer dröja innan frågan hamnar på politikernas bord igen. Det är Jordbruksverkets förslag till nya regler vi får sätta vårt hopp till i dagsläget.

  SvaraRadera
 18. Ännu ett exempel där det är uppenbart att Djurens Rätt saknar kompass.

  SvaraRadera
 19. Mathias,
  på vilket sätt? (Men jag gissar att du inte är så intresserad av att utveckla ditt resonemang.)

  SvaraRadera
 20. Visst kan jag utveckla mina tänker. Nu är dock mitt och flera andras inlägg borttagna.
  Jag är allmänt kritisk till djurskyddsreformism. Särskilt när det ideologiska /djurrätten/ helt utestängs.
  Här tycks Peter och Lena tycka att det är någon skillnad mellan EFBA och de svenska minkplågarna. Vilken? Oavsett om det finns någon så bidrar ni till att flytta fokus från det väsentliga. Samma sak gäller i frågan om kastrering av grisar och i er djurtransportkampanj ( som jag har hört är betald av köttnationalister). Tre exempel där djurrätten och det som är centralt om man står på djurens sida väljs bort.

  SvaraRadera
 21. Mathias,

  jag har inte tagit bort några inlägg, det är något problem hos Blogger (http://buzz.blogger.com/2011/05/blogger-is-back.html). Så förhoppningsvis kommer de snart tillbak.

  Nej, någon skillnad är det inte. I så fall missförstår vi varandra. Och detta var ett blogginlägg med en viss vinkel. Även jag är kritisk till djurskyddsreformismen, men jag tycker vi måste kunna formulera oss lite olika i olika sammanhang. Annars tror jag vi blir tråkiga att lyssna på till slut. Flyttar fokus tycker jag inte vi gör, kika gärna in på t.ex. http://www.djurensratt.se/portal/page/portal/djurens_ratt/sidor/foreskrifter-jordbruksverket110510 för att läsa om vårt fokus.

  När det gäller obedövad kastrering av grisar så har jag svårt att se hur det kan vara dåligt att man slutar med något som utsätter djur för onödigt lidande. Det är för mig en märklig inställning.

  Som sagt har vi arbetat mot långa djurtransporter i EU under lång tid, det är inget vi startat upp nu senaste året. Manifestationen på Sergels torg fick ett ekonomiskt bidrag av De gröna i Europaparlamentet - som nyligen lanserade en kampanj för en maxgräns på 8 timmar. Är det dem du räknar in i kategorin köttnationalister?

  SvaraRadera
 22. Mathias, käkat fultjack till lunch? "Jag har hört"-fotnoten är kanske inte riktigt nåt som hade hållit hela vägen om detta hade varit ett uppsatsseminarium. Eller?

  Jag var på Sergels Torg och snackade med Djurens Rätt den 16:e och jag kan summera det hela med att jag är stolt över att vara medlem i en så driftig förening!

  SvaraRadera
 23. Lena Lindström16 maj 2011 10:19

  Hej!

  Jag trodde det var uppenbart att uppmaningen till SPR är sarkastiskt! Jag menar bara att de borde tycka det är lite pinsamt att förknippas med en sådan reklam... och som ger en oerhört missvisande bild av deras verksamhet dessutom, vilket de ju sagt att de inte tolererar.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.