9 maj 2011

Filmstjärna från Water for Elephants misshandlad!

Den 15 april hade filmen "Water for Elephants" premiär i Sverige. Spelar i filmen gör Reese Witherspoon och Robert Pattinson, men filmens egentliga stjärna är den 42-åriga elefanten Tai (eller Rosie som hon heter i filmen).

Filmens skapare, stjärnor och djurtränare har hela tiden insisterat att Thai tränades med hjälp av omtanke, marshmallows och positiv inlärning. Men i dagarna har organisationen Animal Defenders International kunnat släppa ett filmmaterial som visar hur elefanterna tränats på "Have Trunk Will Travel", det företag som äger Tai och många andra djur som används vid filminspelningar. Filmen är från 2005 och visar hur elefanterna utsätts för elstötar och hur de blir slagna under "träningen". Mer information finns på http://www.ad-international.org/.

Välj en annan film när du går på bio. Det kan tyckas som en liten handling utan betydelse, men tusen små handlingar utan betydelse gör till slut skillnad. Din konsumentmakt är större än vad du tror. Plus att ditt hjärta kommer att kännas lite lättare när du går ut från salongen.

Movie star electric shocked from Animal Defenders on Vimeo.

17 kommentarer:

 1. Rekommenderar INGEN till att gå och se denna film (Water for elephants), var och såg den igår på bio och grät mig igenom nästan hela filmen... Mitt hat mot cirkusar i världen går inte att sätta ord på eller beskriva, helt ovetandes om vad filmen egentligen handlade om så ångrar jag mig något enormt i efterhand, mår fortfarande dåligt och kommer göra ett bra tag. Djuren plågas (visst, trots att det "bara är på film" så är det tyvärr såhär verkligheten ser ut, och jag vill inte ens tänka på vad djuren i filmen fått utstå både innan och under inspelning).
  Så ännu en gång, rekommenderar ingen till att se denna film. Jag är säker på att ni kommer ångra er, minst lika mycket som jag.

  Cirkusar världen över borde förbjudas. Har svårt att förstå mig på människor som väljer att gå och se dessa vidriga föreställningar och på så sätt stödja cirkusindustrin. Djuren har minst lika stor rätt som oss människor! Dessa som inte förstår det är inte värda livet.

  SvaraRadera
 2. Så OTROLIGT grymt!! Jag blir så upprörd, ledsen arg och det smärtar i hjärteroten när jag såg filmsnutten där de misshandlas!!! Vilka oerhört hemska människor det finns! Jag vägrar se denna film o ja ska sprida informatonen om detta så fler bojkottar Water for elephants!!

  SvaraRadera
 3. Kommer ALDRIG att se denna film. Vidrigt!!!!

  SvaraRadera
 4. Usch, att det finns sådana människor. Håller med ovanstående kommentar fullt ut. Jag var också och såg filmen här om dagen, men nu ångrar jag mig som i helsike. Det är inte rätt att dra in en massa pengar på djurmisshandel. Från och med idag ska jag ALLTID kolla upp sådant här innan jag beger mig till bion. Har nästan lust att skriva till film-producenten eller liknande. Tack för informationen iaf!

  SvaraRadera
 5. Ja vad det gjorde ont att höra djurens smärtskrik. Obegripligt hur mnskr kan beté sig så. Och obegripligt att ngn kan tycka detär ett nöje att se djur uppföra sig onaturligt till följd av faktisk misshandel. Bojkotta filmen

  SvaraRadera
 6. Kommer aldrig att gå på denna film .

  SvaraRadera
 7. hallegud den lille elefanten :( hur kan man göra så? Det är inget riktigt liv.. Dom ska få ströva fritt på afrikas savanner med sin familj. Thats it!

  SvaraRadera
 8. Fy vad hemskt stackars elefanten. Kommer aldrig se den filmen. Jag blev ledsen när jag såg videon

  SvaraRadera
 9. Ja det är ju hur fruktansvärt och onaturligt som helst. Alla borde egentligen fatta att det ligger misshandel bakom alla sådana här filmer, där djur skall bete sig onaturligt.
  Gå och se en vacker naturfilm istället!
  Louise

  SvaraRadera
 10. Detta är ett exempel på hur nätet kan dra igång saker utan att fakta kollas. Enligt de uppgifter vi fått från USA cirkulerar det en video från 2005, vilket också redogörs av den organisation som sprider videon, där Tai (elefantens namn) tränas på ett otillbörligt sätt. Detta är alltså flera år innan filmen spelades och även innan ens boken som filmen baseras på kom ut.
  Filmbolaget och filmskaparna kan därför tydligt dementera att varken Tai eller något annat djur behandlades illa under inspelningen.
  Det fanns även personer från American Humane Association på plats och de kan intyga detta.

  Thomas Runfors
  Informationschef SF Bio AB

  SvaraRadera
 11. Hej Thomas,

  Du har såklart rätt i att filmbolaget och skaparna bakom Water for Elephants inte specifikt kan klandras. Elefanten Tai har medverkat i flera andra filmer, reklamfilmer och musikvideos. Senare i sommar kan också ses i filmen Zookeeper.

  Men de uppgifter ADI har gått ut med handlar inte om förhållandena under inspelningen av Water for Elephants, en inspelning som – precis som du skriver – kontrollerats av American Humane Association (deras rapport finns på http://www.ahafilm.info/movies/mr.phtml?fid=8239). Det ADI:s film istället visar är hur djur som tvingas medverka i underhållningsbranschen genomgår sin ”grundträning”. Och den är långt ifrån acceptabel, vilket säkert även du tycker.

  I detta fallet ligger det huvudsakliga ansvaret hos det företag som tränat och som numera tillhandahåller dessa djur. Men det aktualiserar också frågeställningar om hur långt tillbaka i tiden filmbolagens ansvar sträcker sig, och även hur långt tillbaka i tiden de organisationer som kontrollerar inspelningarna ska ges möjlighet att kontrollera djurens träning.

  Att bojkotta Water for Elephants blir en aktuell och enkel symbolhandling, även om de inblandade säkert agerade i god tro. Det finns en baksida till det vi ser i denna film, och den är inte särskilt sympatisk - oavsett vem som är ansvarig. Och överlag finns det en problematik med djur som medverkar i filmer, en problematik som hanteras relativt bra i USA genom nämnda American Humane Association. Men i t.ex. Sverige finns ju ingen etablerad tradition eller organisation som kontrollerar hur djur under filminspelningar hanteras. Filmens värld är tillräckligt fantastisk även utan djur som far illa.

  SvaraRadera
 12. Thomas Runfors, detta är ett bra exempel på att nätet kan dra igång saker där fakta är kollade!
  Fakta är att djur i filmer, cirkus plågas för att de ska underordna sig och utföra vilka konstigheter som helst.
  Kanske inte just i den aktuella filmen, men vad har hänt innan dess, där finns det fakta!
  Money makes the world go round! och detta till vilket pris som helst.
  Informera dig Thomas Runfors!

  SvaraRadera
 13. Bengt,Varberg10 maj 2011 22:35

  Thomas Runfors, det går inte att trolla sig fri från skuld, lika lite som att det går att trolla med elefanter för att dem att göra det de egentligen inte vill.
  Visa civikurage och dra tillbaka den aktuella filmen från den marknaden.

  SvaraRadera
 14. Bengt ,Varberg10 maj 2011 23:30

  för att FÅ dem att göra.........
  "den" ska bort i sista meningen
  Ursäkta slarvskrivning tidigare.

  SvaraRadera
 15. Och när folk bojkottat denna film av humanitära skäl så kommer filmbolaget och SF gråta över alla fildelarna och kräva hårdare övervakningsregler för Internet vilket i framtiden effektivt kan stoppa sidor som "Djurens Rätt", "Amnesty" och liknande men inte fildelningen som dom använde som orsak.
  Eller oj, förlåt.. det är ju terroristerna dom vill åt, det är därför privata företag får åtala snorungar som tankat hem fel låt...
  (och om ni tycker att det är rätt att jaga terrorister på det sättet, tänk då på att vissa företag anser säkert att de som anmodar folk till bojkott av deras produkt är att likna vid terrorister)

  SvaraRadera
 16. tyvärr fick jag reda på detta först efteråt jag såg filmen...
  Filmen hade iofs ett starkt budskap om hur fel det är att behandla djur på cirkus dåligt då elefanten missahandlas i filmen. Men det känns helt värdelöst och falskt då filmbolaget inte har kollat upp Innan de anlitat ett sånt här företag.

  SvaraRadera
 17. Hade ingen aning om detta...älskade filmen..SÅ hemskt dom behadlar djuren..

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.