8 januari 2010

Djurens Rätt överklagar vargjakten

Djurens Rätt har skickat in ett överklagande av vargjakten till Naturvårdsverket. Den viktigaste anledningen är att den svenska vargstammen inte kan anses ha blivit tillräckligt stark.

- Det är skandal att regeringen tillåter jakt på vargar, särskilt under det år som EU bestämt att satsa på biologisk mångfald, säger Alexandra Leijonhufvud, Djurens Rätts förbundsordförande.

- Vargarna har inte på långt när uppnått tillräckligt antal för att anses vara säkrad och inaveln är hög. Vi är tacksamma över att fler organisationer tänker överklaga regeringens beslut att tillåta jakten på vargar.

Antalet djur uppskattas till runt 200 och vargarna är till och med närmare besläktade än helsyskon. Avskjutningen blir större än tio procent av hela populationen och då är inte den illegala skjutningen inräknad.

Djurens Rätt argumenterar bland annat:

* att den planerade jakten på 27 vargar allvarligt kommer att försvåra upprätthållandet av en gynnsam bevarandestatus för vargen i Sverige.

* att det är fel att tillåta jakt när den av riksdagen beslutade utvärderingen av etappmål med 20 föryngringar per år inte är färdig

* att det är olämpligt att medge undantag från förbudet att använda motorfordon i samband med jakt för att via skogsbilsvägnätet kunna spåra och ringa in varg.

* att det är otidsenligt och oetiskt att uppmuntra trofésamlande genom att låta jakträttsinnehavaren behålla vargskinnen.

Djurens Rätts överklagande av vargjakten finns att läsa i sin helhet på vår webbplats djurensratt.se

15 kommentarer:

 1. Underbart!
  Bröstet fylls av kärlek på ett pinsamt hippieaktigt sätt.

  SvaraRadera
 2. Det är självklart fel att i detta läge överhuvdtaget skjuta varg, men att det har skjutits flera alfadjur gör det hela ännu värre och dessa skjutglada galningar kallar sig viltvårdare, oj, oj, oj...

  SvaraRadera
 3. Jag läste just nu i min lokaltidning att fem alfadjur har skjutits i vargjakten och det är ju förfärligt för vargbeståndet.

  SvaraRadera
 4. Instämmer i alla tre kommentarer.

  Djurens Rätts styrelseledamot Ludvig Lindström skriver idag på Politikerbloggen, med ett annorlunda perspektiv på vargdebatten. Läs på http://www.politikerbloggen.se/2010/01/08/25342/#comments

  SvaraRadera
 5. Hej!

  Den 17 Januari kl 14:00 ska en manifestation hållas! Det är ytterst viktigt att vi är många den dagen. Jag ber om hjälp här. Även om DU inte kan komma kanske du känner någon som kan? Ni som är med i FaceBook kan använda er av linken nedan. Klicka på länken eller kopiera den och sätt in den i ditt adressfönster och bjud in mer folk, uppmana dom att i sin tur bjuda in fler. Så att stafettpinnen förs vidare hela tiden. Har ni frågor så maila till vargmanifest@gmail.com. Tack för er hjälp!

  http://www.facebook.com/event.php?eid=263619581162&ref=mf#/event.php?eid=243959427594&index=1

  SvaraRadera
 6. "När alfatiken rymde fanns det inget annat val för personalen på Skånes djurpark än att skjuta hela flocken.
  – De hade aldrig accepterat att leva utan sin mamma. Det hade aldrig fungerat, säger Alfred Lindskog, rovdjursförvaltare på djurparken sedan 11 år.
  Han beskriver gårdagens händelse som en fruktansvärd tragedi.
  – Det här är ingenting man vill göra utan den absout sista utvägen, säger han med tung röst."

  Ovanstående är citat från Aftonbladets nätupplaga, ang. det som hände på Skånes djurpark.
  Naturligtsvis en mycket sorglig händelse för vargarna, son sökte frihet, men det jag reagerar mest på är att alfatiken var så viktig, men ute i skogarna går det att skjuta alfatikar och alfahanar hursomhelst.
  Djäkla idioter på länsstyrelserna, Jägarförbundet och dårar till jägare.
  Vi måste alla som vill djuren väl protestera så att vargjakten aldrig mer upprepas.

  SvaraRadera
 7. Reagera genom Djurens Rätt ang. vargjakten, men skriv också gärna egna mail och brev till statsministern och miljöministern.

  http://www.regeringen.se/pub/road/Classic/article/117/jsp/Render.jsp?a=70269&m=popup&l=sv

  Epostadressen till miljöminister Andreas Carlgen, låt honom få 10.000 mail/dygn, så kanske han tänker till.

  SvaraRadera
 8. Bra att Djurens Rätt engagerar sig för vargarna. De behöver stöd både från Naturskyddsföreningen, Rovdjursföreningen och Djurens Rätt. Från er eftersom ni värnar om de enskilda vargarna utifrån deras rätt.

  Lindströms inlägg är dock ledsamt. Det är så okunnigt att jag sällan skådat något värre. Inte konstigt att han blir så ratad i bloggkommentarerna. Har ni ingen grundkurs i jaktfrågor som ni kan låta honom gå? Företrädare för vår organisation måste vara kunniga om de ska fungera som språkrör. Annars förstör det bara för oss enkla medlemmar.

  SvaraRadera
 9. Anonym, vi arrangerade faktiskt en grundkurs om jakt för några år sedan.

  Jag tror det finns en poäng i att diskutera ur olika perspektiv. Om argumenten håller eller inte brukar visa sig rätt snart.

  SvaraRadera
 10. Håller med Anonym 09.42 att Ludvig Lindströms inlägg är pinsamt okunnigt och naivt. Det är ju skrivet ur ett så barnsligt perspektiv, så man tror inte att det är sant.
  Bra att du uppmärksammade detta Anonym 09.42!
  Djurrättsrörelsen kan ju inte få någon trovärdighet med så naiva uttalanden.
  Förövrigt måste jag instämma i vad bl.a. Jonne har skrivit i en annan kommentarstråd att det har varit ovanligt mycket läsvärt och klokt skrivet om djuren den senaste tiden.

  SvaraRadera
 11. Håller med andra talare här. Djurens Rätts egen naken-janne visar prov på ett fantastiskt dåligt omdöme. Det han skrivit i vargjaktsfrågan är så förvirrat och okunnigt, och dåligt genomtänkt, att jag inte skulle tro det var sant om jag inte själv läst det. Jag undrar lite över hur han tänker kring delfinjakten i ”the Cove”. Är det också någonting att ställa sig ”neutral” inför (valar och delfiner är rovdjur som bekant, precis som t ex sälar och pingviner mm)? Eller är det bara vissa bytesdjur som känner lidande, och bara vissa rovdjur som inte ska få finnas? Tror Ludvig på riktigt att det finns ekosystem som fungerar utan rovdjur? Och att ”lyckan” skulle vara större i en sådan natur? Ludvig förstår väl att P-piller bara hindrar individer från att födas, och inte från att dö? Dör man inte av rovdjur så kan man dö av svält, kyla, infektioner/sjukdomar, i viltolyckor, eller av jakt. Vilka av de dödarna ser just den här styrelseledamöten som bättre än att dödas av ett rovdjur?

  SvaraRadera
 12. Apropå Lindströms uttalande så visar det ju på dilemmat i ett nötskal tycker jag. Något som anförs mot jakt är ju just allt detta lidande som djuren utsätts för. Visst orsakar jakten smärta och lidande, men kan nog bara anses utgör en liten del av allt lidande de kan få utstå. Och att säga att man för de vilda djurens talan med sån omsorg att de skall slippa allt elände och lidande med jakt. Om vi nu kunde fråga rådjuret om det vill slippa jakt så kan vi ju på samma gång fråga om det vill slippa exempelvis lodjur och kanske få hjälp att laga benbrott eller bota infektioner....Kontentan blir att ni "säger" till de vilda djuren att ni skall hjälpa dom slippa lida för en bösssa, men att lidandet från rovdjur får dom tyvärr stå ut med. Tror ni dom skulle vara nöjda med det ? Icke !

  SvaraRadera
 13. Anonym, detta är en av de saker som anförs mot jakt, men inte den enda. Det finns en skillnad mellan rovdjur som saknar möjlighet att göra ett val, och mellan människor som har denna möjlighet.

  Men visst är det en filosofisk diskssusion som är värd att diskutera.

  SvaraRadera
 14. Ja,frågan är vem som så att säga mår bäst av att en del av oss inte skulle jaga. De som inte jagar av mycket tydliga skäl eller djuren som inte jagas. Av all skit som vi utsätter djur o natur för så är inte jakt en av dom. Förstörda ekosystem, plast i havet ...ja listan är ju lång, men rätt skött jakt kan jag inte se som negativt mot djur o natur, utan bara neutralt. Själv har jag varken sett varg,björn,lo eller järv i det vilda, men längtar till den dagen o hoppas alla som vill ska kunna uppleva detta.

  SvaraRadera
 15. Ner med rovdjurjakten de har lika stor rätt att leva i sverige som vi människor.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.