13 januari 2010

Skillnaden på djurrätt och djurskydd. Och Göran Greider.

Vad är skillnaden mellan djurrätt och djurskydd?

Organisationen Djurens Rätt vill förbjuda pälsfarmning i Sverige. Organisationen Djurskyddet Sverige vill förbjuda pälsfarmning i Sverige.

Djurskyddet Sverige skriver på sin hemsida:
"Djurskyddet Sverige vill därför verka för ett förbud mot uppfödning av djur enbart avsedda för päls, så länge djuren inte får basala behov som rimliga rörelseytor, bad, klättermöjligheter och födosök tillgodosedda."
Djurens Rätt skriver på sin hemsida:
"Djurens Rätt anser att djur inte är kläder. Vi arbetar för ett förbud mot pälsdjursnäringen i Sverige."
Diskussionen om djurrätt och djurskydd - och dess relation till varandra - är mer komplex än så. Men det finns en skillnad, en skillnad som är väldigt tydlig och viktig att känna till.

För övrigt tycker jag att Görans Greiders ledare i dagens Dala-Demokraten är obligatorisk läsning: Varför finns det djurparker?

10 kommentarer:

 1. Ja, varför finns det djurparker? Bra fråga. Göran Greider har en poäng.

  SvaraRadera
 2. Tack så hemskt mycket för bion igår! Glömde säga det.

  SvaraRadera
 3. Jag <3 Göran Greider.

  SvaraRadera
 4. Jessica, tack själv, kul att du kom!

  SvaraRadera
 5. "Men det finns en skillnad, en skillnad som är väldigt tydlig och viktig att känna till"

  Ovanstående är ett citat, en mening från blogginlägget och jag förstår vad du menar, men uttalandet känns lite oavslutat.
  Visst kan vi läsare dra våra egna slutsatser, det är kanske så du tänker, men det känns som om du gör ett oerhört viktigt påståånde utan att bekräfta vad det som är den tydliga skillnaden mellan djursskydd och djurrätt.
  Du överlämnar detta till läsaren och det kan ju vara pedagogiskt riktigt, men ur mitt perspektiv känns det som om du har avslutat meningen för tidigt utan beskriva den stora skillnaden mellan djurskydd och djurrätt.
  Kanske är det mest språkligt det stör mig, för innehållet är i alla fall för mig helt klart, men det kanske inte är helt klart för alla läsare, så lite utveckling kring saken hade kanske inte skadat.
  Det hade varit intressant att få din bild av skillnanden mellan djurskydd och djurrätt, för det har vi troligen olika uppfattningar om.

  SvaraRadera
 6. Skillnaden kan säkert formuleras på många olika sätt. Så här ser jag det:
  Inom djurskydd vill man minska lidande utan att ifrågasätta själva ordningen i att konsumera djur. I djurrätt har djuren ett egenvärde som gör att vår helt onödiga konsumtion av djurprodukter blir oetisk.

  SvaraRadera
 7. Hej Johan!

  Som jag ser det är djurskydd ett förhållningsästt där man ser djur som något som vi människor kan nyttja utifrån våra egna intressen - under förutsättningen att får sina basala behov tillgodosedda, för att använda Djurskyddet Sveriges ord.

  Djurskydd ifrågasätter aldrig själva djurutnyttjandet. Och gör - som jag ser det - att vi kan fortsätta äta djur och klä oss i djur med fortsatt gott samvete.

  Djurrätt ser inte djur som kläder. Djurrätten ser att djur existerar för sin egen skull och har vissa grundläggande rättigheter – så som rätten till sitt eget liv. Om de basala behoven är tillgodosedda eller inte är inte vad som är kärnfrågan, utan det är om vi överhuvudtaget har rätt att använda djur får våra egna syften.

  Det tycker jag är skillnaden. Fortfarande kortfattat.

  Anledning till att detta är relevant är att det finns en risk i att "djurrätt" reduceras till något det inte är (se t.ex. http://djurensratt.blogspot.com/2007/10/begreppsfrvirring-hos-tt.html). Djurrätt blir då ett slentrianmässigt begrepp för allt som rör djur istället för vad det egentligen är – ett ifrågasättande av hela grunden för vårt djurutnyttjandet.

  Och jag tror djuren förlorar på ett urvattnanden av begreppet djurrätt. Då kommer vi i framtiden fortfarande ha burar, om än större än idag.

  En fortsatt debatt finns att läsa i ett tidigare inlägg i denna blogg under rubriken "Skälet till att djurensrättare vill lagstifta om djurens skydd": http://djurensratt.blogspot.com/2009/06/skalet-till-att-djurensrattare-vill.html

  SvaraRadera
 8. Peter Nilsson, tack för ett informativt och välformulerat svar på mina funderingar.

  SvaraRadera
 9. Hej, det pratas mycket om vargjakten men inget om Älgjakten som fortfarande pågår! det skjuts älgkor med foster som är nästan fullt utvecklade
  dom hetsas med hundar i djup snö.
  Såg en ko som skjöts i västra ågermannland där fostret sparkade i högen av tarmar när jägarna körde bort kon. Men INGEN tycker det är fel, inga inlägg, inga protester mot jakt när kon är halva vägen gången i havandeskapet.
  Älgen är numera nästan etrotad i vissa delar av landet.

  SvaraRadera
 10. Anonym, just nu pratas det nästan enbart om vargjakten. Men det har pratats om älgjakt, och det har protesterats. Och kommer så naturligtvis att fortsätta göras.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.