18 januari 2010

Öppet brev till Kolmårdens forskningschef om delfinariet

Det började som ett blogginlägg, och slutade som ett öppet brev till Mats Amundin, Kolmårdens forskningschef. DN-artikeln som det hänvisas till publicerades i lördags, och har rubriken Delfinfilm upprör fotbollslag.

8 kommentarer:

 1. För er som är rädda för att The Cove bara är hemsk och otäck, så kanske ni kan bilda er en egen och ny uppfattning med hjälp av den här trailern. http://www.youtube.com/watch?v=Sw5qgVp0jng.

  SvaraRadera
 2. Visar dom många slaktscener i The Cove? Filmskaparen har sagt att det är en Disney-version mot vad som egentligen händer där men vet ändå inte om jag vågar och orkar se den. Jag vet ju redan vad som händer där och har vetat i flera år.

  SvaraRadera
 3. Mycket i filmen är obehagligt, men de riktiga hemska och blodiga scenerna är få, drygt två minuter mot slutet av filmen.

  SvaraRadera
 4. Vad är det som säger att det alltid bättre för ett vilt djur att leva i naturen, en delfin på kolmården behöver inte frukta att bli huggen med spjut gång på gång omringad av bestialiska mördare i en jävla instängd bukt och försöka fly med blodet sprutande, pumpande ur kroppen, medans den försöker simma därifrån, en vild delfin, nice life. Hellre varg i kolmården än varg i dalarna och värmland, tyvär så var det ett djävlig onödigt klantigt agerand i Skånes djurpark. Men så länge skjutgalena människor ska tjäna pengar på sådant som tillhör moder jord, måste kanske djurparker hjälpa till att bevara arter om vi ska ha något utom insekter kvar. Även viss djurvänner gör jävligt oetiska saker, när dom släpper ut djur som inte tillhör våran fauna och dessa i sin tur i den mån de överlever, i princip utrotar våra egna arter som inte har dessa som naturlig fiende, förvildade katter och även tama utekatter är ett exempel på djur som gör stor skada i naturen. Det ultimata vore ju att alla djur fick leva fria i den topi de tillhör och att människor kunde leva i harmoni med dem, utan att skada dem, men....

  SvaraRadera
 5. Just det argumentet är ett rätt vanligt argument för djurhållning överlag - i fångenskap får djuren mat och husrum, och riskerar inte att jagas av rovdjur eller svälta.

  Men då tycker jag man har en tämligen primitiv syn på dessa djur, så som delfiner. Som det beskrivs i filmen The Cove så rör sig t.ex. delfiner över stora ytor, något de inte gör på Kolmården. De "lyssnar" på sin omvärld vilket inte är möjligt på Kolmården. Hela deras livsmiljö i fångenskap är så oerhört annorlunda den som de lever under i den vilda.

  Ett vilt djur är utsatt för risker och en viss otrygghet, men är ett liv i "fångenskapens trygghet" nog för att överväga allt det går miste om när de inte lever i det fria? Jag har svårt att tro att så är fallet.

  SvaraRadera
 6. Jag ser det som en självklarhet att låta djuren få leva i sitt rätta element. Är det verkligen helt okej att ta en så vackert vilt djur som delfinen för att stänga in den på en djurpark bara för våran egen skull. Jag tror knappast att man har djur på djurpark för djurens bästa. Delfiner är skapta för att "vandra" långa sträckor och mår även bra av det. Visst kan man säga "det man inte vet om lider man inte av" men jag tycker någonstans att det ändå känns helt fel. En delfin i en stor pool är som att ha en fågel i en liten bur eller en katt i koppel.

  Anna

  SvaraRadera
 7. 6/7 2012
  Har besökt ert delfinarium med våra barnbarn och det kändes helt fel med jättehög musik och oväsen. När våra döttrar var små hördes bara delfinernas visslingar och dressörernas visselpipor och gester.
  Min fråga är hur reagerar djuren på sådant oväsen med stress antar jag det hör inte hemma bland djuren.Vill jag höra Markoolio så går jag på en konsert och inte till en djurpark.Hoppas på en ändring för DELFINERNAS skull men även för publiken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mats Amundin du kan uttrycka din åsikt angående delfinernas
   situation.Anser du att den är tillfredsställande, först instängda i en liten bassäng sedan Markoolios höga "sång"
   Är det en bra miljö för delfinerna.
   Väntar på svar.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.