11 januari 2010

Om vargdödandet på Skånes djurpark

Idag överlåter jag ordet till Jens, Johan och Djurrättsalliansen rörande dödandet av de tolv vargarna på Skånes djurpark.

Jens Holm skriver på sin Facebook-sida:
"Flera av vargarna hade, trots nya stängsel, lyckats fly från djurparken. Personalen ställer sig frågande hur det hela kunde ha hänt. Jag är inte så förvånad. Vargar är vilda djur som vill leva i flock, röra sig över stora ytor, jaga, para sig, bygga bo och allt annat som vilda djur gör.
Flykten från djurparken visar på vilken stark kraft som finns hos djuren. De vill annat än vara instängda i torftiga miljöer till allmän beskådan. Massdödandet av vargarna borde väcka följande fråga: På vilken etisk grund har människor rätt att överhuvudtaget hålla djur i fångenskap? Varför hålla djur i fångenskap? Artbevarande? Nej. Pedagogiskt syfte för barn och andra? Nej, de lär sig bara att det är OK att utnyttja djur. Lägg istället resurser på att skapa bättre förutsättningar för vilda djur att leva goda liv. Lägg resurser på att göra t ex bra dokumentärer som barn och andra kan se. Stäng djurparkerna!"
Signaturen Johan reflekterar över Aftonbladets citat: "När alfatiken rymde fanns det inget annat val för personalen på Skånes djurpark än att skjuta hela flocken" i en kommentar till ett tidigare inlägg i denna blogg:
"Ovanstående är citat från Aftonbladets nätupplaga, ang. det som hände på Skånes djurpark. Naturligtsvis en mycket sorglig händelse för vargarna, son sökte frihet, men det jag reagerar mest på är att alfatiken var så viktig, men ute i skogarna går det att skjuta alfatikar och alfahanar hursomhelst. Djäkla idioter på länsstyrelserna, Jägarförbundet och dårar till jägare."
Och avslutningsvis Djurrättsalliansen, vars polisanmälan mot djurparken uppmärksammas i DN:
"Vilda djur hör inte hemma i fångenskap. Här har vi ett fall där djur är inlåsta med individer de själva inte valt att vara inlåsta med på en begränsad yta. Det leder till beteenderubbningar och olika störningar. I det här fallet visste man att det redan förekom mobbing, att det saknades en bra struktur i varggruppen och att en unge ätits upp. Vi kräver att djurparken tar ansvar för sin inkompetens och lägger ned."

3 kommentarer:

 1. http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/elisabethoglund/article6412972.ab

  Ovanstående adress handlar inte om massakern av vargar i Skånes djurpark, utan om den nyligen genomförda slakten av vargar i skogarna.
  För den som inte har läst detta tidigare på Aftonbladet, så skickar jag adressen, då den kända TV- kvinnan Elisabet Höglund skriver så klokt och välformulerat om vargjakten.
  Man har sina fördomar, inte trodde jag att hon kunde bli så engagerad i denna fråga.

  SvaraRadera
 2. Överhuvudtaget har det väl varit ganska mycket bra artiklar på sista tiden? Eller vad tycker ni?

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.