26 januari 2010

Grisarna berättar om vår civilisation

Göran Greider i dagens Dala-Demokraten - Grisarna berättar om vår civilisation:
"Varje kritisk diskussion kring våra matvanor, och inte minst kring djuruppfödningen, är därför livsviktig. Men våra vanor och köttbranschens intressen är betydligt starkare än förnuftet. På Swedish Meats hemsida kan man fortfarande läsa ordförandens julbrev. Det skrevs ungefär en månad efter novemberavslöjandet. Han konstaterade då följande: ”Konsumenternas agerande är till syvende och sist det avgörande måttet på hur väl vi hanterat situationen. Och att döma av vad jag kunna ta del av så här långt så har försäljningen inte tappat. Det är nog det bästa betyget vi kan få.”
Betyget för vår civilisation blir dock fortsatt lågt."
(Jag funderar starkt på att bli medlem 142 i Facebook-gruppen "Göran Greider for President"...)

11 kommentarer:

 1. Svar: Varsegod. Man måste se till djurens bästa!

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Då kanske iofs Göran borde sluta äta kött? Kan man tycka.

  SvaraRadera
 4. Vet någon om Göran Greider är vegetarian?
  Jag tror inte det, men det varit intressant med fakta.
  Om han inte är vegetarian, så är det konstigt att han inte blir det, med sina kloka synpunkter, eller är han bara s.k. intelektuell där hjärnan talar, men där empatin och "magkänslan" för vad som är rätt och fel är bortkopplad. Såna människor är värda att lyssna till, men betyder inget i det långa loppet.
  Det är som en klok grisuppfödare propagerar för en vegetarisk kost, lite svårt att ta på allvar.
  Göran Greider, not for president!

  SvaraRadera
 5. Johan, det kan också vara tvärtom att Göran Greider har empati för djurens situation, men inte förmår sig till att byta sina matvanor.
  Om han nu inte är vegaterian, tror att jag ska mejla honom och fråga. Det är kanske inte så viktigt, men med tanke på det han skriver, som är väldigt bra, så skulle det vara kul att veta.

  SvaraRadera
 6. Anonym, maila gärna och fråga.

  Jag tror det finns mängder med människor som är vegetarianer i teorin men inte i praktiken. som just inte förmår sig till att bryta sina matvanor, av en eller annan anledning. Allt från familj och omgivning till att det är känns för jobbigt.

  Jag tror djuren vinner på att ge dem positiva knuffar i ryggen snarare än negativa sådana. Även stora kliv har börjat som små steg.

  SvaraRadera
 7. Jag har just mailat Göran G., ska bli kul att se om han svarar och vad svaret blir. Jag skrev, som du Peter skriver, ett mycket positivt och vänligt mail, det är med säkerhet det bästa.

  SvaraRadera
 8. Hej alla!
  Här det snabba ryck, inte lång tid mellan kommentarerna.
  Jag kan meddela att jag har fått svar från Göran G. huruvida han är vegetarian eller inte och det var ett glädjande svar jag fick.
  Han beskriver sig som nästan vegetarian, äter kött någon gång i veckan, men som han skriver, tyvärr inte slutat helt med kött.
  Citat ur hans mail: " Är dock sakta på väg dit, så hav tålamod"
  Det är som du, Peter Nilsson skriver, "Även stora kliv har börjat som små steg"
  Detta tycker jag var positivt då Göran G. skriver så mycket bra om djurens situation.

  SvaraRadera
 9. Visst är det på det viset att det är konsumenten till allt i sist som kan påverka den fruktansvärda djurhållningen. Det vi sett om de stackars plågade grisarna är säkerligen bara toppen på isberget. Tänk alla plågade stackars kycklingar som slaktas under vidriga förhållanden för att deras olika kroppsdelar ex ben o lår säljs i butikerna för runt 20 kr kg. Hur många har fått sätta livet till? Kaniner som hålls under fruktansvärda förhållanden, som om de vore ickelevande varelser. Skulle någon i Sverige behandla en hund på det vis som många kaniner behandlas skulle det bli ett ramaskri om det kom fram till allmän kännedom. Hur kan vi värdera liv så olika?? Till allt o sist kan vi påverka genom att använda vår makt som konsumenter. VÄGRA köpa likdelarna som "odlats" fram av djurindustrin utan empati för andra varelsers välbefinnande. Köper vi inte "deras" produkter finns heller ingen ekonomisk vinst för dem att göra. När vi handlar ex billig julskinka måste vi vara medvetna om vem som betalar det egentliga priset för den billiga skinkan vi äter. Ska man äta kött måste man också ta ansvar för det djur man äter. Annars finns det utmärkta vegetariska alternativ!!!
  Tack för ordet

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.