29 mars 2010

Enskilda vanvårdsfall är symptom på ett systemfel

Idag har vi kunnat ta del av ännu ett vanvårdsfall (som det brukar kallas) - 37 grisar har hittats döda i en vattensamling i Skåne.

Den enkla lösningen är att vilja se någon straffas för detta, att önska att någon ska stå till svars för vad han eller hon gjort. Och naturligtvis bör någon straffas för vad som verkar vara ett uppenbart brott mot djurskyddslagen.

MEN (och ursäkta om jag upprepar mig ad nauseam) vi kommer aldrig få se ett slut på dessa enskilda vanvårdsfall så länge vi fortsätter äta djur. Näringen är duktig på att hänvisa till "rötägg" och liknande, men det ligger i det djurutnyttjande systemets natur att sådant här kommer att ske. Pengar styr och djuren förlorar.

I fallet ovan är mannen tidigare dömd för miljöbrott, och även om alla förtjänar en andra chans så är det ingen rättighet att få ha djur. Man bör kunna uppvisa en lämplighet. Och trots att det är en ekologisk gård det handlar om så missade mannen (enligt uppgifter i media) att 37 av hans 6 000 grisar saknades. Och det säger ju något om möjligheten att hålla koll på om enskilda djur är sjuka eller skadade när man inte ens upptäcker att de är borta.

Pengar styr och djuren förlorar. Och därför fortsätter jag hävda att det är betydligt mer realistiskt att argumentera för att alla ska äta vego än att argumentera för ett småskaligt jordbruk där djuren lever och dör lyckliga. Vi har passerat stadiet där detta är möjligt.

(Det borde för övrigt finnas ett bättre nätverk för lantbrukare som av någon anledning tappat kontrollen där de kan kontakta någon för att få hjälp. Eller ett bättre nätverk som upptäcker om saker inte står rätt rill. En lantbruksjour helt enkelt. För lantbrukarna, och för djuren.)

5 kommentarer:

 1. I Värmland har de en slags sådan jour, men den har inte så stor förebyggande effekt pga att det sällan finns någon sjukdomsinsikt eller så är skammen i vägen?

  SvaraRadera
 2. Jovisst, kan det vara så. Men Djurens Rätts företrädare räds inte heller att utnyttja djur. Jag är medlem i Unionen och i vår tidning poserar en av era styrelsemedlemmar med en katt på huvudet. Jag mådde illa när jag såg bilderna på katten. Den ser verkligen inte lycklig ut.

  SvaraRadera
 3. Helena, det finns säkert redan. Jag var på ett föredrag för ett tag sedan då en person från LRF pratade om just detta. Men det verkar uppenbarligen som det finns saker att jobba på.

  Anonym, inte för att säga att du absolut har fel,men hur ser du att den 14-åriga katten inte ser lycklig ut? Dessutom när en fotograf står och tar kort på den. Jag har svårt att se detta som någon allvarlig form av djurutnyttjande.

  SvaraRadera
 4. Igår avslöjades 2 gårdar i Småland där man hittade flera döda kossor. Anmäldes till polisen av allmänheten. Bland annat i samma komun som vår jordbruksminister bor. Detta är bara lokala nyheter. Har inte kommit fram till större tidningar och TV. Ulrika

  SvaraRadera
 5. Tack för tipset Ulrika. På något sätt känns det som ett misslyckande att det anmäls av allmänheten, det borde finnas en struktur där det upptäcks oavsett om allmänheten har kännedom om det eller inte.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.