26 mars 2010

Hej då Swedish meats

Swedish meats finns inte mer.

Men tyvärr är det inte resultatet av att vi slutat konsumera djur och därmed gjort att Köttproducenternas ekonomiska förening inte längre har någon verksamhet att bedriva. Istället handlar det om att Swedish Meats har bytt namn till Sveriges Djurbönder.

Och jag kan bara se på namnbytet på ett sätt - man väljer bort ordet kött för att slippa associeras till köttskandaler och det negativa som finns i ordet kött, och istället vill man knyta an till alla de positiva associationer som skapas när vi tänker på ordet bonde och bönder - trots att utvecklingen snarare går mot att det som tidigare var bönder numera är företagare inom lantbruksnäringen.

(Och med detta inget illa menat mot bönder, utan mer ett konstaterandet att verkligheten inom lantbruket har förändrats enormt under vår livstid - från det relativt småskaliga till större och större anläggningar, med fler och fler djur och med allt färre kopplingar till den bild jag tror vi alla fortfarande har av vad en bonde är och gör.)

6 kommentarer:

 1. Hur kommer det gå för "matens pris" nu när det blivit ny chef på SR?

  SvaraRadera
 2. Med tanke på vad de måste lagt ner i denna serie har jag svårt att se att en ny ledning skulle förändra något. Men jag är långt ifrån en expert på SR:s nya chef.

  SvaraRadera
 3. är det inte sista avsnittet av matens pris som sänds imorgon?

  SvaraRadera
 4. Jo, det har du förstås rätt i Henrik!

  SvaraRadera
 5. Tänkte mest på det faktum att hon är VD på Livsmedelsföretagen, en post hon ämnar sitta kvar på. Medlemmarna där kanske inte är helt nöjda i en granskning av livsmedelsindustrin på det sett som matens pris gör. Hon representerar bla. http://www.kcf.se/web/Hem.aspx

  SvaraRadera
 6. Erik, du har uppenbarligen tänkt mer och bättre på detta än vad jag har gjort. Onekligen intressant, och något att hålla ögonen öppna för inför framtiden.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.