1 mars 2010

Obligatorisk lyssning: Matens pris

Ni har väl inte missat P1:s nya dokumentärserie "Matens pris"?

"Matens pris" är gjord av Malin Olofsson och Daniel Öhman, Eko-reportrarna som avslöjade missförhållandena inom den dansk grisindustrin. Nu är de tillbaka och granskar det vi äter och den påverkan detta har på människor, djur och miljö. Och det vi äter som har störst påverkan på människor, djur och miljö är de animalier som vi konsumerar i så stora mängder men till så låga priser.

I avsnitt 1 får vi följa med till den "svenska mjölkproduktionens bakgård". Bondeägda Lantmännen importer 200 000 ton soja varje år, vilket används som djurfoder till de 80 miljoner grisar, kor och kycklingar som slaktas varje år i Sverige. Det är en soja som besprutas med bekämpningsmedel och som gör att tusentals människor skadas vid odlingarna.Och det är i grund och botten detta som gör mjölken och köttet i svenska butiker så billig.

I nästa avsnitt, som sänds nu på söndag, handlar om hur Brasiliens skogar skövlas för att ge svenskar kött och mjölk på bordet.

Lyssna och lär.

2 kommentarer:

 1. Är det någon som läst Vegomyten? Just nu är jag helt fast i Eating Animals men funderar på att se vad den andra sidan har att säga efter det. Men efter att ha läst beskrivningen på Bokia är jag redan nu beredd att bedöma den som totalt orimlig.

  "Gräsätande idisslare skall äta det som vi inte kan cellulosa och förvandla den till det vi behöver protein och fett.

  Avstå inte från kött. Men välj omsorgsfullt, för din egen hälsa och för vår gemensamma framtid."

  Hahaha! Ja, närodlat kött till alla. Helt rimligt.

  SvaraRadera
 2. Inte läst Vegomyten. Men jag är nog som du beredd att avfärda den redan på förväg. Det vore verkligen intressant med en granskning av hur många i Sverige/världen som skulle kunna äta närodlat och lokalproducerat kött från "djur som haft det bra"?

  Och jag tycker det är underligt att ingen ser problemen i att argumentera för något som är en motsägelse i sig. Själva anledning till att vi har djurfabriker är ju att det inte går att producera tillräckliga mängder (till önskvärda priser) utan att förvandla hela processen till en industri.

  Men alltid intressant med boktips. Själv läser jag just nu "Why We Love Dogs, Eat Pigs, and Wear Cows: An Introduction to Carnism" av Melanie Joy. Återkommer med recension i bloggen.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.