"Släck ALLA lampor i Sverige ett dygn: -19 000 ton koldioxid.Idag är det dags återigen dags för Earth Hour, timmen då vi ska släcka våra lampor för att skicka en signal till världens beslutfattar.
Alla i Sverige äter veganskt en dag: -38 000 ton koldioxid.
Hur firar ni Earth Hour?"
Istället för att uppfinna hjulet på nytt citerar jag helt enkelt oss själva i ett pressmeddelande från förra året:
"Earth Hour förleder människor att tro att hushållens elkonsumtion har någon större betydelse för klimathotets utveckling, och att den skillnad man själv kan göra, utgörs av att man håller sina lampor släckta. Det är fel. Lyckligtvis finns ändå stora möjligheter att påverka utsläppen av växthusgaser. Globalt sett står animalisk livsmedelsproduktion för 18 procent av de totala utsläppen av växthusgaser. Det är mer än den samlade växthusgasutsläppen från världens alla transporter. De som vill hjälpa till att drastiskt minska utsläppen kan därför enkelt göra det. Man gör det genom att helt enkelt välja bort köttbiten från sin middagstallrik.
Om varenda lampa i hela Sverige släcks under ett dygn sparas ca 16400 ton koldioxid. Men om alla i Sverige istället skulle äta veganskt skulle minskningen bli mer än dubbelt så stor, drygt 37000 ton koldioxid per dag. De flesta lampor i Sverige tillhör dessutom inte hushållen, utan finns på arbetsplatser och inom offentlig verksamhet. Djurens Rätts beräkningar visar att den inverkan som ett flerpersonershushåll kan ge, blir tiotals gånger större om vegansk kost väljs jämfört med vad den skulle ha blivit om lamporna i hemmet släckts ned."
Det ena utesluter inte det andra. Det är dumt att ge sig på BRA saker för att göra sin sak hörd.
SvaraRaderaOm man verkligen skulle vilja förändra klimatet, och verkligen skulle vilja sätta press på beslutsfattarna att agera, så är jag tämligen övertygad om att det finns enormt mycket mer effektiva saker man kan göra än att släcka sina lampor i en timme.
SvaraRaderaSom uträkningen ovan visar vore det dubbelt så skonsamt mot miljön att välja vego en dag jämfört att ha släckt sina lampor en dag.
Du har rätt i att det ena utesluter inte det andra. Men jag tycker stora miljöorganisationer ofta griper efter halmstrån istället för att verkligen försöka förändra. Och då blir Earth Hour ett sätt att få människor att tro de gör en skillnad när de i praktiken gör väldigt lite. Symboliskt eller ej.
Det kan ju verka lite dumt att slå ner på en bra sak, men jag tror att det är ett helt rätt tillfälle att visa på vad köttindustrin har för miljöpåverkan, med bl.a. nedhuggna skogar, utsläpp av gaser, gödslets påverkan på miljön och vattenåtgången.
SvaraRaderaJag är med Peter här. Eller som en annan kompis uttryckte det förra året om Earth Hour: "Ingen kan göra allt, men alla kan göra ingenting"
SvaraRaderaEn person som gör inget gör varken till eller från men många personer som gör ingenting blir till ett enorm stor hycklande och inte bara totalt meningslös men också fruktansvärt kontraproduktiv menifestation. Som förvillar människor att tro att klimathotet på något sätt, på något sätt alls, har med förbrukningen av hushållsel att göra.
SvaraRaderaDet är mycket som står framför oss och en bra framtid. Men en av de största sakerna är WWF och deras Earth Hour.
Helt rätt men Earth hour handlar inte om att spara energi eller koldioxid utan att medvetandegöra makthavare om det enorm breda folkliga engagemanget för miljön och klimatet. Att kött är ett större problem än elektriskt ljus visste nog alla som är på den här sidan redan. Och därför finns ju oxå den mycket bra kampanjen Meat-free mondays som faktiskt sker varje vecka istället för en gång om året, och därmed kanske gör lite riktig skillnad!
SvaraRaderaAnna-Maria,
SvaraRaderaSom jag ser är det inte samma problem om man är tydliga med att Earth Hour i sig inte gör skillnad, men att det blir en manifestation som gör skillnad på samma sätt som vilken demonstration som helst gör skillnad (alltså inget alls, mer än att visa att det är många som sluter upp bakom något). Ungefär som Anton uttrycker det, med andra ord.