23 april 2011

Maten och lidandet i DN

"Ibland talas det om vegetariska trender och att allt fler äter grönt och ekologiskt. Det kanske sägs så – men det finns ingen statistik som egentligen talar för att det är annat än snack. En och annan påse sojafärs har säkert blivit kuriosasås till pastan, men inte så ofta att det orsakar något brus i statistiken. Om något är trenden den motsatta. Kött äger. Lyxköttet är högs­ta mode och egenhändigt korvmakande för tillfället smärtsamt trendigt.

Samtidigt har det vegetariska utbudet blivit avsevärt mycket bättre, och fortsätter att bli det för varje år. För den som är sugen finns nu för tiden miljömärkt sojasill och vegoskinka, fejkon och bacos, veef och seitanstek. Knappast våghalsig föda – bakom namnen döljer sig trots allt bara formgivna vegetabilier.

Rycker det i häckelnerven? Känner du ett stort behov av att näpsa till om att morötter minsann också har känslor? Härmed en virtuell påskgåva till er, ett exemplar av av Jonathan Safran Foers bok ”Äta djur” till alla som gillar att, tja, äta djur. Inte för att Safran Foer levererar alla svar, utan för att han breddar perspektiven. Det köttindustriella komplexet borde rimligen inte lämna någon oberörd. Glad påsk!"
Anne Brynolf på DN:s ledarsida.

5 kommentarer:

  1. Är det så att vi som hävdar djurens rättigheter kämpar i motvind och att köttätandet blir alltmer utbrett och ökar?
    Ska vi stänga ner verksamheten och erkänna oss besegrade av köttmaffian?
    Inget tyder på att antalet vegetarianer/veganer ökar i antal, trots många års kamp för djuren.
    Är det dags att stänga vegan/djurrättskiosken, dra ner luckan och deppa ihop, för inte mycket tycks gå djuren väg, förutom positiva recensioner av en bra bok i media?
    Konsumenterna är de som avgör och de tycks göra sina val utifrån köttpriset.
    Kanske det är bättre att satsa nästan enbart på djurskydd och inte djurrätt, då djurrätt inte tycks vinna några framgångar. Kanske är det bättre att se till att de djur som faktiskt blir mat och kläder har det så bra som möjligt. Detta är kanske ett bättre alternativ än att deppa ihop inför verkligheten.

    SvaraRadera
  2. Christer: djurrättsarbete är en stor och svår uppgift. Den kommer ta lång tid att nå målen - vem hade trott något annat? Jämför t ex med kampen för homosexuellas lika rättigheter. Även efter att frågan släpptes in i den allmänna debatten tog det många, många årtionden innan praktiska förändringar kom. Vissa väntar vi fortfarande på. Och i den frågan kan ändå den utsatta gruppen själv delta och organisera sig i arbetet för rättvisa. I djurrättsfrågan är det upp till oss andra att arbeta för de röstlösas skull. Som Martin Luther King brukade säga: "the arc of the moral universe is long but it bends toward justice"
    http://en.wikiquote.org/wiki/Martin_Luther_King,_Jr.

    Om du inte läst Pelle Strindlunds bok Jordens Herrar så gör det - den ger perspektiv och förnyad motivation.

    SvaraRadera
  3. Christer och Anonym,
    jag blev så inspirerad av detta att det blev ett eget blogginlägg: http://djurensratt.blogspot.com/2011/04/heja-djurrattsrorelsen-friskt-humor.html.
    Lånade Christers citat, och några tankar från Anonym.

    SvaraRadera
  4. Jag undrar hur det blev med hallal och kocher hoppas att det inte har tystnat, finns en känsla att det pratar man inte om och då har vi tappat Vårt samhälle vårt synsätt och har vi gjort de då kan vi lägga ne allt

    SvaraRadera
  5. Anonym,
    slakt utan bedövning är fortfarande förbjudet i Sverige, och det finns inget politiskt parti som driver frågan om att tillåta det. Så det är inte så mycket att prata om egentligen.
    Det har föreslagits ett importförbud till Sverige av sådana produkter, men ett sådant förbud är i praktiken omöjligt att få igenom så länge Sverige är medlemmar i EU, så det är ingen fråga Djurens Rätt driver.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.