23 maj 2011

Podradio om odlat kött

I helgen beslutade Miljöpartiets kongress att man ska verka för att köttkonsumtionen ska minska med 25 procent fram till 2020. Och idag skriver personer från SLU, Naturskyddsföreningen och Middagsfrid på GP:s debattsidor att den absolut viktigaste klimatgärningen en konsument kan göra är att dra ner på konsumtionen av kött. Två dagsaktuella exempel på problematiken kring vår köttkonsumtion.

Det finns flera sätt att lösa denna problematik, men en av dessa lösningar kittlar fantasin mer än andra – och det är vad som brukar kallas ”odlat kött”. Det odlade köttet är forskningsområdet där man låta muskelceller odlas i näringslösning, för att i ett senare skede uppstå som en köttbit på tallriken. Kött utan djur, helt enkelt.


Åsikterna om det odlade köttet går isär. Djurens Rätt är som organisation tveksam, min vana trogen när det gäller allt som är nytt och spännande känner jag mig odelat positiv.

Rapporteringen kring det odlade köttet är inte ny, och jag har skrivit om den här i bloggen vid ett par tillfällen. Men för den som är intresserad av en kort och koncis genomgång av fördelar, nackdelar och problemen kring odlat kött så har jag ett bra tips.

I senaste numret av tidskriften The New Yorker finns en artikel av Michael Specter med rubriken Test-Tube Burgers - How long will it be before you can eat meat that was made in a lab?. Hela artikeln går endast att läsa för den som är inloggad – men ännu bättre är att det finns två podcaster med artikelförfattaren. Dels Lab-grown Meat – a Podcast with Michael Specter och dels Burgers from a Lab: The World of In Vitro Meat. Inte särskilt långa (runt 20 minuter vardera) men med en väldigt bra överblick över det odlade köttets hinder och eventuella framtid. Det är intressant att det grundläggande budskapet är tämligen positivt, och att nackdelarna med dagens köttproduktion lyfts fram så ofta och så tydligt – och då även de etiska frågeställningarna kring hur vi behandlar djur.

Och som Michael Specter säger i ett av programmen – om man ser det odlade köttet som något onaturligt, vad är egentligen naturligt med dagens köttproduktion?

Ladda hem och lyssna. Väl värt tiden på bussen, tåget eller joggingrundan.

12 kommentarer:

  1. Odlat kött, nej tack!
    Som vegan skulle jag hellre välja kött från dödade djur än detta hokuspokus.
    Det är väl ändå mer naturligt med kött från levande djur, även om de har det dåligt, än konstgjort kött!?
    Eftersträvar Djuens Rätt OCH/ELLER Peter Nilsson en värld utan köttätande så är väl konstgjort kött en absurd tanke.

    SvaraRadera
  2. Christina,

    För min del så är det ingen värld utan köttätande jag strävar mot, utan det är en värld där vi inte utnyttjar, plågar och dödar djur för köttets skull. Odlat kött orsakar inget av detta (även om det verkar vara så att man måste använda riktigt djur som ”ursprungskällor” till det odlade köttet, vilket naturligtvis gör det mindre etiskt, även om omfattningen av djurutnyttjandet blir ett helt annat).

    Vad som är naturligt tycker jag som sagt besvaras rätt bra i podradioprogrammet – är det naturligt att hålla grisar så att de aldrig ser dagsljus? Är det naturligt med kycklingar som blivit avlade så att deras ben inte klarar av djurets vikt? Är det med naturligt med djur som inte klarar av att föda sin avkomma på ett naturligt sätt?

    Visst finns det många bra motargument – varav det mest relevanta är att det redan idag finns bra köttsubstitut. Men lyssna gärna på programmet, man får sig ett par intressanta funderingar.

    SvaraRadera
  3. Peter Nilsson, naturligtsvis förfärligt med det du beskriver om hur djur behandlas och det är ingen nyhet för de flesta av oss, men att konstgjort kött skulle vara en bra lösning på detta ser jag som en sjuk lösning som legitimerar köttätande om än i en annan form.
    Jag trodde att du var emot BÅDE köttätande och att djur plågas.
    Vid konstgjort kött så utnyttjas fortfarande djur och vad vet vi om de genetiska påverkningar som odlat kött ger.
    Odlat kött tycks vara det dummaste jag hört på länge, och det har redan framtiden bakom sig, måtte ingen propagera det, förutom galna forkare.
    Skönt att Djurens Rätt är emot detta genetiska idiotexpriment!

    SvaraRadera
  4. Jag skulle hellre dö än äta odlat kött!
    Fy f-n så äckligt, då äter jag hellre en fläskotlett.

    SvaraRadera
  5. Hirad Rezazadeh24 maj 2011 kl. 12:04

    Det odlade köttet kommer förmodligen att vara en del av den framtida lösning på problemen. På samma sätt som köttskatt, vegetariska dagar i skolan är delar av lösningen så är det odlade köttet en del av lösningen. Man kan se av opinionsundersökningar att ungefär hälften är positiva till att byta ut sitt djurkött mot odlat kött. Därför finns det en otrolig potential att det odlade köttet kan bli en viktig del av lösningen, tror jag. 50 % är dessutom en hög siffra för en ny teknologi. Etikprofessorer och jag är övertygade om att allmännheten kommer att acceptera t.ex. odlade hamburgare. På vilket sätt är odlat kött värre eller onaturligare än broilers?

    Däremot tror jag att det odlade köttet (när det väl kommer ut) kommer leda till att en ordentlig debatt bryter ut. Liknande den om GMO-debatten. Jag vill då använda tillfället i akt till att starta en djurrättsdisskution i hela Europa. Jag tror nämligen att det odlade köttet har potentialen att starta igång en ordentlig djurrättsdebatt. Tror inte du det?

    Däremot är jag förvånad över att många inom Djurens Rätt är negativa. De jag talade med om det var inte det. Inte riksdagsledamoter som Jens Holm heller. Tvärtom.

    SvaraRadera
  6. Bengt, Varberg24 maj 2011 kl. 12:47

    De flesta människor vill uppenbarligen äta kött och då måste det ju vara bättre att äta kött där inte djur har plågats och inte klimatet påverkats. Frågan är förstås om det odlade köttet kan bli en kommersiel framgång och då är ju förstås smak, konsistens och framförallt priset avgörande då de flesta köttkonsumenter väljer kött utifrån priset.
    Förövrigt förstår jag inte hur det är möjligt att "odla" kött, blir det verkligen kött?

    SvaraRadera
  7. Nu känns det i och för sig som att detta ligger långt fram i tiden, men jag vet inte om jag är lika positiv som du Hirad – jag tror acceptansen hos konsumenten är den stora puckeln att ta sig över. Jag håller med dig om odlat kött i relation till broiler, men frågan är hur många andra som gör det. Men samtidigt så kommer det rimligen att dröja tills det odlade köttet finns färdigt i matbutikerna, och vem vet hur vi kommer att se på vad som är naturlig mat då?

    Jag hoppas det odlade köttet kommer att ställa vår behandling och konsumtion av djur på sin spets, men jag misstänker att debatten kan komma att handla om något än just djurrätt. Men jag hoppas du har rätt.

    Jag tror inte heller att man helt kan bortse från de negativa åsikterna till det odlade köttet – jag tycker själv det finns två bra motargument. Dels att man uppenbarligen kommer att behöva använda riktiga djur även inom detta område, vilket alltså inte gör köttet fritt från djurutnyttjande (även om omfattningen naturligtvis blir väldigt mycket mindre). Men kanske framförallt att det redan finns bra, etiska och miljövänliga alternativ till köttet – helt utan ytterligare forskning eller utveckling. Varför lägga miljoner på denna forskning, när vi kan äta tzay, tofu och kikärtor?

    Men där kommer väl Bengts argument in; om någon insisterar på att i framtiden fortfarande äta det som ser ut som, och smakar som, kött - då är det såklart bättre att de äter detta än att de äter ett dött djur. För kött är det, enligt programmet. När vi äter kött så äter vi muskler, i princip. Och det odlade köttet är muskelceller som genom en näringslösning stimuleras att växa och utvecklas. Det är alltså precis samma process som hos ett levande djur, förutom att den är artificiellt skapad.

    SvaraRadera
  8. Hirad Rezazadeh24 maj 2011 kl. 15:24

    Visst, det kommer att ta tid att övertyga folk om detta men jag är ändå relativt säker på att majoriteten kommer att acceptera odlat kött (majoriteten gör nästan det enligt vissa undersökningar). De som inte gillar det odlade köttet säger ofta att de inte gör det för att det är "onaturligt". Vad du funderar mer på är huruvida folk kommer att se sambandet mellan broilers och odlat kött.

    Du har helt rätt i att det helt klart kommer att bli en utmaning. Men ju mer kritik som finns gentemot det "vanliga" köttet desto större möjligheter finns det för det odlade köttet att utvecklas (och du vet ju hur mycket jag skriver mot konsumtionen av kött från slaktade djur, minns julas bland annat). Tyvärr vet de allra flesta svenskar inte hur deras kött produceras. Att det inte är någon sörgårdsidyll utan brutala fabriker det handlar om. Men med 400 miljoner kronor i marknadsföringssubventioner från EU samt tidningar där människor från andra länder eller religiösa minoriteter pekas ut som djurplågare är det inte konstigt att människor har den bilden.

    Jag ska förklara varför jag anser att det är möjligt att faktiskt under en generation ändra en hel nations uppfattning kring kött-frågor i allmänhet. I Japan var det förbjudet att äta kött (jag skojar inte) mellan år 675 till 1867. Ändå lyckades ett 1200 årigt nationellt köttförbud tas bort (http://kiifc.kikkoman.co.jp/foodculture/pdf_09/e_002_008.pdf). Kanske är det att övergå från konventionellt kött till odlat jobbigt, men av samma anledning som Japanerna lyckades bli köttätare, vin accepterats samt yoghurt (tyvärr) så tror jag att det odlade köttet också kan bli accepterat.

    SvaraRadera
  9. Erik Anderberg28 maj 2011 kl. 08:51

    Detta är ett väldigt spännande ämne, jag ser inte varför jag skulle äta så mycket av det, men jag är fascinerad av hur det kan förändra.
    Om/när man lyckas få upp produktionen så tippar jag att det inte är långt innan man kan odla köttet utan att något djur behöver användas. Dessutom fram tills dess vill man väl ha det bästa möjliga att börja produktionen med, dvs välmående djur, och jag ser inte varför man skulle behöva döda eller avsevärt skada den ursprungliga värden. Det är inte så att man lägger ett ben i en tank och får en hel ko.
    Dessutom så behöver man inte stoppa utvecklingen där, varför inte göra bättre kött? Bättre uppbyggt med mindre energi använt för att skapa det.

    Och om man inte äter det själv, så vilken mat vi ger till våra husdjur kan ändras drastiskt. Där man kan diskutera den återupplivade diskussionen om hundars miljöavtryck.

    Om man ser det från det medicinska perspektivet så borde man verkligen kunna göra mycket.

    SvaraRadera
  10. Om folk ändå inte vill veta hur det går till när djur bli till köttprodukt, så kan det ju ligga någonting som smakar precis som kotlett i paketet.

    SvaraRadera
  11. Mycket bra skrivet Hirad!

    Diskussionen om det odlade köttet är nyttig eftersom det naturligt reser frågan vad dagens kött egentligen kommer ifrån och hur det blir till.

    SvaraRadera
  12. Alla alternativ är bättre än dagens köttindustri.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.