24 juni 2009

Chickpulp - det bästa slut en höna kan få

Chickpulp, eller hönsmos på svenska, är ett mobilt slakteri för uttjänta värphöns. Det hyllas av veterinärer, äggproducenter och djurskyddsförespråkare i enad kör. Och faktum är, att den höna som får möta döden i Chickpulps gaskammare och kvarn slipper både långa transporter och plågsam upphängning i benen på ett vanligt slakteri. Och hönsuppfödarna gläds åt att bara betala 1,14 kr per höna som man vill bli av med, jämfört med runt tre kronor för att skicka henne till ett slakteri.

Nu är ju inte heller Chickpulpdöden en dans på rosor. Som 75 veckor gammal (ung) värphöna, lite trött och med sliten äggledare efter att ha lagt 300 ägg på ett år, är du inte längre en lönsam äggproducent och ska därför kasseras. Du fångas i fötterna och bärs i klase med 3-4 andra, trycks ner i en ganska trög lucka till en gaskammare där du först bedövas och sedan dör av allt högre koncentration av koldioxidgas. Gasen gör ont att andas och ger dig ångest och kvävningskänslor. Väl avdäckad förs du på ett rullband till den stora kvarnen, som gör minkfoder av dig. Ta-da!

Scrambled eggs får en annan betydelse, när blandfärsen bestående av fjädrar, blod, ben och ett och annat halvfärdigt ägg väller ut i andra änden. Och scrambled tofu framstår som ett mycket bättre alternativ.

Lena Lindström
Etolog
Djurens Rätt

17 kommentarer:

  1. Människan som art är helt klart sjuk. För vad kan ett djur sätta emot en mordisk husbonde och hans mördande lakejer, när dessutom massakrer som dessa sker med den allmänna mänsklighetens goda minne?
    Det är viktigt att Djurens Rätt finns, och det är bra att ni visar på sånt här även om man blir äcklad och känner både maktlöshet och skam för att vara just människa.
    Vad kan ni eller vi tillsammans göra för att lägga ner djurfabrikerna?

    SvaraRadera
  2. Fy fan, jag säger bara det.. urk!

    SvaraRadera
  3. Tre enkla saker som vi alla kan göra:

    - bli Djurfadder i Djurens Rätt. Ju fler medlemmar vi är, desto starkare röst för djuren kan vi vara.

    - välj djurvänligt, ät vego. Ingen efterfrågan, ingen produktion.

    - engagera dig för djuren. Kontakta din lokalavdelning, skriv en insändare, diskutera på nätet, prata med människor i din närhet eller dela ut flyers i brevlådor. Endast fantasin sätte gränser. Det viktiga är inte att göra allt utan att göra något, att vara en röst för de som inte har någon. Då kan vi, tillsammans!

    SvaraRadera
  4. Människan är eller har möjligtsvis blivit galen, troligen är det girighet som styr. Har vi alltid vara tokiga eller är det någon mental fördummning som har inträffat, när vi behandlar djur som vi gör idag?
    Tur att det finns några kvar med en större del av hjärnan fungerande och med en empati som sträcker sig utöver vårt eget välbefinnande.

    SvaraRadera
  5. Girighet och empatibrist i kombination med en allmän tro om att människan står över djuren i begåvning och styrka, och att vi med det i bagaget tar oss rätten att behandla dem som vi vill - plåga, döda och äta.

    Vad tror ni om jordbrukssubventionerna - om man tog bort dem, skulle priserna på kött stiga så i höjden att det skulle bli omöjligt för konsumenten att ha råd att köpa? Är det månne någon som har räknat på det?

    SvaraRadera
  6. Om vi plockade bort jordbrukssubventionerna så skulle nog kött upphöra att vara en "ingrediens i mängden", som havregryn och socker. Men en baksida med det skulle å andra sidan kunna bli att det blir extra fint att äta kött utifall det är dyrt. Hursomhelst skulle det ju vara ett steg i rätt riktning, utifall människor som vill äta kött betalar kostnaden, inte skattebetalarna. Det är ju ingen trevlig tanke att vi alla idag faktiskt bidrar till djurfabrikerna.

    SvaraRadera
  7. Nej det är verkligen ingen trevlig tanke. Det är till och med mycket orimligt att tvinga människor att bidra till något som inte bara är skadligt (minst sagt) för de drabbade djuren, det är inte ens hälsosamt för människan att äta kött. Svårt att argumentera för att köttindustrin är en del av välfärden som vård, skola och omsorg, eller del av rättsstaten som rättsväsende, parlament, regering och polis.
    Ingen annan industri får väl pengar på detta sätt, så varför köttindustrin?

    SvaraRadera
  8. Jag är helt och hållet inne på att animaliekonsumtionen borde bära sina egna kostnader. Absolut. Tycker det känns som ett mer realistiskt alterantiv än att argumentera för att vi borde införa en köttskatt/koldioxidskatt.

    Och om kött som en konsekvens av detta skulle bli en lyxprodukt så är väl det en bättre utveckling än vad vi ser idag?

    SvaraRadera
  9. Håller helt med. Då är det bara att börja driva det. Finns det någon baksida på detta? Allt har ju som bekant sådana så det är bra att veta vilken den skulle kunna vara.

    SvaraRadera
  10. Baksidan skulle väl vara att det vore jämförelsevis rimligare att försöka införa en skatt på kött eller koldioxid än att avveckla subventioner som är så har blivit närmast en förutsättning för djurindustrin idag.

    I rapporten "Djurindustrin och klimatet – EU blundar och förvärrar" av Jens Holm och Toivo Jokkala skriver de att EU:s interventioner och direktstöd till djurindustrin för 2007 uppgick till 3 500 704 000 euro – cirka 32,5 miljarder svenska kronor...

    SvaraRadera
  11. Skatt som ett enklare medel känns inte precis som en baksida till att avveckla 32,5 miljarder i subvention. Särskilt inte som få vill ha högre skatter. Dessutom blir det bara en massa merkostnader för administration - först för att administrera subventionerna till industrin, och sedan ska industrin betala tillbaka pengar till staten som de fått in i skatt. Det är redan tillräckligt med mervärdesskatten som också kostar pengar att administrera. Nej, det känns inte som ett alternativ, bättre då att ta bort subventionerna helt och så får var och en som vill äta kött betala vad det verkligen kostar.
    Kan inte Djurens Rätt redan nu börja med en namnlista för att få bort jordbrukssubventionerna?

    SvaraRadera
  12. Jag tycker inte det är ett alternativ, försökte bara fundera på baksidor.

    Frågan diskuteras, men jag tror inte att en namnlista skulle innebära en avgörande skillnad i dagsläget. Detta är beslut som är beroende av en stark politisk förankring (vilket inte finns idag) och något som måste ske i samarbete med våra systerorganisationer runt om i Europa (om vi pratar om EU:s subventioner).

    SvaraRadera
  13. Politisk förankring lobbar man sig fram till. Och parallellt skapar opinion för sin fråga. Inget kommer att hända om man bara väntar på att politikerna ska få egna geniala idéer. Inte heller behöver man vänta på systerorganisationerna, det går utmärkt att börja jobba på den frågan nationellt för att sedan utvidga den.

    SvaraRadera
  14. Sant, och självklart. Min poäng var egentligen att jag inte vet om en namnlista är nästa steg att ta. Och som tur är finns det personer inom Djurens Rätt som är mer kompetenta än mig på detta område. Jag är bara en simpel webbredaktör :)

    SvaraRadera
  15. Särskilt simpel verkar du sannerligen inte vara :-)

    SvaraRadera
  16. Apropå läskiga bilar att akta sig för: http://www.scan.se/aciro/Websidor/visaSida.asp?idnr=D86VKqD6HDLKlpz2oEifunOWJO8MJoBIMknE85WdNjCfTElEAW8a3F2HJGVn

    SvaraRadera
  17. Sjukt snyggt skrivet inlägg som gör mig stolt över att vara vego!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.