1 juni 2009

Idag hyllar vi vegomjölken!


Den 1 juni firas World Milk Day, eller Mjölkens Dag. Vilket vi tycker är en utmärkt anledning för att uppmärksamma och hylla vegomjölken!

Kanske finns det en anledning till att var fjärde svensk man och var tredje svensk kvinna inte har druckit ett glas mjölk i år? Kanske känner fler och fler att det inte känns helt ok med mjölk, inte riktigt 2009. Kanske inser fler och fler att mjölken faktiskt tillhör kalvarna.

Idag har vi 50 sorters vegomjölk på den svenska marknaden. Havre-, soja, ris- och mandelmjölk. Att välja vegomjölk är coolare. Det är medvetet och etiskt, mot djuren och miljön och din egen hälsa.

Vi på Djurens Rätt firar gärna 1 juni som World Milk Day – men som en dag för alla världsmedborgare. Komjölken till kalvarna och all växtmjölk till människorna.

15 kommentarer:

  1. När vi ändå är inne på att hylla vegomjölk så måste vi naturligtvis gratulera dessa killar från Vegan Runners IK som tog sig runt Stockholm marathon och visade att vegomjölk ger starka ben. (Dessutom på en så varm dag att vi dödliga svettades bara genom att titta ut genom fönstret):

    Linus Brohult, placering: 606, tid: 3.17.14
    Johan Söderblom, 3024, 3.50.55
    Johan Mattsson, 4647, 4.07.14
    Anders Lindgren, 5395, 4.14.22
    Malte Lindstam, 5589, 4.16.27
    Patrik Blixt, 5948, 4.19.50
    Mattias Wallander, 6767, 4.27.54

    SvaraRadera
  2. Vore väl trevligt att hlla bröstmjölken. Människan producerar faktiskt mjölk anpassad för just våra behov. Några hävdar att det skulle vara äckligt (kroppsvätskor) kan det ligga något i att det är kvinnor som gör mjölk?

    SvaraRadera
  3. Den kan vi absolut hylla! Rimligen uppstår dock problem med tillgången om det skulle börja konsumeras i större mängd även av vuxna. Ett problem som man i Kina löser, vilket jag skrivit om i bloggen vid ett tidigare tillfälle, genom att genmanipulera kor så att de prodcerar mänsklig bröstmjölk - korna extrautrustas med gener som gör att deras mjölk innehåller tre bröstmjölksproteiner: laktoferrin, lysozym och laktoalbumin.

    SvaraRadera
  4. Peter: En kvinna slutar inte producera mjölk förrän man slutar mjölka. Att man ger sig på djur beror förmodligen på stor okunskap om kvinnors bröstmjölk. Dels för att vi anser att det skulle vara bekvämare att lämpa över detta på kor men framför allt för att forskning på kvinnogöra inte är högprioriterat. Så många missförstånd som råder om bröstmjölk kan inte vara rimligt. En kvinna producerar så stora mängder som hon stimuleras till. Ammar hon tre barn (eller fler) så får hon också upp den mängden. Men det är ju ingen industri som ger pengar som kossornas mjölk.

    SvaraRadera
  5. Jag tror att det är till största del kulturellt betingat. Ingen vuxen svensk skulle tycka det var ok att dricka mjölk från en kvinna. Men ett glas från en kossa är ok!?!

    SvaraRadera
  6. Jag skulle inte gå så långt som att säga att ingen svensk skulle tycka att det kändes ok. Det är väl en vanesak, som allt annat.

    Min poäng från början var att jag gärna hyllar bröstmjölk men har svårt att jämföra med med andra sorters mjölk, så som den från kor eller från växtriket.

    SvaraRadera
  7. http://halsa.msn.se/3763 =)

    SvaraRadera
  8. Mjölk från människor och kor har en sak gemensamt: Den är till för barn resp kalvar. Vuxna människor behöver mjölk lika lite som en vuxen ko eller tjur gör det. Varför överhuvudtaget producera (animalisk) mjölk till vuxna människor??????

    SvaraRadera
  9. Helt sant. Tack för det (självklara) påpekandet!

    SvaraRadera
  10. Kanske är det därför som reklamen måste måla upp det naturliga i att dricka komjölk. Vi blir ju intutade att lilla gulliga Rosa som skuttar på ängen längtar efter att bli stor, så hon får börja göra mjölk till oss. Att leva för att göra tonvis med mjölk till oss människor är ju naturligt för henne. Inte att ge mjölk till sin egen unge.

    SvaraRadera
  11. ...själv har för övrigt Rosa aldrig smakat sin egen mammas mjölk, så egentligen är det inte så konstigt utifall hon nu skulle tycka att det är mer naturligt att dela med sig till människor. Kossor och människor i en härligt naturlig symbios!

    SvaraRadera
  12. http://i40.tinypic.com/280uwl2.jpg

    SvaraRadera
  13. Anonym (6 juni), tack för ett givande inlägg. Men det skulle nog inte vara lika "lustigt" om du tog med bilder från vad som händer däremellan.

    SvaraRadera
  14. Anonym, 6e juni.

    Skriv gärna något så får vi ta del av dina åsikter.

    Men tyvärr tror jag inte du tänker längre än vad bilden visar, dvs en ko och en köttbit?

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.