10 juni 2009

Kossors rätt att gå ute ifrågasätts

Svenska mjölkkor har laglig rätt till bete varje sommar. Det står i den svenska djurskyddslagen, den som är bäst i världen ni vet. Och säg det mjölkpaket - eller den reklamfilm som på något sätt berör mjölk - som inte visar upp nöjda kor i gröngräset (alternativt hängandes på någons axlar, i vad som kan vara en av de mer absurda reklamfilmerna någonsin...).

De betande korna är helt enkelt a och o för hur folk "ser på mjölk- och nötköttsproduktionen", som Svenskt Sigill uttryckt det en gång i tiden. Och just ja, vi måste ju dricka mjölk för att hålla landskapen öppna, jag höll på att glömma det.

Men nu ifrågasätts kornas rätt att gå ute. Av mejeriernas branschorganisation Svensk Mjölk och intresseföreningen Sveriges Mjölkbönder. Man tycker att mjölkbönder som satsat på "hypermodern, rymlig inomhusmiljö" borde slippa kravet. Att betesdriften har betydelse för kornas hälsa och välbefinnande blir då mindre relevant (när det finns pengar att tjäna).

Ordföranden för Sveriges Mjölkbönder, Per Andersson, är tämligen konkret ("Vi har inte råd att ha dem ute", säger han i en annan intervju) när han pratar med SR Ekot:

– Om det regnar så blir det smutsigt och om det är soligt så blir det varmt och man tappar ganska mycket produktion då.

Men kor är ju djur som är gjorda för att gå ute på bete?

– Ja, fast de här korna är avlade för att producera mycket mjölk och då är det väldigt viktigt att de näringsförsörjs ordentligt.

5 kommentarer:

  1. helt sjukt, såklart skall kor få vara ute! Det är lite redan nu med den tidsbegränsning de får vara ute under sommaren..

    SvaraRadera
  2. "...fast de här korna är avlade för att producera mycket mjölk och då är det väldigt viktigt att de näringsförsörjs ordentligt."

    Lösningen blir alltså att korrigera ett misstag genom att begå ett nytt. När man i nästa steg inte längre behöver ha korna ute alls, då kan man ju avla fram kor med ännu större juver, som behöver stödanordning för att kunna stå upp.

    SvaraRadera
  3. Charlotte Sandgren15 juni 2009 kl. 14:10

    Hej, Charlotte Sandgren heter jag och jobbar som chef för Djurhälsa hos Svensk Mjölk. Har läst ditt blogginlägg om betesfrågan och vill bara förtydliga att LDM Sveriges Mjölkbönder och Svensk Mjölk är två skilda organisationer med olika åsikter och agendor, (precis som artikeln på er webb sa). Svensk Mjölks, som är mejeriernas branschorganisation, anser precis som väldigt många i Sverige att korna ska få komma ut! Svensk Mjölks styrelse - där representanter från samtliga mejeriföretag ingår - har tagit en tydlig position kring bete som lyder enligt följande: Bete bidrar till bra djurvälfärd och till den goda bilden av svensk mjölkproduktion. Regler och tillämpningar för bete ska ha djuren i fokus och möjliggöra ett modernt och flexibelt mjölkföretagande. Det Per Andersson, ordförande för LDM Sveriges Mjölkbönder, har sagt får alltså stå för dem. Har du frågor får du gärna kontakta mig, charlotte.sandgren@svenskmjolk.se. Med vänlig hälsning, Charlotte

    SvaraRadera
  4. Bete bidrar inte till bra djurvälfärd, den bidrar till bättre djurvälfärd än vad som annars hade varit fallet. Bra blir inte djurvälfärden pga några månaders bete.

    SvaraRadera
  5. Hej Charlotte! Tack för påpekandet! Jag utgick från en artikel på SR Ekot (http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?Artikel=2891568) när jag skrev inlägget, och du har helt rätt i att jag lite slarvigt klumpade ihop de lättnader i beteskreven som diskuteras där med det som ordföranden för Sveriges Mjölkbönder uttryckte i en annan artikel.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.