5 juni 2009

Sagt i veckan - vecka 23

"En stark förespråkare för djurens rätt är Marit Paulsen, Folkpartiet. Hon har ju suttit i EP tidigare, dock inte den senaste mandatperioden, och arbetade då väldigt aktivt med dessa frågor."
Statsvetaren Malena Rosén Sundström chattade om EU-valet hos Morgon i P4. Hon har lite koll, men inte full koll. Djurens Rätt däremot har naturligtvis 100% koll på kandidaterna till EU-valet.
"Organisationer som Djurens rätt har drivit på för att tidelag åter ska bli ett brott, enskilda riksdagsledamöter har skrivit motioner om det men riksdagsmajoriteten och regeringen har hela tiden sagt nej. Men nu har jordbruksminister Eskil Erlandsson svängt och beställer ett lagförslag för att "stärka skyddet för djur mot att användas för sexuella ändamål"."
Tidningen Riksdag & Departement kommenterar den utredning som regeringen tillsatt, som bland annat ska ta fram ett lagförslag som gör sex med djur till ett brott.
"Det är ett jättedåligt förslag."
Djurens Rätts verksamhetschef Roger Pettersson ger sin synpunkt på jordbruksminister Eskil Erlandssons förslag att skjuta ihjäl "herrelösa" katter på nyhetskanalen.se.

"Dessutom pekas köttkonsumtion ut som en klimatbov. Vad är då den politiska lösningen? För oss är det stor skillnad på vad som är politiskt och privat. Du måste själv ta ansvar för vad du äter. Skillnaden mellan moderata förslag och vänsterförslag är tydlig. Vänstern föreslår en köttskatt. Köttskatten är bara till för att öka priset samtidigt som nästan hälften av EU:s budget går åt till att subventionera så att köttet blir billigare. Det är inte bara dumt, det är dyrt också. Och effekten blir inte stor.
Vi föreslår en förändring av den gemensamma jordbrukspolitiken. Det ger stora effekter. Vi avskaffar den gärna genom att köpa ut bönderna – med ett extra års subventioner i handen och sen inga mer. Vi vill låta en bred koldioxidskatt få genomslag. Då blir koldioxiden synlig i ekonomin. När vi vet vad det kostar är det enkelt att välja. Den som vill äta billigt gör det enkelt genom att välja mer grönt än kött."
Riksdagsledamöterna Staffan Anger och Sofia Arkelsten från Moderaterna argumenterar för en bred koldioxidskatt (läs köttskatt) på vlt.se.

5 kommentarer:

  1. Låt köttet kosta precis det som det kostar att producera, plus tillägg för koldioxidskatt. Inte ett öre mindre. Priserna skulle skjuta i höjden och folk skulle tvingas tänka till över vad de äter.

    SvaraRadera
  2. Har funnit en blogg för mig :) Var gärna med i min undersökning om det är rätt eller fel att slakta djur utan bedövning! (även om man är veg. eller vegan).

    SvaraRadera
  3. Hej, hej! Vi gillar när förorenaren betalar. Och om vi tar bort subventionerna först så tror jag inte det behövs någon extra köttskatt. Att lägga straffskatt samtidigt som skattepengar går till subventioner är ju inte särskilt smart... Kul att ni såg artikeln! /Sofia

    SvaraRadera
  4. hur har djurens rätt jobbat för att "driva på" ett förbud mot tidelag?

    SvaraRadera
  5. anna, på alla möjliga olika sätt - under en väldigt lång tid. Namninsamlingar, protestmail på vår hemsida, debattartiklar, lobbyarbete mot politiker...

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.