29 april 2011

Peter Jeppson (S) om minkars behov av simvatten

Forskning har visat att tillgång till simvatten är viktigt för minkarna. Man har bland annat sett att minkar är beredda att arbeta hårt för att få tillgång till simvatten, och berövas de detta höjs deras stressnivå lika mycket som när de berövas mat. Tillgång till simvatten under uppväxtperioden leder också till att minkvalparna utvecklar ett rikare lekbeteende, vilket i sin tur leder till att minkarna som vuxna uppvisar färre beteendestörningar. Källor till detta finns i vår faktabas.

Men Peter Jeppsson, riksdagsledamot för Socialdemokraterna har en annan syn på saken. Från dagens Kristianstadsbladet:
– Jag tycker att Djurens rätt bör fundera på om man verkligen ska vara beredd att utsätta djuren för ett lidande som sim- och badvatten helt klart blir.
Det lidande som simvattnet utsätter minkarna för är enligt honom förfrysningsskador, drunkning och bakterier. I samma artikel säger han sig vara nöjd med beslutet i riksdagen, som innebar ett nej till förbättringar för minkarna, med motiveringen att frågan har hanterats utan saklig grund och utan forskning. Vilket uppenbarligen är ämnen han själv briljerar i.

28 april 2011

Gårdagens riksdagsvotering

Nu finns sammanställningen av gårdagens omröstningen i riksdagen, då ett par olika frågor som rör djur togs upp - sammanställningen finns här. Nu är inte jag någon politisk expert precis, men jag tänkte försöka mig på att sammanfatta det viktigaste som beslutades. Notera dock att ett flertal motioner avslogs med hänvisning till den redan pågående översynen av djurskyddslagen.

Motionen som rörde "ett förbud mot att utnyttja djur på cirkus" blev nedröstad med röstsiffrorna 176 mot 138. Vilket ändå får ses som väldigt många oväntade röster för en djurfri cirkus, tycker jag.

Det beslutades att fortsätta arbeta för att förkorta djurtransporterna, men förslaget att stoppa alla subventioner till transporter av levande djur röstades ner med 257 mot 57.

Riksdagen beslutade med acklamation att man vill ha ett utökat förbud mot djursex.

Pälsomröstningen blev om bekant ett nedarlag för minkarna. Så här röstade partierna i den frågan, där en ja röst innebär ett nej till förbättrade förhållanden för minkarna (och en nej-röst följakligen ett ja till detsamma).


Ett förbud mot kastrering av grisar utan bedövning röstades också igenom, enligt nedan. En ja-röst innebär att man röstade för en lagstadgad bedövning, en nej-röst att man röstade emot.


En motion om talerätt för djurskyddsorganisationer i juridiska processer som rör djur avslogs med acklamation.

27 april 2011

Nederlag för minkarna i riksdagen

Idag tog riksdagen ställning till en rad motioner från båda de politiska blocken som krävde bättre förhållanden för minkar på pälsfarmer. Kraven på förbättringar fälldes dock av regeringspartierna tillsammans med Sverigedemokraterna. Röstsiffrorna blev 177 mot 132 till minkarnas nackdel och 25 avstod från att rösta.

- Det här är en enorm besvikelse, säger Djurens Rätts ordförande Camilla Björkbom. Redan 2003 slog en statlig utredning fast att uppfödning av minkar i burar bryter mot djurskyddslagen. Sjuttio procent av befolkningen vill ha ett förbud mot minkfarmning, något som redan är verklighet i flera andra länder i Europa. Vad krävs egentligen för att politikerna ska lyssna?

V och MP driver krav på ett förbud mot pälsdjursuppfödning, medan S vill se strängare regler. Enskilda ledamöter från regeringspartierna vill också se ett slut på minkfarmningen.

Heja djurrättsrörelsen, friskt humör!


Det dök upp en intressant kommentar i ett annat inlägg. Signaturen Christer skriver:
"Är det så att vi som hävdar djurens rättigheter kämpar i motvind och att köttätandet blir alltmer utbrett och ökar?
Ska vi stänga ner verksamheten och erkänna oss besegrade av köttmaffian? Inget tyder på att antalet vegetarianer/veganer ökar i antal, trots många års kamp för djuren. Är det dags att stänga vegan/djurrättskiosken, dra ner luckan och deppa ihop, för inte mycket tycks gå djuren väg, förutom positiva recensioner av en bra bok i media?
Konsumenterna är de som avgör och de tycks göra sina val utifrån köttpriset. Kanske det är bättre att satsa nästan enbart på djurskydd och inte djurrätt, då djurrätt inte tycks vinna några framgångar. Kanske är det bättre att se till att de djur som faktiskt blir mat och kläder har det så bra som möjligt. Detta är kanske ett bättre alternativ än att deppa ihop inför verkligheten."
Denna deppighet och frustration är absolut förstårlig, och kanske till och med berättigad. Och jag hör den rätt ofta. Men jag tycker det finns tre skäl till att inte stänga vegan/djurrättskiosken.

1. Försäljningen av kött ökar, det visar statistiken. Och antalet vegetarianer och veganer ökar inte precis i någon explosionsartad takt, om ens överhuvudtaget. Men (med ett stort M) samtidigt som försäljningen av kött ökar, så har även vegoutbudet exploderat under senare år. Och någon måste konsumera detta ökade utbud, annars skulle det inte finns.

Lägg samman detta med statistik från Storbritannien, och jag tror att svaret är rätt enkelt, och inte fullt så nattsvart. Vi konsumerar helt enkelt mer idag, och vi konsumerar mindre potatis och annat nyttigt. Men vi konsumerar även mer vegoprodukter. De som konsumerar dessa vegoprodukter ser sig dock inte som vegetarianer eller veganer, och dom kallar sig inte detta. Detta är vad en undersökning från Storbritannien visade för några år sedan. Mer vegoförsäljning, men inte fler vegetarianer. Men att tillgängligheten och synligheten för vegoprodukter ökar kan bara vara bra för djuren, och bara leda till att fler äter mindre djur.

2. Jag tror också et kan finnas en eftersläpning när det gäller handling i relation till tanke. Jag skulle våga påstå att samtalet om djurs rättigheter aldrig varit på en högre nivå än idag, och att vi kommer rätt långt från att prata om uppeldade lastbilar och korvkiosker. Idag diskuterats köttätande och djurs rättigheter på ett mer moget sätt, och när t.ex. en person Per Moberg i SVT:s Babel kan ju prata riktigt vettigt om djur känns det som att vi har kommit långt.

Med detta sagt så har vårt djuretiska handlade naturligtvis inte kommit lika långt. Men jag tror och tänker att handlingar är så mycket svårare att förändra en tankar, och att vi får ge det tid. Kanske behöver det till och med få ta tid för att bli en långvarig förändring – jämfört med 90-talets veganboom som snabbt ökade antalet veganer, men där viktiga grunden kanske inte fanns.

3. Vi är skyldiga djuren att inte deppa ihop och ge upp. Det finns en stark djurskyddstanke, och det finns många som argumenterar för att de djur som blir mat ska behandlas väl. Och gott så. Men djuren är värda mer än så. Amnesty jobbar inte för att dödsstraffen ska bli mindre plågsamma, och lika lite ska vi göra det. Att vi i jämförelse har en så enormt mycket tuffare väg att vandra gör bara känslan när vi nått målet så mycket större.

Jag tror många i liknande rörelser som djurrättsrörelsen har tänkt precis samma tankar – varför händer det inte mer? Varför går det inte fortare? Nyckeln till deras framgång ligger, tror jag, i hur de hanterade dessa känslor.

Inte för att låta som en amatörpsykolog, men det är med positiva tankar vi kommer att förändra världen. Ingen, och särskilt inte djuren, gynnas av något annat.

Full fart framåt vänner!

23 april 2011

Maten och lidandet i DN

"Ibland talas det om vegetariska trender och att allt fler äter grönt och ekologiskt. Det kanske sägs så – men det finns ingen statistik som egentligen talar för att det är annat än snack. En och annan påse sojafärs har säkert blivit kuriosasås till pastan, men inte så ofta att det orsakar något brus i statistiken. Om något är trenden den motsatta. Kött äger. Lyxköttet är högs­ta mode och egenhändigt korvmakande för tillfället smärtsamt trendigt.

Samtidigt har det vegetariska utbudet blivit avsevärt mycket bättre, och fortsätter att bli det för varje år. För den som är sugen finns nu för tiden miljömärkt sojasill och vegoskinka, fejkon och bacos, veef och seitanstek. Knappast våghalsig föda – bakom namnen döljer sig trots allt bara formgivna vegetabilier.

Rycker det i häckelnerven? Känner du ett stort behov av att näpsa till om att morötter minsann också har känslor? Härmed en virtuell påskgåva till er, ett exemplar av av Jonathan Safran Foers bok ”Äta djur” till alla som gillar att, tja, äta djur. Inte för att Safran Foer levererar alla svar, utan för att han breddar perspektiven. Det köttindustriella komplexet borde rimligen inte lämna någon oberörd. Glad påsk!"
Anne Brynolf på DN:s ledarsida.

20 april 2011

Anything goes hos Jägareförbundet

"Men är det förenligt att vara medlem i Jägareförbundet och ägna sig åt den här typen av jakt?
– Man har ju rätt att vara med i Jägareförbundet hur man än beter sig."
Citatet kommer från SR Sörmland. Med "den här typen av jakt" avses sk. packjakt, där framavlade hundar i flock tillåts hetsa och angripa vilda djur i samband med arrangerade och kommersiella säljjakter på stora gårdar. Och uppenbarlligen har Jägareförbundet en annan syn på olaglig verksamhet än vad Djurens Rätt har.

18 april 2011

Recensioner av Äta djur

Nyligen var det Pelle Strindlunds "Jordens herrar" som fick väldigt många intressanta och läsvärda recensioner i svenska tidningar. Nu är det den svenska översättningen av Jonathan Safran Foers "Eating Animals" som genererat väldigt mycket läsvärt. Här är de recensioner som jag har noterat hittills:
Recensioner finns även i DN och GP, men jag har inte hittat dem på nätet ännu.

Boken Äta djur köper du enklast i vår le Shop. Vi är inte billigast, men vi är bäst.

17 april 2011

Djurpolitik

Från SR Ekot:
"Regeringen kommer att förlora ytterligare två omröstningar i riksdagen, den här gången handlar det om djurskydd. Bland annat finns nu en majoritet för förslaget att förbjuda kastrering av smågrisar utan bedövning.

[...]

Hangrisar måste kastreras före slakt eftersom köttet annars utsöndrar en frän lukt. Därför utförs det över 4 000 sådana ingrepp varje dag i Sverige genom att sädesledare och blodkärl skärs av.

Att det här gör ont på grisarna är expertisen enig om, men landsbygdsminister Eskil Erlandsson vill ändå inte lagstifta emot detta.

– Lagstiftar vi om ett tvång i Sverige innebär det att alla måste utföra det. Då stiger priset på det svenska köttet och då väljer handeln att köpa det kött som är billigare, där den här kostnaden inte finns i utlandet, säger Eskil Erlandsson.

Eftersom de rödgröna partierna och Sverigedemokraterna nu är överens så kommer regeringen att få i uppdrag av riksdagen att ta fram en sådan lag.

Den andra frågan som oppositionen är överens om när det gäller djurskyddet handlar om sex med djur. Ända sedan 1940-talet har Sverige saknat en lagstiftning som uttryckligen förbjuder människor att ha sexuellt umgänge med djur.

I praktiken är alla riksdagspartier numera överens om att det behövs en sådan lagstiftning, men allianspartierna hade velat invänta en utredning i frågan.

Miljöpartiets Åsa Romson är nöjd med att regeringen kommer att få ett tillkännagivande även i den frågan.

– Nu har det här dragit i långbänk, genom en utredning som inte är klar ännu. Man hänvisar till att det kanske kommer, och sådana saker. Då är det viktigt att riksdagen gör en markering att vi tycker att det ska finnas ett förbud mot sex med djur, säger Åsa Romson."

14 april 2011

Manifestation för kortare djurtransporter på Sergels torg den 16 april

Medverkar gör politiker från regeringen, riksdagen och EU-parlamentet samt komikern och programledaren Klara Zimmergren.

Varje dag transporteras miljontals djur genom Europa. Det är tillåtet att transportera de flesta vuxna djur i 28 timmar med en enda kort rast. Här i Sverige får djurens sista resa – den till slakteriet – vara 8 timmar lång. Men för de djur som skickas utomlands för slakt kan resan bli betydligt längre.

Vad gör våra politiker åt detta, och vad kan du göra? Djurens Rätt håller i en manifesation den 16 april på Sergels Torg i Stockholm kl 13-15.

Inte längre än 8 timmar! Djurens Rätt kräver nya och förbättrade djurtransportregler i EU, med bättre kontroller och en övre gräns på 8 timmars transporttid.

Program

13.00 Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens Rätt.

13.15 Carl Schlyter (MP), EU- parlamentariker.

13.30 Jens Holm (V), riksdagsledamot.

13.45 Birgitta Ohlsson (FP), EU-minister.

13.50 Klara Zimmergren, programledare och komiker.

14.00 Marietta de Pourbaix-Lundin (M), riksdagsledamot.

14.15 Avslutningsord av Camilla Björkbom.

Välkomna!

12 april 2011

Motvind för minkarna i miljö- och jordbruksutskottet idag


Som vi skrivit om på vår webbplats under en längre tid justerade riksdagens miljö- och jordbruksutskott idag sitt ställningstagande till en rad motioner om minkfarmning. De tre rödgröna partierna ställer sig bakom krav på bättre villkor för minkar (vilket i förlängningen innebär en avveckling av minkfarmning). De fyra regeringspartierna har valt att avslå motionerna, och Sverigedemokraterna - som befinner sig i en vågmästarroll i denna fråga och som ofta argumenterar för att man driver en djurvänlig politik - valde i miljö- och jordbruksutskottet att gå på regeringspartiernas linje.

Den 27 april är det dags för riksdagen att ta ställning till motionerna om minkfarmning. Än finns alltså tid att göra skillnad för minkarna. Det är vår tur nu - nu får vi vinden att vända! Därför uppmanar vi alla, och speciellt dig som själv röstat på något av de fem partierna som valt att avslå motionerna, att kontakta dina riksdagsrepresentanter och uppmana dem att ställa sig på minkarnas sida. Läs om hur du gör skillnad för minkarna fram till den 27 april.

Päls som miljövänlig naturprodukt. Inte.

I Belgien har en annons från The European Fur Breeders Association (EFBA), där de hävdade att päls är miljövänligt, blivit klassificerad som vilseledande marknadsföring. Annonsen i fråga publicerades i tidningen Parliament Magazine, en tidning om EU:s institutioner i Bryssel.

I sin utsago skriver det belgiska marknadsrådet - Jury d'Ethique Publicitaire - att päls har en negativ påverkan på miljön och att annonser därför strider mot EU:s regler rörande saklig marknadsföring. Mer info finns på den belgiska organisationen GAIA:s hemsida.

Ett intressant PS på allt detta är att European Fur Breeders Association i ett brev till GAIA ber organisationen ta bort pressmeddelandet om den felaktiga annonsering från sin hemsida, utifrån att pressmeddelandet skadar bilder av EFBA. Pressmeddelandet ligger fortfarande kvar…

Kan fiskar känna smärta?

För dig som missat - den 4 april pratade Vetandets värld i SR P1 om fiskar. Eller snarare så ställde de sig frågan om fiskar kan känna smärta. Om du inte lyssnat, gör det gärna.

Fiskar är en ofta bortglömd grupp djur, och ibland anses de inte ens vara djur. Men Djurens Rätt har en hel del information om just fiskar. Information finns i vår faktabas, i vår rapport Under ytan och i en fördjupningsartikel om just smärta hos fiskar.

Foto: Thomas Quine / Flickr

11 april 2011

Att argumentera för normen – och de som gör tväremot

I helgen twittrade vi om det debattinlägg som riksdagsledamoten Roger Tiefensee (C) skrivit i tidningen Land Lantbruk. Debattinlägget har rubriken "Anti-köttlobbyn har nått riksdagen".

Tiefensee går i inlägget i polemik med Jens Holm och Vänsterpartiet, men det är ett tämligen oreflekterat debattinlägg han skrivit. Tiefensee:

”Inte minst ledamoten Jens Holm har i alla möjliga forum den senaste tiden envisats med att argumentera mot köttätande. Att någon gång nyansera bilden och belysa djurhållningens fördelar för vårt öppna landskap eller den biologiska mångfalden är för honom främmande, liksom det faktum att det faktiskt finns människor som föredrar att äta korv gjord på svenskt fläskkött i stället för korv gjord på importerad soja.”
Måns Andersson, forskare vid Linköpings universitet bemöter idag dels detta, och dels frågan om en anti-köttlobby. Först när det gäller öppna landskap och biologisk mångfald:

”För det första har grisar över huvud taget inget med det öppna landskapet att göra, de föds nämligen upp inomhus. För det andra får nog Tiefensee svårt att undvika sojan, eftersom 80% av all soja som tillverkas går till, just det, köttproduktion.”
För det andra, när det gäller anti-köttlobbyn, så konstaterar Måns Andersson att köttindustrins lobby är starkare än någonsin och ”statistiken visar att köttkonsumtionen i Sverige ökat med drygt 50% på bara 15 år”. Och det är detta jag tycker är aningen anmärkningsvärt.

Statistiken visar alltså att vi konsumerar mer kött, inte mindre – samtidigt som köttets miljöproblem numera är ett faktum som accepteras av de flesta. Vi äter alltså mer av något som är dåligt, inte bara för djuren. Detta kan man se som ett problem. Andra ser argumentet mot problemet som problemet.

Och vi kan hur som helst konstatera att de öppna landskapen inte riskerar att försvinna närmsta året i alla fall.

Dessutom lägger de företag som gör djur till mat stora stora belopp på att bearbeta politikerna i dessa frågor, vilket jag varit inne på i ett tidigare blogginlägg. Vi lever alltså i ett samhälle som äter djur och där verksamheten för en ökad konsumtion av djur ses som det alldeles normala. När någon argumenterar för motsatsen blir resultatet debattartiklar med rubriken "Anti-köttlobbyn har nått riksdagen". Att köttlobbyn funnits där hela tiden har man inte märkt, kanske för att denna lobbygren är så normal att det inte ens handla om lobbyverksamhet längre. Den bara är där.

8 april 2011

Fantasilöst Varberg

"Det är socialnämnden i Varbergs kommun som har avslagit Vänsterpartiets motion med argumentet att barnen kommer att få svårt att få i sig tillräckligt mycket protein och vitaminer."
Citat från Hallandsekot. Motionen handlade om en vegetarisk dag i veckan på skolorna i Varberg - vilket i praktiken skulle inneburit att de barn som äter kött hemma till frukost och till middag/kvällsmat skulle äta 1 vegetarisk måltid av 15 under en vanlig vecka. Men nu går ju inte det.

Och medan detta händer så trillar vegetariska barn i Varberg av pinn så att det står som spön i backen på grund av diverse obehagliga bristsjukdomar.

Och jo, Socialnämnden i Varbergs kommun avslog även möjligheten att på försök införas vegetarisk mat som alternativrätt en dag i veckan där det är möjligt att servera två rätter.

7 april 2011

Om kött i kvällens Babel (SVT2 kl. 20)

Vi skickade precis ut vårt senaste nyhetsbrev (som du såklart prenumerar på), och huvudnyheten där var egentligen två nyheter.

Nummer 1: missa inte kvällens Babel i SVT2 kl. 20. Diskussion om köttet vi äter utifrån "Äta djur", den svenska översättningen av Jonathan Safran Foers enormt uppmärksammade bok "Eating Animals". Missa inte heller att läsa Magnus Linton i Babels blogg.

Nummer 2: "Äta djur" köper du enklast och bäst i vår webbshop. Vi kan inte lova att vi är billigast - snarare skulle jag gissa att vi kanske är dyrast. Men å andra sidan går överskottet av det vi säljer till vårt arbete för djuren, och det kan jag lova att få andra webbutiker kan erbjuda. Att köpa din djurrättslitteratur genom oss blir därmed ett enkelt sätt att samtidigt ställa dig på djurens sida. Så tack på förhand!

På KU-förhör om "minkskandalen"

Den 9 augusti 2010 kunde Djurrättsalliansen presentera avslöjande bilder från svenska pälsfarmer. Men hanterades frågan korrekt av den då ansvariga jordbruksministern? Eller begravdes frågan om minkarnas förhållanden på svenska pälsfarmer mitt under brinnande valrörelse? Detta var ämnet för det förhör i konstitutionsutskottet som idag hölls med landsbygdsminister Eskil Erlandsson.

Djurrättsalliansen bilder upprörde många, så även ministrar och tjänstemän på dåvarande jordbruksdepartementet (idag landsbygdsdepartementet). Och redan dagen efter, den 10 augusti, kallade departementet till en videokonferens mellan dem och Jordbruksverket där ”minkskandalen” var enda punkten på dagordningen.

Avslöjandet om minkarna kom under brinnande valrörelse, men i och med myndigheternas raska agerande hanterades frågan på ett snabbt och konkret sett. Den alternativa tolkningen, som t.ex. Jesus Alcalá framfört i Svenska Dagbladet, är att man genom detta undvek att göra det hela till en större skandal än vad det blev, och därmed även till en valfråga.

KU-förhöret bevittnades av exakt en person på åhörarläktaren, och på ”de anklagades bänk” satt Eskil Erlandsson och ytterligare två personer. Och frågan som man uppehåll sig kring handlade till stora delar om vad som sades på mötet den 10 augusti. Jordbruksverket har uppfattat att man på mötet fick ett uppdrag av jordbruksministern. I Svenska Dagbladet citeras minister dagen efter och säga att han ”givit Jordbruksverket i uppdrag att ta fram en åtgärdsplan för att snabbt stoppa den vanvård som vi sett på bilderna”. En liknande formulering går även att hitta på Jordbruksdepartementets (idag landsbygdsdepartementet) egen hemsida.

Att en minister agerar på detta sätt skulle dock innebära ministerstyre av den som var – och är – högst ansvariga för minkarnas villkor på svenska pälsfarmer. En minister kan inte själv ge ett verk ett sådant uppdrag. Och så har inte heller gjorts, menades Eskil Erlandsson. Under KU-förhöret beklagade han den felaktiga information som gick ut från honom och från hans departement. Initiativet fanns redan hos Jordbruksverket, så det fanns ingen anledning att ge ytterligare ett uppdrag.

Konstitutionsutskottets ordförande Peter Eriksson pressade ministern om varför han vid flera tillfällen i media gav uttryck för att han gav Jordbruksverket i uppdrag att utreda minkskandalen när så inte var fallet. Ministern beklagade att han hade använt fel ord och bad om ursäkt för det fel som begicks då. Han tror att misstaget beror på en felaktighet i den ursprungliga information som gick ut från departementet, och att den senare återupprepades.

Uppgiften för KU blir nu att försöka reda om det som sades då var fel, eller om det som sägs nu är fel menad Peter Eriksson.

Något som också fått kritik är Jordbruksverkets snabba hantering av frågan – redan den 13 augusti, fyra dagar efter skandalen, kunde verket meddelande att det inte förelåg någon vanvård av minkar i Sverige. Ministern fick frågan om varför det var sådan brådska, men menade att detta låg helt på Jordbruksverkets ansvar och inte på honom eller hans departement.

6 april 2011

Vi läser Magasin Morberg

Det hände något märkligt igår. Jag stod i kön i affären – och när jag kom ut hade jag ett ex. av Magasin Morberg i plastpåsen. Jag blängde ett tag på Per Morberg, och han blängde tillbaka på mig. Och det verkar ju onekligen vara en tidning som handlar rätt mycket om djur, tänkte jag. Den måste jag nog läsa, om så bara ett nummer för att testa. På plats i soffan senare på kvällen med tidningen i knäet inser jag dock att detta kanske inte var världens bästa idé.

För två veckor sedan var min tillfälliga kollega Lina på resemässan TUR i Göteborg. Hon, och flera av utställarna, var upprörda över en av deltagarna på mässan – ett företag som arrangerar jaktresor ner till den afrikanska kontinenten. Så vi lade upp en protest om det företag på vår webbplats. Och naturligtvis är det just detta företag som är nästan det första vi möter på två färgglada helsidor när man som läsare slår upp tidningen.

I övrigt är detta en tidning om Per Morberg som dödar, lagar och äter djur. Och om sprit, vapen, jakt, cigarrer och kaffe. Två kvinnor är med, varav den ena är död. Om tidningens kvalité överlag överlåter jag dock till någon annan att diskutera (själv tycker jag tonen och upplägget mest påminner om Killinggängets gamla bok Spermaharen).

Tidningens längsta reportage handlar om en fågeljakt i Tullgarns slott utanför Stockholm. Per är lycklig över att inte ha missat och att inte ha skadeskjutit, och en massa döda fåglar ligger på rad framför slottet. Och längre bak i tidningen är finansminister Anders Borg också som lyckligast när han jagar. Och visst, vi har alla lite olika preferenser och önskningar i livet, det är det inte så mycket att säga om. Men jag hör nog inte till tidningens målgrupp helt enkelt.

Vän av ordning skulle kanske hävda att det är bättre att veta vad man äter och att ”våga” döda det själv. Och att denna tidning egentligen inte är värre än vilken vanlig mattidning som helst där djur tillagas helt utan reflektion. Och vän av ordning skulle ha en poäng. Samtidigt som den där lyckan gör det svårt att förstå – kanske är ignorans och okunskap att föredra framför lycka? Eller...?

Tråkigast är nog dock Ernst Billgren, som sätter tidningens ton redan på sidan 18 genom att säga att djur är ointressanta därför att de gläfser, låter och måste äta. Till skillnad från djuret människan då – som inte gör annat än att gläfsa, låta och äta. Och producera märkliga tidningar.

4 april 2011

Ledig tjänst på vår webbredaktion

Vi söker en person som kan förstärka vår webbredaktion. Din huvudsakliga arbetsuppgift är att underhålla och utveckla våra webbplatser och våra kanaler i sociala medier. Vi är i dagsläget den ledande svenska ideella organisationen på Facebook.

I ditt arbete ingår att utveckla och underhålla nuvarande sajter och kanaler, såväl tekniskt som innehållsmässigt. Vi ser helst att du har god vana av arbeta med webbplatser och sociala medier, att du självständigt kan lösa de utvecklingskrav som finns inom organisationen, samtidigt som du deltar i det dagliga flödet av information som måste hanteras. Du bör ha kännedom om Djurens Rätt och dela våra värderingar. Du bör vara bra på att uttrycka dig både i tal och i skrift.

Läs om tjänsten och hur du söker

1 april 2011

Köttdebatt på Newsmill

Det har brutit ut en liten kött/miljö-debatt på Newsmill, mellan miljöpartister och en centerpartist. Lite intressant att läsa hur man ser på saker och ting. Inläggen i debatten än så länge är dessa: