14 februari 2011

Någon matar riksdagen med propaganda? Frågan är bara vem...

Läste en idag en ledare i tidningen Land Lantbruk som fick mig att skratta till. Det är den politiske redaktören Kerstin Davidsson som upprörs över att filmen ("med det pretentiösa namnet", för att låna Davidsson ord) "Meat the Truth" visades i riksdagen i veckan som gick.

Filmvisningen är upprörande tycker Kerstin Davidsson, och enligt henen är filmen "ett hopkok på gammal skåpmat" vars uppgifter om köttkonsumtionens miljöpåverkan "ivrigt omhuldas av veganer, som i tidningsartiklar propagerar för införande av köttskatt". Men det som fick mig att skratta till är hennes avslutning. Hon skriver:
"Visst är det bra att riksdagsmän diskuterar köttproduktion. Men det borde inte ske med utgångspunkt i den plakatmässiga propagandan i ”Meat the Truth”. Jag hade högre tankar om de folkvalda."
LRF har enligt tidningen Arbetaren en plats i det expertråd som jobbar med "Matlandet Sverige". Det är ingen hemlighet att LRF satsar stora resurser, och har en lång tradition, av politisk påverkan - om man googlar går det att hitta pressmeddelanden som t.ex. "S och LRF i gemensamt seminarium om landsbygdens framtid". Och i veckan som gick besökte landsbygdsminister Eskil Erlandsson en grisanläggning "för att diskutera hur vi långsiktigt ska kunna öka lönsamheten för svenska grisbönder".

Det är detta politiska klimat vi lever i. Jag tror att de flesta har insett och (mer eller mindre acceperat) detta faktum. Organisationer, företag och enskilda medborgare försöker påverka de folkvalda att agera i enlighet med sina övertygelser (alt. ekonomiska intressen) bäst de kan.

Och visst, Djurens Rätt och andra djurorganisationer har en agenda. Men så har även LRF. LRF är ingen neutral instans, det är en partipolitiskt obunden intresse- och företagarorganisation med enormt mycket större inflytande och resurser än vad den svenska djurrättsrörelsen någonsin  kommer att ha. Och därför blir det tämligen komiskt när lantbruksnäringen inte klarar av att hantera en filmvisningen i riksdagen med ett budskap som går i motsats med sitt eget. En sådan filmvisning blir till att riksdagen "matas med propaganda".

För vad är då allt det som riksdagen matas med övriga 364 dagar av året, av aktörer som t.ex. LRF? Neutral och opartisk information? Såklart inte.

Naturligtvis går det utmärkt att ha synpunkter på vad som sägs i filmen "Meat the Truth" - men är det inte det som det politiska samtalet är till för? Istället väljer Kerstin Davidsson att gå i taket. Och att kalla tidningen Filters allt annat än opartiska granskning av köttkonsumtionens miljöpåverkan för en "nyanserad bild från oberoende röster i debatten " gör det bara ännu mer lustigt, på ett dåligt sätt.

7 kommentarer:

 1. Bra att dom såg den filmen. Skolorna borde också informera barnen om varifrån deras mat kommer. Inför undervisningsplikt när det gäller matens ursprung och hur den produceras.

  SvaraRadera
 2. Det är ju värre än så. EU och Staten ger ju både direkt och indirekt en massa miljoner i bidrag till lobbyorganisationer som Svensk köttinformation, Svensk fisk, och Svenska Mjölkfrämjandet. Pengar som sedan används för att påverka samma politiker som beslutat om stöden.

  SvaraRadera
 3. Precis som till Jägarförbunden som har en sån stark lobby. Dit går många miljoner(flera hundra miljoner tror jag faktiskt) av våra skattepengar. Jag vet inte om jag tycker att vår skattepengar ska gå till lobbyverksamhet överhuvudtaget.
  Det vore väl bra om skolorna visade var köttet kommer ifrån. Bara den informationen kanske skulle minska köttkonsumtionen. Barnen äter ju vad de får av de vuxna. Och de vuxna vill ju inte att barnen får veta att de söta djuren ska dödas och ätas upp av människorna

  SvaraRadera
 4. Roligt att följa dig Peter, bildande och trovärdigt

  SvaraRadera
 5. Jag är medlem i LRF och får Land Lantbruk varje fredag och håller på att sätta i halsen varje gång jag läser vad djurens fiende nummer 1, Kerstin Davidsson har att säga. Får man tro de eviga litaniorna så är djurplågarna väldigt oroade över djurrättsrörelsen.

  Deras mardröm är att folk slutar äta kött och bära päls.

  På dom bara!

  SvaraRadera
 6. Elisabeth Taylor16 februari 2011 17:37

  Jens, lite kul att du är medlem i LRF och skriver som du gör i din kommentar.
  Någon gång kommer djurplågarnas "mardröm", som du skriver, bli en verklighet och då är det slut med den ständiga mardrömmen för många, många djur.
  Bra att du skrev vad du läser i den tidningen!

  SvaraRadera
 7. Ja visst Djurens Rätt har en agenda- att minska lidandet för djuren. Om det uppfattas som radikalt visar ju bara vilket typ av samhälle vi har fått.

  Jättebra att filmen visades i riksdagen- hur det ser ut i verkligheten har väl alla rätt att få veta! De enda som tycker att det är ett problem är de som lever av djurplågeriet.
  Tack förresten för att du håller koll på vad tidningarna skriver ute i landet.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.