19 juni 2011

Djurens Rätt i rapport om fiskars lidande


Fiskar kan känna lidande, konstaterade Aftonbladet häromdagen. Och vore väl sjutton om de kommit fram till nåt annat, som en kollega uttryckte det.

Artikeln i Aftonbladet bygger på en rapport från SLU, som gjordes på uppdrag av Jordbruksverket för att utreda om fiskar kan känna lidande och smärta. Hela den 34-sidiga rapporten går att läsa här. Som en del i rapporten finns en sammanfattning av den föreläsning som Djurens Rätts Lena Lindström höll på Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien den 30 november 2010. Ur rapporten från SLU (sidan 17):
"Lena Lindström, etolog, Djurens Rätt förespråkar bojkott för att minska fiskars lidande samt för att stoppa konsumtion av fiskprodukter. Organisationen menar att fångst eller uppfödning av fisk inte behövs och att haven ska lämnas ifred då de inte är människans ekosystem. Djurens Rätt anser att människan är den dominerande marina predatorn, som även använder fisk som foder till grisar och fåglar. Likaså betraktar hon det som onödigt att ett stort antal havsfiskar dödas varje år inom det som kallas nöjesfiske. Lindström menar att vi inte accepterar att fåglar fångas på krok, medan vi gör det för fisk. Hon lägger fram hypotesen att acceptansen har att göra med hur fiskar ser ut, då de saknar ögonlock och därmed ansiktsuttryck, men menar att "gullighet" inte ska avgöra hur vi behandlar och känner empati för dem. Djurens Rätt anser att det kommersiella fisket innebär ett enormt lidande för miljarder individer, då fiskar kläms ihjäl i trålar och i nät och utstår en utdragen dödkamp p.g.a. skador och kvävning. Djurens Rätt framhåller även att fiskar i odling har hälsoproblem och lider av trängsel och en onaturlig miljö, samt att extremaveln av akvariefiskar är ett problem. Djurens Rätt tycker att fiskar ska räknas som individer, inte i kilo, och att fiskar som fångas ska omfattas av djurskyddslagen. De menar att förbud ska införas mot Catch and Release, levande bete (även inom kommersiellt fiske) samt sportfisketävlingar. Djurens Rätt hänvisar till organisationen Fishcount.org.uk. som har riktlinjer ("5r's) för kommersiellt fiske, vilka belyser problemen och innebär reducerat lidandet för fisken."

3 kommentarer:

 1. Det är trevligt att detta kommer upp nu igen på dagordningen. Jag känner själv att människor inte är medvetna om det lidande vi orsakar många marina djur. Även fast vi får höra en del "ät mindre kött" är det sällan vi hör "ät mindre fisk". Kanske måste vi från djurrättsrörelsens håll bli ännu bättre att i framtiden uppmärksamma dessa individers lidande.

  Dessutom är fisk ett gigantiskt miljöproblem. Jag antar att du har sett denna artikeln: http://svt.se/2.22584/1.2448154/atta_av_nio_fiskar_nu_utfiskade
  Dessutom är det endast nötkött som orsakar högre utsläpp än många fisktyper.

  SvaraRadera
 2. Många glömmer ofta fiskarna. Beror säkert på utseendet som det skrivs. Fiskindustrin är så fruktansvärt vidrig med tanke på hur extremt många miljarder individer det handlar om.

  SvaraRadera
 3. Heja Djurens Rätt! Bra talat på konferensen. Er rapport om fiskar är skitbra. Fick massor av kraft att ta diskussioner med fiskätande vänner och argument därifrån

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.