"Det kvittar om vi så släcker alla lampor och skrotar alla våra bilar - så länge köttproduktionen fortsätter som i dag kommer utsläppen av klimatpåverkande gaser att öka. De senaste 20 åren har köttkonsumtionen i Sverige stigit med 50 procent, och i tidigare u-länder ökar den ännu snabbare.
Det stora hotet mot klimatet tycks inte vara att alla kineser och indier börjar köra bil. Hotet uppstår när de alla börjar äta kött i samma utsträckning som vi, och nötkött tillverkat enligt samma miljöförstörande metoder.
Då kvittar det hur duktiga vi är på att hantera utsläppen från transporter, industrier och fastigheter. Ändå har fokus i miljödebatten under senare år legat på bilism och elproduktion.
Det är hög tid att vidga perspektivet."
27 juni 2011
Fel fokus i klimatdebatten
Journalisten Norbert Andersson i tidningen Ny Teknik:
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Jag är okunnig om på vilket sätt köttproduktion är så dåligt för miljön.
SvaraRaderaNi som vet förklara gärna.
Är det odlingen av deras foder eller under deras korta liv miljöpåverkan uppstår?
Detta vill jag veta mera om.
Elisabeth:
SvaraRaderahttp://www.worldwatch.org/node/6294
http://www.faonorden.se/start.asp?sida=8530
Elisabeth se även Folke Rydéns dokumentär vårt skitiga hav. Borde ligga kvar på svt play
SvaraRaderaDet är VERKLIGEN fel fokus! Har kollat på massor av miljösidor och kollat på "tips" om hur man ska förbättra miljön och klimatet. Vego-käk står nästan aldrig med, och om det gör det så på sista plats. Pinsamt. Vågar dem inte klargöra för alla köttätare att det är deras matvanor som förstör planeten?
SvaraRadera