25 juni 2011

The Spanish 12

Den 23 juni fick Malin och Björn från Djurrättsalliansen sina domar efter grisavslöjanden. Men även i andra delar av världen pågår rättprocesser mot djurrättsaktivister - och dagen innan, den 22 juni, greps tolv personer av polisen i Spanien. De gripna är alla aktiva i organisationerna Igualdad Animal och Equanimal och sitter nu fängslade i Santiago de Compostela. Och av vad som framkommit så här långt verkar det röra sig om en attack mot en effektiv spansk djurrättsörrelse, liknande det vi tidigare sett i bl.a. Österrike.

Detta är inget inlägg till försvar för olagliga djurrättsaktioner, inte alls. Men Igualdad Animal och Equanimal ser gripande som ett försök till att kriminialisera djurrättsrörelsen i Spanien och som pälsbranschens och myndigheternas motattack mot en effektiv djurrättsaktivism. Av vad som framkommit så verkar gripanden höra höra samman med ett frisläppande av 20 000 minkar i november 2007. Båda organisationerna nekar till inblandning i händelsen – men har bedrivit en effektivt undercover-dokumentation av den spanska pälsfarmningen.

Den 24 juni arrangerades stöddemonstrationer för de gripna aktivisterna, det har skapats en namninsamling till stöd för dem och via bloggen http://thespanish12.wordpress.com går det att följa utvecklingen i denna rättsprocess. Det ska bli intressant att se om de anklagas för frisläppandet av minkar för fyra år sedan - eller om detta handlar om en ny vardag för djurrättsrörelsen i Spanien.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.