28 oktober 2009

Klimatexpert: Människan måste bli vegetarian för att jorden ska kunna räddas!

Ett par intressanta stycken ur en artikel om Lord Stern, ekonom, klimatexpert och fd. klimatrådgivare till den brittiska regeringen samt författare till den inflytelserika rapporten "Stern Review on the Economics of Climate Change".

"People will need to turn vegetarian if the world is to conquer climate change, according to a leading authority on global warming.
In an interview with The Times, Lord Stern of Brentford said: "Meat is a wasteful use of water and creates a lot of greenhouse gases. It puts enormous pressure on the world’s resources. A vegetarian diet is better.""

"He predicted that people’s attitudes would evolve until meat eating became unacceptable. “I think it’s important that people think about what they are doing and that includes what they are eating,” he said. "I am 61 now and attitudes towards drinking and driving have changed radically since I was a student. People change their notion of what is responsible. They will increasingly ask about the carbon content of their food.""

7 kommentarer:

 1. Vad kan man göra mer än att hålla med om fakta!?
  Så här är det, men hur få människor att förstå detta, då köttätandet ständigt ökar?
  Det är ett pedagogiskt dilemma, men kanske det viktigaste är att få politiker att förstå detta, så att de inte enbart fokuserar på transporter och miljövänliga glödlampor som nu.
  Detta måste lyftas upp på de högsta politiska nivåeerna, men hur gör man det?
  Denna fråga tycks för svår att ta till sig?
  Vad anser Miljöpartiet, någon som vet?

  SvaraRadera
 2. Intressanta frågor. Jag tror det finns en övergripande acceptans för att köttkonsumtionen är en stor miljöbov, nästa steg blir att få ut det mer. Och jag tycker man kan se sådana steg. Fler och fler städer anammar vegetariska dagar, svenska myndigheter konstaterar att köttkonsumtionen är ett problem. Så jag tror absolut vi är på rätt väg.

  SvaraRadera
 3. Det är ju helt klart att Djurens Rätt i första hand ska ta vara på djurens rättigheter ur ett djuretiskt perspektiv, men också peka på den miljöpåverkan som köttproduktion har, eller?
  Det har skrivits om detta tidigare här på bloggen och bland kommentarerna och det har funnits olika åsikter.
  Djurens Rätt är ju ingen miljöorganisation, men varför inte, för djurens och människors bästa även ta upp miljöaspekten av köttproduktionen, även om djuretiken ska stå i främsta rummet.

  SvaraRadera
 4. Kan tänka mig att man blundar för problemen så länge köttindustrin vräker ut kött i alla dess former De kan producera billigt med subventioner. Läste precis en artikel om en stor gård här i Småland där man planerar att öka köttproduktionen. De slaktar också på gården och säljer direkt till konsumenter. En gård med 250mjölkkor och cirka 600 st köttdjur.Hur mycketsoja går det åt att föda dessa djur kan man undra?Många tror att nötkreatur och får går omkring och äter gräs
  tills de ska bli mat. Det händer ju men det är ganska sällsynt. Det går åt mycket kraftfoder för maximal mjölkkproduktion och feta köttdjur. Ibland har jag undrat hur alla tänker. Man skulle ju aldrig sätta in 100 kr på banken och få ut mindre än hälften. Så gör vi ju hela tiden när vi äter kött. In med 100 kg protein , ut med maximalt hälften.
  Dessutom skjuter de vilda djur på den här gården
  som sedan ska säljas
  till konsumenter.
  Allt detta sker helt
  i Eskil Erlandssons anda, men i mina ögon är det en utveckling åt precis fel håll.

  SvaraRadera
 5. Jag tror att en anledning är att kött är så lättillgängligt, det är bara till att gå till köttdisken på ICA så finns det "billigt" kött där. Folk behöver inte ens reflektera över varifrån det kommer, alla andra äter ju kött och det är ju så gott tänker många. Att det är kryddorna som gör det är mindre viktigt..:)
  Folk är så miljömedvetna med annat men just med kött har det nog mycket med tradition att göra. Köttet är svårt att leva utan. Överallt får jag frågan hur jag klarar mig utan kött och till och med att det är konstigt om man inte äter det. Egentligen borde det ju vara konstigare att man äter kött, inte tvärt om. Otroligt sjukt!

  SvaraRadera
 6. Kan bara skriva under på det Lisa-Flisa skriver ovan. Det är helt sjukt att människor inte börjar reflektera över vad de egentligen äter.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.